banner69

Goodyear kamyon lastikleri, Goodyear FIA ETRC Le Mans pistinde

banner113

Goodyear, kamyon lastiklerinin güvenilirliğini ve performansını prestijli 24H Camions Le Mans'ta gösteriyor. Avrupa’nın en iyi kamyon sürücülerinin mücadele ettiği Goodyear FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası'nın (European Truck Racing Championship - ETRC) bir parçası olarak 23-24 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikte, Goodyear lastikleri en zorlu koşulların üstesinden gelmeye hazırlanıyor.

banner114
TAŞITLAR 20.09.2023, 15:40 Erkan YILMAZ
Goodyear kamyon lastikleri, Goodyear FIA ETRC Le Mans pistinde

Bu yıl Haziran ayında 100. Yılını kutlayan Le Mans'da tüketici lastikleriyle sıradışı performanslar sergileyen Goodyear, şimdi de Goodyear FIA ETRC kamyon yarışında bu efsanevi piste geri dönüyor. Bugatti Pisti'nde, on binlerce seyirci önünde gerçekleşecek bu motor sporları etkinliğinde yine heyecan verici performanslar sergilenecek.

Yarışa katılan kamyonlar, Goodyear'ın bu motor sporları yarış serisi için özel olarak tasarlanan 315/70R22.5 ebadındaki Kamyon Yarış Lastiği ile donatılacak. Hem Goodyear'ın laboratuvarlarında hem de yarış pistlerinde zorlu testlerden geçirilen lastiklerin, kamyon yarışlarının teknik gereksinimlerini karşılamaları ve Goodyear tarafından belirlenen yüksek kalite standartlarını korumaları sağlandı. En yüksek performansı sunma konusunda son derece kararlı olduklarını söyleyen Goodyear Ticari Lastikler Avrupa Pazarlama Direktörü Maciej Szymański, "Sadece profesyonel yarışların zorlu taleplerini karşılamakla kalmıyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunan lastikler sunuyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz. Kamyon yarış lastiklerimiz, tıpkı normal ürünlerimiz gibi, en zorlu koşullarda performans ve güvenilirliğe olan bağlılığımızın bir kanıtıdır." diye konuştu.

Kamyon yarışlarında zirve performansa giden yol

Motor sporlarının diğer kategorilerinde olduğu gibi kamyon yarışları dünyasında da lastik teknolojisi bir kamyonun performansı için son derece önemli. Goodyear'ın yarış lastikleri, standart 315/70R22.5 lastiğin sağlam karkasına dayanıyor ve daha fazla denge ve direnç için titizlikle uyarlandı. Kritik faktörler arasında performansın iyileştirilmesi, aşırı ısınmanın önlenmesi ve yanal sertliğin artırılması yer alıyor. Ancak kamyon yarışlarında lastik sırtı ön plana çıkıyor. Bu nedenle kullanılan Goodyear lastikler, hem ıslak hem de kuru zeminde mükemmel yol tutuşu sağlayarak Goodyear FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası'na ev sahipliği yapan ülkelerdeki çeşitli iklim ve pist koşullarında tutarlı bir performans sunuyor. Lastik omuzlarının asimetrik tasarımı düzlüklerde yüksek denge ve virajlarda yol tutuşu sağlarken, lastik sırtındaki kılcal kanallar özel kauçuk bileşimiyle birleşerek üstün çekiş gücü ve tutarlı lastik özellikleri sunuyor. Her etkinlikte ekipler lastikleri özel donanımlı bir servis alanında bir araya getiriyor ve yönetmeliklere uygunluğu sağlamak için RFID teknolojisi kullanılıyor.

Yarış için geliştirilmiş kamyonlar

Günümüzün yarış kamyonlarının, yollarda karşılaştıklarımıza benzerlikleri çok az. Bu modifiye edilmiş iki akslı çekici üniteler, römork veya yük olmadan tek başlarına çalışıyor. Standart bir karayolu çekicisi, römork ve tam yükle birlikte yaklaşık 40 ton ağırlığa, yaklaşık 480 hp’lik güce, 2.300 Nm torka ve 80-90 km/s ile sınırlı hıza sahip. Buna karşılık, 5,5 ton ağırlığındaki bir yarış kamyonu yaklaşık 1.500 hp güç ve 5.000 Nm tork üretirken, su soğutmalı frenler kullanıyor. Azami hızı 160 km/saati geçmemekle birlikte, mevcut spor otomobiller gibi 0'dan 160 km/saate kadar hızlanabiliyorlar.

Sürdürülebilirliğe bağlılık

Goodyear, Goodyear FIA ETRC'de kullanılan yarış lastiklerinin yaşam döngüsüne lastik kaplamayı da dahil ederek, bunları ulaşım filolarına uygun standart Goodyear yol lastiklerine dönüştürdü. Bu sürdürülebilir yaklaşım, şampiyonanın çevresel sorumluluğa olan bağlılığıyla uyumludur. Goodyear FIA ETRC'yi diğerlerinden ayıran en önemli özellik, sürdürülebilirliğe olan bağlılığı. 2021'den bu yana tüm yarış kamyonları yüzde 100 sürdürülebilir yakıt olan HVO100 biyodizele geçiş yaptı. Bu kilometre taşı, Goodyear FIA ETRC'yi tamamen yenilenebilir hammaddelerden elde edilen bu birinci sınıf fosilsiz dizel ürününü benimseyen, FIA tarafından düzenlenen ilk yarış organizasyonu haline getiriyor. Bitkisel yağların ve hayvansal yağların hidro-işlemden geçirilmesiyle üretilen HVO veya Hidro-İşlenmiş Bitkisel Yağ, normal dizelle neredeyse aynı kimyasal yapıya sahip yüksek kaliteli bir yakıt türü. Standart bir yanmalı motorda herhangi bir değişiklik yapılmadan da kullanılabiliyor. 24H Camions Le Mans'daki Goodyear FIA ETRC, motor sporları dünyasında yenilik, güvenilirlik ve sürdürülebilirliğin bir vitrini olmayı amaçlıyor.

Hafta sonu boyunca Goodyear deneyimi

Motor sporları tutkunları hafta sonunda düzenlenen yarış süresince, Goodyear'ın Drive Results mobil showroom aracını inceleme fırsatı da bulacaklar. Pist padokunda yer alan Goodyear FIA ETRC ziyaretçi alanına konuşlandırılan Goodyear'ın showroomu, ziyaretçilerin en son yenilikleri ve lastik yönetimi çözümlerini keşfetmeleri de deneyim imkanı sağlıyor.

Goodyear ve Goodyear FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası hakkında daha fazla bilgi https://www.goodyearfiaetrc.com/ adresinden alınabiliyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159