banner69

Doğaya Kanat Açtık altı ilde devam etti

banner113

Doğuş Otomotiv’in Doğaya Kanat Açtık projesi ikinci yılındaki yeni rotasında altı il yer aldı: Rize, Erzurum, Van, Kars, Iğdır ve Ağrı…

banner114
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 27.07.2023, 01:32 27.07.2023, 12:49 Taşıma Dünyası
Doğaya Kanat Açtık altı ilde devam etti

Doğuş Otomotiv’in sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği Doğaya Kanat Açtık projesini ikinci yılındaki ikinci rotasında altı il yer aldı.

Doğaya Kanat Açtık Projesi kapsamında Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş aralarında Rize, Erzurum, Van, Kars, Iğdır ve Ağrı’nın da olduğu altı ilde gerçekleştirdiği kuş gözlem turunda 157 kuş türünü kaydetti. Yaklaşık 2 bin 500 km’lik parkurda 45 farklı lokasyonda gözlem yapan Tüydeş’e bu rotada kuş gözlemcisi ve fotoğrafçılarından Orhan Gül, Kuzey Cem Kulaçoğlu ve Nermin Aydın da eşlik etti.

Doğaya Kanat Açtık projesi kapsamında 2 yıllık sürede 366 farklı kuş türünü Türkiye sınırları içerisinde kaydeden Tüydeş son rotasında zorlu bir programla altı günde altı farklı şehirde 45 lokasyonda gözlem yaptı. Gözlemler sırasında 157 farklı kuş türünü kayıt altına alan Tüydeş, ülkemizin doğusunda görülen nadir türleri görüntülemeyi başardı. Doğu Kirazkuşu, Doğu Alameceği, Doğu Kamışçını gibi türlerin yanı sıra Çekirge Kamışçını gibi nadir türler de belgeleyen ekip, kuşların yanı sıra bölgedeki memeli ve sürüngen çeşitliliğini de takip etti.

Rota boyunca karaca, tilki, ayı, yaban keçisi gibi türlerin yanı sıra Kafkas Keleri, Tarla Kertenkelesi, Süphan Kertenkelesi, Kocabaş Yılan gibi sürüngenler de kaydedildi.

Hem eğitime hem bilime katkımız oluyor

Projenin ikinci yılına da hızlı başladıklarını söyleyen Alper Tüydeş “Gün geçtikçe farklı dallarda bir yandan doğamızı ve kuşları keşfe çıkıyoruz bir yandan da farkındalık çalışmalarıyla okullarda ve sergilerde insanlara bu keşifleri anlatıyoruz. İki yılda ciddi bir envanter oluşturduk. Türkiye’nin yaban hayatına dair kuşlardan yola çıkıp çeşitli yaban hayvanı popülasyonunu da kayıt altına alıp bunları uluslararası veri tabanlarına işliyoruz. Böylece bu projemizin bilimsel bir ayağı da gerçekleşiyor. Yine zaman zaman yaptığımız rotalar kapsamında diğer profesyonel kuş gözlemcilerini de dahil ediyoruz ki son gezide ülkemizin bu alandaki önemli isimlerinden Orhan Gül ve Kuzey Cem Kulaçoğlu gibi isimler de vardı. Devam edecek süreçte heyecanla yeni keşiflerin peşinde olacağız.” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159