Konteyner Tartımı Yönergesinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

banner113

UDH Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 1 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge’de önemli değişikler yapıldı.

banner114
ÜSTYAPI 01.10.2016, 15:48 01.10.2016, 15:53 Taşıma Dünyası
Konteyner Tartımı Yönergesinde  Önemli Değişiklikler Yapıldı
UDH Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 1 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge’de önemli değişikler yapıldı. 

1 Temmuz 2016 tarihinden bu yana yürürlükte olan yönergede yapılan değişikliklerden özellikle kantarlara ilişkin hükümlerle, tartımlarda uygulanacak Yöntem-2 hakkının onaylanmış kişi statüsüne sahip firmalara da tanınması dikkat çekti. Yönergenin yayınlanması öncesi ve sonrasında UTİKAD’ın yönergeye ilişkin yaptığı önerilerin de yer aldığı bu değişikliklerle konteyner tartımı uygulaması süreci daha da kolaylaştı. 

UDH Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü (TMKTDGM) tarafından 1 Haziran 2016 tarihinde yayımlanan, gemilere yüklenecek tüm dolu konteynerlerin tartılarak ağırlıklarının tespit ve bildirilmesine yönelik yönergede değişikliğe gidildi. TMKTDGM tarafından 9 Eylül 2016’da yayınlanan yeni yönergede UTİKAD tarafından dile getirilen öneriler de yer aldı. 

Tartımda kullanılacak kantarlarla ilgili konulara dikkat çektiklerini belirten UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, “UTİKAD olarak mevzuatın yayınlandığı günden bu yana kalibrasyon şartını da karşılayan tartı aletlerinin sayısının başlangıçta yeterli olmayabileceğini ve 6 ayda bir yapılması gereken kalibrasyon zorunluluğunun kantar işletmelerinin tamamı tarafından karşılanamayabileceğini öngördük. Yönergedeki bu madde değiştirildi. Yeni düzenlemelerle, tartımda kullanılan kantarlarda kalibrasyon şartı aranmayacak” diye konuştu. Bu uygulamanın pek çok ihracatçıyı da olumlu yönde etkileyeceğini belirten Cavit Uğur, “İhracatçılar kendi tesislerinde Bakanlığın mevzuatına uygun olarak kurdukları, işlettikleri ve periyodik muayenesini yaptırdıkları kantarlarında tartımlarını yaparak DBA Belgesi’ni düzenleyebilecekler” dedi. 

Yönergeyi hazırlayan ve sektörden gelen görüşleri dikkate alarak gerekli değişiklikleri yapan TMKTDGM’nin konteyner tartımı sürecinin daha hızlı ve verimli yürütülmesinin önünü açtığını belirten Uğur, sektörle yürüttükleri yakın iş birliği için genel müdür ve yöneticilerine teşekkür etti. ■


Cavit Uğur

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159