Otomotivde rekabet gücü ve verimlilik artacak

banner113

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, otomotiv sanayisinin ülkenin en yüksek ihracat payına sahip sektörlerinden biri olduğuna vurgu yaparak tedarik sanayisinin 2016 yılında ana sanayi ve devlet temsilcileriyle uyum içinde çalışarak rekabet gücünü ve verimliliği arttıracak projelerini sürdüreceğini söyledi.

banner114
OTOMOTIV YAN SANAYİ 20.01.2016, 13:38 20.01.2016, 14:38 Taşıma Dünyası
Otomotivde rekabet gücü ve verimlilik artacak
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu Avantgarde Hotel’de düzenlenen basın sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Dudaroğlu yeni yılın ilk toplantısında basın mensuplarıyla TAYSAD’ın layık görüldüğü “Silver Lable” sertifikasını paylaşarak, tedarik sanayisinin 2015 yılını, 2016 yılı hedeflerini, sektörel öngörülerini ve ambargonun ardından hareketlenmeye başlayan alternatif İran pazarını değerlendirdi.

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, otomotiv sanayinin 2015 performansını değerlendirirken “2014 yılında yaklaşık 22,7 milyar dolar olan ihracatımız,  2015 yılında yaklaşık 21,6 milyar dolara gerileyerek, yüzde 5’lik düşüş yaşadı. İhracat değerlerinde geçtiğimiz yıla göre eksi yönde bir hareket gözlense de, bunu kur farkı ile açıklamak mümkün. Miktar bazında artış görülürken; döviz kuru kaynaklı bir gerileme söz konusu. Üretim rakamlarımızda %16’lık artış ile 1,3 milyon adedi aşarken, pazarın da 1 milyon sınırını aşması memnuniyet verici bir gelişme oldu” dedi.

2016 yılı hareket planı hazır

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “2016’da toplam araç üretiminin yaklaşık 1,4 milyon, pazarın 900-950 bin adet seviyesinde, ihracatın ise 23 Milyar Dolar düzeyinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Öte yandan Uluslararası Para Fonu IMF, geçtiğimiz gün 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 3,6'ya çekti. Türkiye için büyüme oranları ise, son açıklanan 2016-2018 dönemi OVP’ye göre 2016 yılı için yüzde 4,5 ve 2017 için yüzde 5 olarak öngörülüyor. Gerek ulusal gerekse uluslararası arenada yaşanacak gelişmelerin, öngörülerimizi destekler nitelikte olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. 

Dudaroğlu ayrıca yeni yılda rekabet gücünü arttırmanın önemine dikkat çekerek, “TAYSAD olarak Ar-Ge ve inovasyon, yatırımlar, teşvikler, Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında ithal hammadde, ithal ara malı ve ürünlerin Türkiye’de üretimi, yenilikçi teknolojilerin Türk sermayesine kazandırılması, çalışma barışı ve yetkin insan kaynağı gibi daha birçok konuya da eğileceğiz. Verimliliğimizi arttırmak için gerekli tüm adımları atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz” diye belirtti.

TAYSAD, Almanya ile Silver Label gururunu paylaşıyor

Tedarik sanayisinin değerini arttırmaya yönelik marka algısıyla hareket ederek çalışmalarını sürdüren TAYSAD, uluslararası bir kuruluş olan ESCA (The European Secretariat for Cluster Analysis) tarafından detaylı denetimlerden geçirilerek, kalite mükemmelliği yolunda önemli bir adım olan “Silver Label” sertifikasını almaya layık görüldü. Türkiye’den yalnızca TAYSAD’ın almaya hak kazandığı Silver Label sertifikasını Avrupa’da ise otomotiv ve lojistik alanında yalnızca Almanya’daki bir eşdeğer kurum alabildi. Dünya genelinde tüm sektörler arasında 34 adet Silver Label sertifikası alabilmiş kuruluş mevcutken; TAYSAD, Türkiye’den bu dereceye ulaşmış ilk kurum oldu. Bu önemli başarıyı gazetecilerle paylaşan Mehmet Dudaroğlu, “Silver Label” sertifikası gerek TAYSAD gerekse ülkemiz için çok önemli bir başarı oldu. Uzun süren çalışmaların sonucunda almaya hak kazandığımız bu sertifika ile Türkiye’de için de bir örnek teşkil etmiş olduk” dedi.

TAYSAD, acem rüzgârlarına yön verecek

Uygulanan uluslararası ambargonun kalkmasının ardından, pek çok ülke için cazip bir pazar olarak dikkat çeken İran pazarına ilişkin öngörülerde bulunan TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, “Otomotiv tedarik sanayi olarak, mevcut yapımızı güçlendirerek, böylesine büyük bir potansiyel içeren İran pazarındaki fırsatları değerlendirebilecek kapasiteye ulaşmamız gerekiyor” dedi. Dudaroğlu, yapılan toplantıda İran otomotiv pazarının büyüklüğünün ve hızlı gelişme potansiyelinin Türk Tedarik Sanayisi tarafından çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini, kısa vadede birçok anlaşmanın yapılabileceğini ve otomotiv üretimindeki genişlemenin fırsata çevrilmesi için stratejilerin doğru belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 

Mehmet Dudaroğlu, Türkiye ile İran arasındaki kültürel yakınlığın atılacak işbirliği adımlarına olumlu yansımasını beklediklerini, Başkent Tahran nüfusunun yarısından fazlasının Türkçe konuşmasının ise ayrı bir avantaj olduğunu belirtti. Başkan Dudaroğlu, yıllık satış potansiyelinin 2 milyonun üzerinde olduğu İran otomotiv sektörünün özellikle parça alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.  2014 yılı rakamlarına bakıldığında İran’ın 60 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ve dünya araç üretiminde 18. sırada yer aldığını dolayısıyla hızla gelişerek büyüyecek bu pazarda diğer büyük üreticiler gibi hızla yer alınması gerektiğini vurguladı.  

TAYSAD’ın bu amaçlar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde İran’daki paydaş kurum IAPMA (İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği)  temsilcileriyle bir araya gelindiğini ve gelecekteki olası işbirliklerinin değerlendirildiğini ileten Dudaroğlu, “Ambargonun kalkmasıyla birlikte, Şubat ayında ilk kez uluslararası katılım ile yapılacak olan İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı’na davet edildik; konuşmacı olarak yer alacağız. Üyelerimizin de katılımını teşvik ettiğimiz bu organizasyon, ikili görüşmelerle destelenecek. İran’lı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar” diye ekledi.

 
2014
2015
% Değişim
Üretim-Adet
1.170.445
1.358.796
16
Pazar-Adet
807.486
1.011.194
25
İhracat-Adet
885.180
992.335
12
Toplam İhracat-USD
22.763.513.769
21.618.884.498
-5
Tedarik Sanayi İhracat-USD
9.504.013.791
8.643.538.318
-9

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159