Turistler İstanbul Gezisinde Allison Tam Otomatik Şanzıman Konforu Yaşadılar

banner113

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı kuruluşlardan İstanbul Ulaşım AŞ, yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’un tarihi bölgelerini keşfettikleri BusForUs Projesi’nde Allison tam otomatik şanzıman donanımlı, çift katlı AKIA Ultra DD otobüsleri kullanıyor. Ocak 2022’den bu yana uluslararası standartlarda turistik ulaşım hizmeti sunan Allison T3375R xFE™ tam otomatik şanzıman donanımlı 6 otobüs, şehrin tanıtımına konfor katıyor.

banner114
TURİZM 13.10.2022, 11:56 13.10.2022, 18:56 Taşıma Dünyası
Turistler İstanbul Gezisinde Allison Tam Otomatik Şanzıman Konforu Yaşadılar

BusForUs Projesi ile ilgili bilgi veren İstanbul Ulaşım AŞ İşletmeler Müdürü Murat İsmail Elal; “10 yıllık bir özel işletme sonrasında İstanbul’da turist otobüsü ile gezi ve ulaşımı Ocak 2022 itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi olarak İstanbul Ulaşım AŞ tarafından verilmeye başlandı. Daha kurumsal ve kaliteli bir hizmet sunmak üzere planladığımız projede turistlerin İstanbul’u en konforlu şekilde tanımaları için tam otomatik şanzıman donanımlı özel üretim 2021-2022 model, AKIA çift katlı otobüsler ile seferlerimizi sürdürüyoruz ve gördüğü yoğun ilgiden oldukça memnunuz. Yolcularımızın yüzde 95’ini yabancı turistler oluşturuyor” diye belirtti.

12 duraklı, 33 kilometrelik güzergâh ile şehir ulaşımında üstün konfor

BusForUs otobüsleri, şehrin görülmesi gereken sembollerini çevreleyen bir güzergâhta hizmet veriyor. Başlangıç ve bitiş noktası Sultanahmet olan bu güzergâh, 12 durak arasında yaklaşık 33 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor. Trafik koşullarına göre 2 ila 2,5 saat arasında değişiklik gösterebilen sefer süresi boyunca 24 saat geçerli biletler ile yolcular, istedikleri durakta inip bir sonraki otobüsler ile gezi ve ulaşımını tamamlayabiliyor.

Yılın her döneminde yerli ve yabacı turistlerin ziyaret ettiği İstanbul’da üstü açılabilen, panoramik seyir keyfi ve üstün teknolojik donanıma sahip çift katlı otobüsler ile kaliteli, konforlu ve güvenli ulaşım sayesinde yolcu memnuniyeti en üst seviyede tutuluyor. Bu doğrultuda tam otomatik şanzıman tercihinin zorunlu olduğuna değinen Murat İsmail Elal; “72 yolcu kapasitesine sahip otobüslerimizde araçlarımızın teknik özelliklerinin yanı sıra her türlü yolcu konforu düşünülüyor. Öyle ki birçok ülkede yer alan turistlik otobüslerden farklı olarak sürücünün yanı sıra yabancı dil bilen araç sorumluları desteği, ikram paketi, hijyenik kit, kulaklık, internet erişimi ve dijital donanım (USB şarj, LCD ekran, 9 adet iç-dış 360 derece güvenlik kamera sistemi) hizmetlerine bir bilet üzerinden sahip olunabiliyor” dedi.

Elal; “Şehrimizi en iyi şekilde tanıtmayı hedeflediğimiz bu projede tabi ki yolcu konforu ve güvenliği için en önemli konu, aracın teknik özellikleri. Bu nedenle tam otomatik şanzıman ile sarsıntısız sürüş sayesinde yolcu, vites değiştirmek zorunda kalmadıkları için sürücü konforu arttırılıyor. Otomatik vites geçişleri sayesinde daha kontrollü ve güvenli sürüş sağlandığı için yolcu konforu arttırılırken sürücüler de daha az yoruluyor” şeklinde açıkladı.

12 m alçak tabanlı, çift katlı AKIA Ultra DD otobüs, 220 kilovat ve 1200 Newton-metre tork üreten 7.7 litrelik Mercedes-Benz OM936LA Turbo Intercooler, Euro VI motor ve Allison T3375R xFE tam otomatik şanzıman donanımına sahip. Yakıt tasarrufu teknolojisindeki en son gelişmeleri sunan Allison 3000 Serisi™ xFE şanzıman ailesinin üyesi olan Allison T3375R xFE, gelişmiş işleyiş ve prognostik sunan 5. Nesil elektronik kontrollere sahip.

Çift katlı Ultra DD model otobüsün sürüş dinamikleri ve teknik ihtiyaçları, standart bir 12m şehir içi otobüsten farklılıklar gösteriyor. Diğer şanzıman teknolojilerinde görülebilen sarsıntılı vites geçişlerinin yarattığı konforsuz durum ise özellikle üst katta bulunanlar olmak üzere tüm yolcular tarafından hissedilebiliyor. Bu durum Allison’ın tork konvertörlü Kesintisiz Güç Teknolojisi™ sayesinde sarsıntısız bir şekilde motor torkunun çoğaltılması ve tekerleklere daha fazla güç aktarılması ile engellenebiliyor. Böylece üstün bir ivmelenmenin yanı sıra tam güçte vites değişimleri mümkün oluyor. 1450 Newton-metre tork gücüne kadar olan uygulamalar için geliştirilen Allison T3375R xFE, İstanbul’un zorlu yollarında dahi aracın sarsıntısız vites geçişleri yapmasını sağlıyor. Ayrıca bu şanzıman, FuelSense® Max paketi ile en verimli vites oranlarını bir araya getirerek daha fazla yakıt tasarrufu için uzun mesafelerde düşük motor hızında çalışma ve daha erken lock-up yapmak üzere tasarlanıyor.

Dahili retarderin de bulunduğu Allison T3375R xFE, daha güçlü ve kontrollü frenleme ve mekanik frenlerin daha az aşınmasını sağlıyor. İstanbul’un tarihi ve turistik, yokuşlu bölgelerinde her gün çalışan 18 ton maksimum ağırlığa sahip bir araç için yokuşlardan iniş esnasındaki frenleme gücü büyük önem taşıyor. Allison’ın dahili retarder sistemi, yokuş aşağı inişlerdeki yüksek frenleme gücü sayesinde aracı güvenle yavaşlatırken fren balata ve disklerindeki yükü ve aşınmayı azaltıyor. Böylece filoların fren balatası değiştirme sıklıkları ve maliyetleri azalıyor.

AKIA Genel Müdürü Remzi Baka, açıklamasında; “AKIA olarak çift katlı Ultra DD otobüslerimizin böyle bir hizmet sunmasından mutluluk duyuyoruz. Bu otobüsleri, operasyonlarının gerektirdiği tork ihtiyacını en ideal şekilde sağlayabilmek üzere Allison şanzıman donanımı ile sunduk. Şehir içi rotalarında alçak tabanlı araçlar için tam otomatik şanzıman seçimi bir gereklilik. Öte yandan birçok projemizde ve farklı araç konfigürasyonlarımızda hali hazırda Allison şanzıman donanımını kullanıyoruz. Geleceğin toplu taşıma sistemlerini geliştirirken alanında lider bir iş ortağımızın bulunması, sunduğumuz çözümlere güç katıyor. Vites geçişlerinin en verimli ve seri şekilde olması, dur-kalkın rahat olması ve sarsıntısız sürüş, aracın operasyonunu kolaylaştırıyor” diye belirtti.

BusForUs otobüslerin direksiyonlarındaki kadın sürücüler

BusForUs otobüslerinde hem araç sorumluları hem de sürücüler arasında kadın görevliler de bulunuyor. Ekibin yüzde 43’ü kadınlardan oluşuyor.

Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Farsça olmak üzere 8 dilde sunulan sesli rehberlik hizmeti ve internet erişimiyle BusForUs yolcularının İstanbul’u, panoramik seyretmeleri mümkün.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159