banner69

İstanbul Turizm Fuarı Kapılarını Açtı

banner113

Türkiye ve dünyadaki turizm profesyonellerini bir araya getirerek yeni iş birlikleri oluşturmayı hedefleyen 1. İstanbul Turizm Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle kapılarını açtı. 1. İstanbul Turizm Fuarı açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin ülke ekonomisi için önemine dikkat çekerek “Ülke ekonomisinin sadece bugünü değil geleceği büyük oranda turizmde elde edilecek başarılara bağlı. Umuyorum ki turizm sektörünün ülke ekonomisinin bu zor dönemindeki gayreti karşılıksız kalmayacak ve hak ettiği desteği kısa zamanda alacaktır” dedi.

banner114
TURİZM 04.10.2023, 20:52 04.10.2023, 21:10 Erkan YILMAZ
İstanbul Turizm Fuarı Kapılarını Açtı

Fuarın açılışına KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü ve TGA Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Güler, TGA Yönetim Kurulu Seyahat Acentaları Temsilcisi Mete Vardar, TÜRSAB Heyeti, seyahat acentası temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Bağlıkaya: Türkiye'nin dünya turizminden daha çok pay alması için çalışıyoruz

İstanbul Turizm Fuarı’nın açılışında konuşma gerçekleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ve Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi tarafından açıklanan son verileri fuar katılımcılarıyla paylaşırken, turizmin küresel ekonomi için öneminin önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha da artacağına işaret etti. Türkiye’nin dünya turizmindeki gelişimden daha çok pay alması için turizm sektör temsilcileri olarak durmaksızın çalıştıklarını dile getiren Firuz Bağlıkaya, yüklendikleri sorumluluğun bilincinde olduklarının altını çizdi.

TÜRSAB Başkanı'ndan destek çağrısı 

Orta Vadeli Plan’da turizm sektörüne yapılan vurguya dikkat çeken TÜRSAB Başkanı, “Ülke ekonomisinin sadece bugünü değil, geleceği de büyük oranda turizmde elde edilecek başarılara bağlı. OVP’de ekonominin kurtarıcısı olacağı açıkça ifade edilen turizme verilen destek maalesef yok denecek kadar az. Yüzde 70 ithalata dayalı olan ihracat için sağlanan kolaylık ve teşviklerin neredeyse hiç ithalata ihtiyacı olmayan turizme de verilmesi halinde sektörümüz, kendisinden beklenen performansı, hatta fazlasını gösterecektir. Umuyorum ki turizm sektörünün ülke ekonomisinin bu zor dönemindeki gayreti karşılıksız kalmayacak ve hak ettiği desteği kısa zamanda alacaktır” dedi.

10 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak havalimanı artık hayal değil 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC'ye gelen ziyaretçi sayısının artması için turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Ataoğlu, sözlerinin devamında "Ercan Havalimanı Kıbrıs'ın en büyük havalimanı. 10 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak havalimanının artık hayal olmadığını, gerçekleştiğini söylemek istiyorum. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus'un sefer sayılarının artırılmasına yönelik girişim sonrası THY'nin sefer sayılarının artırılması müjdesini vermesi bizi mutlu etmiştir. Turizme kayıtlı yatak sayıları dışında bir o kadar da fazla yatak sayısı olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Özlem Bozkurt Gevrek: “Her 3 turisten biri İstanbul'u ziyaret ediyor

İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ise sözlerine fuarın İstanbul ekonomisine sağladığı katkıya vurgu yaparak başladı. Gevrek, "İstanbul sahip olduğu engin tarih mirası, kültürel zenginlikleri, eşsiz jeopolitik konumu, gastronomiden deniz turizmine, karavandan yatçılığa çok geniş bir turizm yelpazesine hizmet ediyor. 2001 yılında 9 milyon olan ziyaretçi sayımız geçtiğimiz yıl 16 milyona ulaştı. Ülkemizi ziyaret eden her 3 turistten 1'i İstanbul'u ziyaret ediyor. İstanbul Turizm Fuarı da gelecek yıllarda sektörün önemli buluşma noktalarından biri haline gelerek 2028 yılı için belirlenen 90 milyon turist ve 100 milyar dolarlık gelir hedeflerine katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: İstanbul turizmdeki ivmelemenin ana merkezi 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Turizm Fuarı açılış töreninde konuştu. İstanbul Turizm Fuarı'nın kente ve ülke turizmine büyük katkılar sunacağına inandığını belirten İmamoğlu, “İstanbul, dünyanın en özel markalarından birisi. Ülkemizin de dünya çapındaki en büyük markası. Bu anlamda turizm yönüyle de marka şehrin buradaki toplantıyla çok güçlü bir motivasyon sağlayacağını hissedebiliyorum. Farklı medeniyetlere başkentlik yapmış, binlerce yıllık tarihiyle, bugün bulunduğu lokasyonuyla dünyanın her yönüyle ihtiyaç duyduğu da bir şehirden bahsediyoruz aslında. Çünkü bu şehirde var olan iyilikler, var olan güzellikler, burada üretilecek, dünyaya servis edilecek güzel başarılar, inanınız ki bütün dünyayı pozitif etkileyecektir” dedi.

Turizmin İstanbul için önemine dikkat çeken İmamoğlu, “İstanbul'un en büyük belki kutlama anının turizm sektörü olduğunu da ifade etmek isterim. Ben, turizmi zaten bir ülke adına, bir kutlama anı gibi tarifliyorum. İçinde her şey var. Turizmi besleyen duygular, birçok gelişmeleri barındırıyor. Yemesi içmesinden, tarihi zenginliklerine, kültürel zenginliklerinden insanına, yaşam biçiminden geleneklerine, adaletinden sistemine varıncaya kadar her duyguyu içinde barındırıyor ve onların koyduğu ivmelenme, size muhteşem bir turizm dünyasını yaratıyor. Bu bağlamda iyileştirdiğimiz her unsur, şehrimiz ve ülkemiz adına turizmi daha da yüceltecek ve gerçek anlamda ortaya koyduğumuz hedeflerimize de ulaşmamıza vesile olacaktır” diye konuştu.

Pandemi süreciyle zorlu günler geçiren sektörün, “diriliş ve kalkınma” sürecine girdiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Bu dönemi bir fırsata dönüştürme ve kalıcı birtakım hedefleri yakalayabilme noktasında da özel bir zamanı bize sunuyor. Bu yönüyle sektörün toparlanma anını yaşadığı bu dönemde, hepimizin üzerine düşen çok önemli sorumluluklar var” şeklinde konuştu. Turizmin ekonomik açıdan taşıdığı değerin yanında, toplumların birbirine yakınlaşmasını, birbirini tanımasını sağlayarak, küresel barışa ve dostluğa da çok büyük katkı sunduğunu aktaran İmamoğlu, “Bu karakterle sürece baktığımı, bu karakterle sektöre baktığımı ve sizlerle her türlü iş birliğinde fedakarca İstanbul şehri adına masada bulunacağımı söylemek isterim. Tabii aynı yönüyle, İstanbul'un bütün varlığıyla, bütün karakteriyle, bütün zenginlikleriyle, turizm sektörünün ülkede ivmelenmesinin ana merkezi olduğunu da tekrar hatırlatayım” ifadelerini kullandı.

İstanbul adına, turizm anlamında iyileşen bir süreç yaşandığının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi: “Bu seneyi daha da iyi bekliyordum açıkçası. Bir miktar dünyadaki etkilerden de etkilenerek ya da ülkemizdeki bir kir kısım hususların da etkisiyle, belki tam istediğimiz seviyede olmasa da çok güçlü bir yükselişi de temsil ediyor. İlerleyen yıllarda bunu daha da yukarıya taşıyacak güçlü enstrümanları şehrimizin, mevcutta vardır. Hasılamızın yükselmesi noktasında baktığımızda, tüm sektörleri analiz ettiğimizde, belki de katma değeri en yüksek sektörlerin başında gelen turizm sektörünün ne denli ekonomik katkı sağlayabileceğini ve bunun da büyük oranda, büyük kısmının cebimizde kalacağını biliyor ve görüyoruz. Tabii buna eklememiz gereken bir başka husus da iyi bir turizm sektörü gelişiminin, sağlıklı bir altyapının, itibarlı bir hizmet kalitesinin varlığının, aynı zamanda dünyaya dönük de itibarımızı yükselten bir saha olduğunu da belirtmek lazım. İtibarımıza bu kadar etki eden bir sektörün her anına gözümüz gibi bakma, itinayla ona davranma, var olan kurumların da gelişmelerini hep birlikte, saygıyla ve yine aynı ilgiyle gözlemlemek ve katkı sunmak zorunluluğumuz vardır.”

İTO B0aşkanı Şekip Avdagiç:Turizm gelirlerinin yüzde 50'sini İstanbul sağlıyor 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin hizmet ihracatının 200 milyar dolarlık seviyeye yükseleceğini bunun 100 milyar dolarlık kısmının ise turizmden geleceğini söyledi.Turizm gelirlerinin önemli kısmının İstanbul’dan kaynaklandığını hatırlatan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizm gelirlerinin %50’den fazlasını İstanbul sağlıyor. İstanbul tarihin, kültürün, eğlencenin, gastronominin yani aradığınız her şeyin bulunduğu şehir. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak tüm Türkiye’de ve İstanbul’da turizmin geliştirilmesi için hassasiyetle çalışıyoruz.”

TTYD Başkanı Oya Narin: Turizm taşıyıcı kolonu 

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği TTYD Başkanı Oya Narin de açılış konuşmasında turizmin ekonomik boyutuna vurgu yaptı. Oya Narin, “Turizm, milli ekonominin taşıyıcı kolonu. Milli gelirin %5’ini doğrudan %12’sini dolaylı olarak turizm sektörü oluşturuyor. Orta Vadeli Plan da bizlere önemli görevler yüklüyor” dedi.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin'den Müberra Eresin'den MICE turizmi vurgusu  

Açılış konuşmacıları arasında yer alan Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin ise MICE turizminde toparlanma yaşanmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Eresin, “MICE segmenti özellikle büyükşehirlerimiz için öncelikli ve vazgeçilmez bir turizm çeşidi. İnancımızı kaybetmeden MICE sektörünü eski başarılı günlerine dönmesi için tüm sektörle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Turizm profesyonellerini bir araya getiren İstanbul Turizm Fuarı, sektöre yönelik düzenlenen zirve, workshop ve seminerlerle 4-5 Ekim tarihleri arasında devam edecek. TÜRSAB da fuarda bulunan standında seyahat acentaları için B2B görüşmeler yapma ve yeni iş birlikleri kurma imkanı sağlıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159