Pazarın düşmesi yeni fırsatlar da getiriyor

banner113

Temsa Mapar işbirliği imza töreninde Temsa Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp ve Mapar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, hem 2018 hem de 2019 yılı otobüs pazarını değerlendirdiler.

banner114
OTOMOTİV 18.03.2019, 10:58 18.03.2019, 11:05 Taşıma Dünyası
Pazarın düşmesi yeni fırsatlar da getiriyor
Temsa Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp: “2018’de çok hızlı geçen bir ilk yarı, çok yavaş geçen bir ikinci yarı oldu. Her firma bu nedenle 2019’a biraz tedirgin ve temkinli girdi. Zaman zaman pazarda durağanlık iyidir. Dönüp mutfağı toplamak lazım. Çünkü hızlı koşarken arkaya bakmıyorsunuz. O yüzden ben pazarın düşük seyrettiği zamanı bir fırsat olarak da görüyorum.”

Mapar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin: “Otobüs sektörünün düzelmesi için 2018’in durağan geçmesi hakikaten faydalı oldu. Çünkü ikinci eller bitti, araçların fiyatları arttı. 3 markanın elinde 1100 ikinci el otobüs vardı. Bunların hepsi bitti. Otobüsçülük doğru yere gidiyor. 2019’da pazarın 200-300 arasında olacağını düşünüyorum. Türkiye pazarı için doğru olan 600-800 adetli pazar seviyesidir.” 


Temsa Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp: Çalışma modelimizi değiştiriyoruz

2018’i şehirlerarasında ve toplam otobüs pazarında lider olarak tamamladıklarını belirterek, “Bayilerimizin de verdiği destekle yılı güzel tamamladık. İkinci el tarafında da yeni adımlar attık. Türkiye’ye ve dünyadaki değişime uygun adımlar atıyoruz. O yüzden modeli de değiştiriyoruz. Satış ve satış sonrasındaki ekibimiz de son derece tecrübeli. Rakam olarak da model olarak da lideriz. Yıllardır ‘Temsa satılıyor’ söylentileri yayıldı. Şu an için böyle bir şey söz konusu değil, ama Temsa markasını alan yaşadı. Temsa, çok güçlü bir marka. ABD ve Almanya’da kendi şirketi olan, 66 ülkeye ihracat yapan, 4 bin 500 adet otobüs ve midibüs üretimi, 6 bin adet hafif kamyon üretimi yapan fabrikası var. Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezi onayını alan şirket. Satılması konusu ticari bir karardır. Bizler bunu bilemeyiz. Geçen sene ‘satılıyorduk’, ‘batıyorduk’ ama pazar lideri olduk. Yeni bayilikler için sözleşmeler yapıyoruz. Canter bünyemize geldi. Bu ürün grubunda da kampanya yaptık. Mart teslimatları ile birlikte 275 adet Canter sattık. Pazarda ne olduğumuzu ve ne yapabileceğimizi hatırlatmamız gerekiyordu. Biz hızlı reaksiyon verebiliyoruz. 1.5 ayda 5 aylık stok erittik. Pazarın dinamiklerine ve gidişatına göre zaman zaman bizim de uyanmamız, ne kadar güçlü olduğumuzu görmemiz gerekiyordu. Dinamik bir şirketiz. Bunu da gösteriyoruz” dedi. 

Her firma temkinli 

Son 5 yılda otobüs pazarında giderek azalan bir seviye olduğuna dikkat çeken Hakan Koralp, “Bu azalma pazarın talebi ile mi oluyor, yoksa farklı modeller mi gelişiyor bakmak lazım. 2018’de çok hızlı geçen bir ilk yarı, çok yavaş geçen bir ikinci yarı yaşadık. Bunu çok farklı dinamikler de etkiledi. Her firma bu nedenle 2019’a biraz tedirgin ve temkinli girdi. Bu pazarın kötü olacağı anlamına gelmiyor. Ama pazarda durağanlık zaman zaman iyidir. Dönüp mutfağı toplamak lazım. Çünkü hızlı koşarken arkaya bakmıyorsunuz. O yüzden ben pazarın düşük seyrettiği zamanı bir fırsat olarak görüyorum. Bu dönemde, 2019’da pazarın durağanlığını koruyacağını, sakin geçeceğini öngörerek, büyük bir işbirliğine imza attık. Önümüzde çok farklı dinamikler var. Seçim, KDV indirimi, yeni projeler ve döviz kuru anlık olarak satış adetinizi 50’ye indirip 250’ye çıkartacak etkenler. Geçen sene kurlardaki artış ile durduk, KDV imkanı ve aldığımız aksiyon ile hareketlendik. Hatta Kasım ve Aralık’ta biz Ocak ve Şubat’ı sattık. Pazar şu adetlere çıkar demek mümkün değil. Bu sene pazarı, kısa vadeli şekilde takip etmek gerekiyor. Yılın geneline yönelik Nisan ayında değerlendirme yapmak mümkün olacak. Ocak ve Şubat ayında 12’şer olmak üzere toplam 24 adet otobüs satışı gerçekleştirdik” dedi. 


Mapar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin: Durağanlık faydalı oldu

Yalçın Şahin, “2015, 2016, 2017 senesinden sonra otobüs sektörünün düzelmesi için 2018’in durağan geçmesi herkese fayda getirdi. Çünkü ikinci el araçlar bitti ve fiyatlar arttı. 3 markanın elinde 1100 ikinci el otobüs vardı. Bunların hepsi bitti. Otobüsçülük doğru yere gidiyor. Doğru takas fiyatları ile gitmek gerekiyor… 2012-2014 arasında şu anda araç bulamazsınız. Bu araçlar ya satıldı ya ihraç edildi ya da firmalar çalıştırmak için elinde tutuyor. 2019’da pazarın 200-300 arasında olacağını düşünüyorum. Döviz kurundaki gelişmeyi de esas olarak 6’ncı aydan sonra göreceğiz. Turizm tarafından talep gelebilir. Turizmciler de şehirlerarasına araba vermeye başladılar. Turizmcilerde araba yeterli değil, ama herkes ikinci el araba arıyor. Çünkü sıfır arabaya ulaşmak çok maliyetli. 2016-2015 model arabaların geldiği nokta 90-110 bin Euro. Türkiye pazarı için doğru olan 600-800 adetli pazar seviyesidir” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159