ZF, Transist Fuarı’nda şehir içi ulaşım çözümlerini sergiliyor

banner113

ZF, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da otobüs, marin, raylı sistemler ve telematik uygulamalarını kapsayan şehir içi ulaşım çözümlerini tanıtacak.

banner114
OTOMOTIV YAN SANAYİ 31.10.2017, 12:18 31.10.2017, 15:03 Taşıma Dünyası
ZF, Transist Fuarı’nda şehir içi ulaşım çözümlerini sergiliyor

ZF, Elektrikli otobüsler için elektroportal aks, 9 metre otobüsler için alçak ve yüksen taban akslar, tramvay şanzımanı ve telematik çözümlerini katılımcılara sergileyecek.

Sessiz ve kabiliyetli A/AV-110


ZF büyük otobüsler için sunduğu tüm avantaj ve teknolojileri, 19,5” lik boyutu ile A/AV 110 aks modelinde küçük otobüs grubuna da sunuyor. Kompakt yapıdaki orta ölçekli ZF aks modelleri maksimum 737 kg ağırlığında. ZF, servis otobüsü ve şehirler arası küçük otobüsler için A-110 hipoid dişli, rijid tahrik aksı, şehir içi ve orta boy alçak tabanlı otobüsler için ise çift tahvilli AV 110, portal aksını sunuluyor. Dayanıklılığı ile bilinen ZF aksları, 2,6’dan 5,2’ye (A 110) ve 4,02’den 7,71’e (AV 110) kadar olan tahvil aralıklarını kapsıyor. A ve AV sınıfı bu orta ölçekteki akslar, 200 kW seviyelerinde güç üreten otobüs motorlarının yanı sıra, 11,5 tonluk aks yüklerini karşılayabilir. Her iki aks modeli de tekerlere maksimum 35.000 Nm’lik tork aktarabiliyor. A/AV 110 akslarından aktarılan tahrik sistemi neredeyse sessiz çalışır. ZF mühendisliği bu akslara optimize edilmiş akustik özellikler ve mükemmel verimlilik sağlıyor.


A/AV 110 aks model gamı, ZF’nin daha büyük ürün gamlarındaki tüm avantaj ve teknolojilerini ticari araç üreticisi müşterilerine kısa mesafe ve şehirler arası uygulamalar için sunuyor.    

Alçak tabanlı otobüsler için 19,5’’ tekerlek bağlantısı ve opsiyonel olarak gövde korumalı sunulan eksenel fren sistemi, AV 110 aksının öne çıkan özellikleri arasında. Portal tahrik sistemi ise alternatif şaft bağlantı açıları sunuyor. Power-split olarak tabir edilen iki kademeli aks aktarma oranı, üst seviyede performans ve aks yükü kapasitesi sağlıyor. Ayrıca opsiyonel olarak sunulan, yağ ve suya dayanıklı membranlı filtre’ye sahip aks havalandırması da yenidir ve AV 110 portal aks için özel olarak tasarlandı.

AVE130 Elektroportal Aks ulaşımın geleceğini sunuyor

ZF’nin şehir içi otobüsler için geliştirdiği AVE 130 Elektroportal aksın yeni nesli, pazara sunulduğundan bu yana elektrikli otobüs üreticilerinin bir numaralı tercihi oldu. Tekerleklere iki kademeli dişli grubu ile tahrik aktaran iki motorun, önemli ölçüde arttırılan performans ve tork değerleri, elektrik tahrikli alçak tabanlı AVE 130 aksı, toplu taşıma hizmetleri için daha da cazip hale getirmektedir. Aksa entegre iki adet su soğutmalı asenkron motorun güç değerleri 2 x 120kW’den 2 x 125kW’ye yükseltilmiştir. Aynı zamanda elektrik motorların efektif nominal voltajı 350V’den 400V’ye çıkartılırken maksimum tork değeri 2 x 465Nm’den 2 x 485Nm’ye ulaşmıştır. Ayrıca, yeni AVE 130’un kullanımı için aracın arka kısmında konvansiyonel tahrik ve şaft bağlantıları gerekmediğinden, montaj hacmine ihtiyaç duyulmaz, böylelikle taşınan yolcu sayısı arttırılabilir. AVE 130, iki adet entegre elektrik motoru sayesinde geleneksel merkezi elektrik motorlu diğer çözümlere kıyasla 200 ila 500 kg daha hafiftir.


ZF’nin şehir içi otobüsler için geliştirdiği AVE 130 Elektroportal aks, pazara sunulduğu günden bu yana elektrikli otobüs üreticilerinin bir numaralı tercihidir.

“ZF, elektromobilite alanında sadece ağır vasıtalar için elektrikli portal akslar değil, aynı zamanda merkezi motor CeTrax ile hafif ticari ve binek araçlar için de inovatif ürünler geliştiriyor. Ayrıca radar ve lidar teknolojiler ile sürücü asistan sistemleri ve buna bağlı olarak otonom sürüş alanındaki gelişmelere etki edecek çalışmalar yapıyor” diye belirterek elektromobilite ve otonom sürüş konularında ZF’nin öncü konumda olduğunu vurgulayan ZF Services Türk Genel Müdürü Sn. Selim Aydınlıoğlu, “Türkiye’de elektrikli ulaşım gün geçtikçe ivme kazanan bir trend haline geliyor ve biz de bu alandaki üretici ve kamu kurumları ile işbirliği içerisindeyiz” diye ilave ederek ZF’nin bu doğrultuda yol alma arzusunda olduğunu belirtti.

Kocaeli ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri’ndeki tramvaylar için ZF hipoid şanzımanları

Aynı anda sekiz motor, tekerleklerdeki münferit şanzımanlar ile, traksiyon momentini raya aktarmaktadır. Tahrik motorunun daha kısa olarak tasarlanabilmesi için kompakt bir yapıya sahiptir. Hipoid şanzımanın tekerleğe bağlantısı disk halkaları ve esnek kavrama ile gerçekleştirilir. Bakım gerektiren parçalara rahatça ulaşılabildiği için, motor ve şanzıman kolaylıkla araçtan sökülüp takılabilir. Şanzıman, yüksek gerilme ve kırılma direncine sahip bir sfero döküm gövdesiyle donatılmıştır. Yağ kanalları gövdeye entegredir.



Kocaeli ve Samsun’daki tramvaylarda kullanılan hipoid tramvay şanzımanı, yüksek çekme dayanımı ve kırılma genleşmesiyle yüksek güvenilirliğe katkı sağlayan bir küresel döküm gövdesiyle donatılmıştır.    

Sadece 255 kilogram ağırlığında ve kompakt yapıdaki şanzıman; bogi gövdesine kolaylıkla monte edilebilir. Bakım elemanlarına araç üzerinde rahatça erişilebilir.

Gerekli teknik şartları sağlayan ve şu anda Kocaeli ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri’nde kullanılmakta olan tek kademeli şanzıman, Friedrichshafen'da Özel Güç Aktarma Tekniği iş alanında geliştirilmiş ve üretilmiştir.

Openmatics ile uzaktan araç diagnostiği ve lojistik için inovatif çözümler

ZF’nin 100 yılı aşkın tecrübesi ve bunun beraberinde getirdiği kalite, güven ve müşteri memnuniyeti, “Smart Mobility” (Akıllı Ulaşım) ve “Connectivity” (Bağlantı) kavramları ile birleşerek yeni global vizyonuna altyapı oluşturmaktadır. “See-Think-Act” (Gör-Düşün-Uygula) isimli yeni global vizyonu, bir çok farklı sektörün ihtiyaçlarına Nesnelerin Interneti (IoT) teknolojisiyle cevap verebilmektedir. %100 ZF iştiraki olan Çek Cumhuriyeti merkezli “Openmatics” firması da bu kapsamda farklı sektörlerin ulaşım, lojistik ve ticari operasyonlarına dijital platformlar vasıtasıyla katkı sağlamayı hedefleyen çözüm önerileri geliştirmektedir. Openmatics’in sunduğu çözüm önerileri karmaşık iş süreçlerinin, denetimi zor uygulamaların ve ağır finansal yüklerin sona erdirilmesi için tasarlanmıştır. Daha etkin, verimli, sürdürülebilir, müşteri memnuniyetini yükselten ve ticari kazanç sağlayan iş modellerine geçiş yapabilmek için sağ kolunuz olmaya hazırdır. Telematik Platform (Telematics), Ürün Gözetimi (Asset Tracking), Multimedya (Entertainment) ve OBD (Diagnostics) konu başlıkları altında farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarını karşılayacak donanımsal ve yazılımsal sistemler Openmatics müşterilerini bekliyor.



Openmatics’in araç takip ve online diyagnoz uygulamaları için araçla ilgili verileri CAN bağlantıları üzerinden sağlayan Bach adlı ünitesi ve ihtiyaçlara göre seçilen uygulamalar sayesinde filo işletmecileri, kapsamlı veri analizi ile aracın konumunu, yakıt tüketimini ve sürücü davranışlarını izleme imkanına sahip oluyor.    

ZF, Marin Sistemleri ile deniz ulaşımında da yenilikçi bir oyuncu

ZF, Transist 2017’de, şanzımandan pervaneye, itici sevk sisteminden gaz koluna kadar geniş ve yenilikçi bir yelpazeyi kapsayan Deniz Sevk Sistemleri ile deniz ulaşımında da varlığını gösteriyor. ZF, Marin ürünlerine yedek parça satışı ve servis hizmeti verdiği gibi, mobil olarak da servis hizmeti sunuyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159