Kışın Kış Lastiği ile kazaları ve ölümleri azaltabiliriz

banner113

Uzman Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök, Kış Lastiği kullanımı ve kazalara etkisini inceledi.

banner114
YEDEK PARÇA VE EKİPMAN 06.12.2016, 15:10 06.12.2016, 17:49 Taşıma Dünyası
Kışın Kış Lastiği ile kazaları ve ölümleri azaltabiliriz


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca 8.11.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve 27.11.2012’de devreye giren “Kış lastiği Genelgesi” gereği her yıl 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında ticari taşıtların şehirlerarası yollarda genelgeye uygun lastikleri takmaları zorunludur. 

10.12.2012 ve 10.11.2014 tarihlerinde iki önemli değişiklikten geçerek dördüncü yılını dolduran Orta Avrupa’nın ticari araçlar için en kapsamlı genelgesi gereği lastiklerde, Orta Avrupa’da olduğu gibi, asgari M+S ve/veya   Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi (3PMSF) logoları aranırken ek olarak asgari 4 mm lastik diş derinliği istenmektedir. Ticari araçlarla şehir içi yük ve yolcu taşımacılığında “Kış lastiği Genelgesi” uygulamasına Valilikler karar vermektedir. 

UDHB Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında ticari araçlara yapılan denetime ve kesilen cezaya (602 TL) ek olarak Trafik Polisi Aralık 2013’de belirlenen 54 ilde Kış Lastiği takmayan özel ve ticari araçlara  Karayolu Trafik Kanunu 30/1a maddesine göre Trafik cezası (92 TL ve 20 puan) kesmektedir. 
 
Ticari amaçla kullanılmayan otomobiller “Kış lastiği Genelgesi” kapsamı dışındadır, ancak zorunlu olmamasına karşın ülkemizde otomobillerde Kış Lastiği kullanımı %30 civarındadır ve Orta Avrupa ülkeleri ile kıyaslanacak olursa Almanya’dan sonra ikinci sıradadır. Bu çok sevindiricidir.

Yaz lastiklerinin malzemesi 7°C’ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalmakta, Kış lastiklerinin ise, Lamelli özel desenlerinin yanısıra, üretildikleri Silica esaslı malzeme 7°C’ın altında daha yumuşak kaldığı için, aşırı buzlanma olmadığı sürece kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırmaktadır. Özellikle köprü ve köprüyollardaki gizli buzlanma nedeniyle kuru yoldan   kaygan yollara  ani girişlerde aracı yolda tutabilmektedir. Yani Kış Lastiği riskleri azaltmaktadır. 

Kış Lastiği ile ilgili testlerden geçen lastikler Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi  (3PMSF) logosunu kullanırlar.  ve M+S işaretlerini birlikte taşıyan lastikler Kış Lastiğidir. Tek başına  M+S işaretini taşıyan lastikler Orta Avrupa ve ülkemiz mevzuatına uygundur ancak Kış Lastiği değildir.
 
Kış Lastiği dört tekerleğe de takılmalıdır. İyi bir fren performansı ve kararlılık için dört tekerlekte de Kış Lastiği olması şarttır. Sadece çekiş olan tekerleklere Kış Lastiği takılması kuru ve kaygan yollarda aracın dengesini bozmaktadır.

Yeni Kış Lastiği takıldıktan sonra kuru yol üzerinde 200-300 km yüzey alıştırması yapılması, bu sırada yüksek hızlara çıkılmaması, ani fren yapılmaması, dönemeçlere hızlı girilmemesi ve alıştırma yapılmadan kar üzerinde kullanılmaması önerilmektedir.

Araç üreticisi çeşitli güvenlik etkenlerini de göz önüne alarak araca takılacak lastiklerin yük sınıfını (Load Index) belirler. Bir araca fabrika çıkışı takılı yaz lastiğinin yük sınıfının altında Kış Lastiği takılamaz. Hafif Ticari ve bazı SUV araçları ilgilendiren bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. 

Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Yönetmeliği gereği karlı ve buzlu yollarda bir takım Kar Zinciri bulundurulması zorunludur. Karlı ve buzlu yollarda Trafik yetkilileri Kış Lastiği takılı araçlardan da Kar Zinciri takmalarını isteyebilirler. Tehlikeli bir durum oluşmadan ve Trafik Polisi tarafından uyarılmadan araç üreticisi tarafından tanımlanmış tekerleklere Kar Zinciri takılmalıdır.

2015 yılında ülkemizde trafik kazalarında 3831’i olay yerinde olmak üzere toplam 7500 kişi yaşamını yitirmiştir. Kışın dört mevsimin bir arada yaşandığı, Orta ve Doğu Anadolu’da Orta Avrupa’dan daha sert  Kuzey Avrupa’ya benzer kış şartlarının sürdüğü ülkemizde bu farklılıkları göz önüne alarak  şehirlerarası otobüsler dahil tüm araçlarda Kış Lastiği kullanımı ile kazalar ve ölümler azaltılabilir.
  
Kışın Kış Lastiği ile güvenli yolculuklar diliyoruz. 

Alpay Lök
Mak.Y.Müh
Kışlastiği.com
www.kislastigi.com

3 Aralık 2016

         
            
             

              

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159