banner69

Turizm de iş var kâr yok

banner113

Ece Tur Yönetim Kurulu Üyesi Taner Akartuna, artan maliyetler nedeniyle turizm taşımacılarının çok zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, “Daha önceki süreçlerde acentelerle kur üzerinden anlaşma yoluna gidelim diye konuşuyorduk, sonrasında mazot farkının da sözleşmelere konulması noktasında görüşmeler de bulunduk. Ama gelinen nokta da artık akaryakıt fiyatlarının artık her gün değişmesi bizleri çıkmaza soktu. Bu süreci yönetmek gerçekten çok zor. Bakıyorsunuz evet turist geliyor, iş var görünüyor ama karlılığımız yok” dedi.

banner114
TURİZM 16.06.2022, 14:20 Erkan YILMAZ
Turizm de iş var kâr yok

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar herkesi olduğu kadar turizm taşımacılarını çok zorluyor. İşlerin artmasının mutluluğunu yaşarken artan maliyetler nedeniyle kar edemediklerini açıklayan Ece Tur Yönetim Kurulu Üyesi Taner Akartuna, “Acentelerle daha önceki konuşmalarımızda ‘kur üzerinden antlaşma yapalım’ diyorduk, sonrasında ise artan akaryakıt fiyatları nedeniyle anlaşmalarımızda ‘mazot farkı koyalım’ noktasına geldik. Ama artık her gün akaryakıt zamları nedeniyle çıkmaza girdik. Artık peşin ücret alıp bir iki hafta sonra yapacağınız taşımadan kar elde etmeniz mümkün değil. Araç saat 23.00 gibi Alanya’dan hareket ediyor. Yolun ortasında Manavgat’ta yakıt takviyesi yapacak. Ama saat olmuş 24.00. 2 TL birden zamlı fiyattan mazot alıyor. Bu durumda ne yapacak taşımacı? Gece yarısı acenteyi arayıp bu fiyat kurtarmıyor, fark alayım’ diyebilecek mi? Gerçekten yaşanan tam bu” dedi.

Bir iki günlük zararı taşımacının sineye çekerek işini yine devam ettirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Taner Akartuna, “Bir iki hafta önceki rezervasyonları hadi sineye çektik diyelim. Peki sadece benim şirketimin Ekim sonuna kadar rezervasyonları onaylanmış 2 bin 500 civarı VIP seferim var. Acente bana diyor ki, “Ben bu turları sattım. Parasını aldım. Size de ücretini anlaşmış olduğumuz tarihte ödeyeceğim. Ben müşteriye dönüp de ‘nasıl ek ücret talep edebilirim. Bu mümkün değil ve ticari ahlaka da uymaz’ diyor. Onlarda haklı” dedi.

Bu şekilde bu iş sürdürülebilir değil

“İlk bakışta acenteler kur üzerinden çalışıyor, kur yükseliyor kardayız gibi görünebilir” değerlendirmesinde bulunan Akartuna, “Ama iş hiç de öyle değil. Kur yükseliyor, aracın bakım ve servis maliyeti de artıyor. Yedek parça fiyatları inanılmaz yükseldi. Günün sonunda baktığınızda iş yapmışsınız ama kar elde edememişsiniz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Turizm taşımacıları olarak önemli bir istihdam da oluşturuyoruz. İşimizi en kaliteli şekilde yapabilmek için yatırımlarda yapıyoruz. Hadi bu ortamda çalışmayayım, bir kenara çekilip, bekleyeyim diyebilir misiniz. Hayır. Personelin ücretini nasıl ödeyeceksiniz, yeni araç almışsınız onun kredilerini nasıl ödeyeceksiniz. Bu şekilde devam ettiğinde turizm taşımacılığında hizmet verecek personel ve araç bulma imkanınız kalmayacak. Yüz binlerce insan işsiz kalacak. Kamunun bir an önce maliyetlerin bu artışına yönelik bir önlem alması gerekiyor. Turizm sektöründen bu yıl 30 milyar dolar gelir beklentisi var. Bu gelir elde edilmediği takdirde kurlar ne durumda olacak? Ülkemizde sıkıntılar giderek büyüyecek” dedi.

Bir önlem alınmalı

Taşımacılık alanında olan tüm meslektaşların aynı sorunlarla baş başa olduğunu da belirten Taner Akartuna, “Daha geç olmadan bir önlem alınmalı. Bugün yaşanan sorun sadece turizm taşımacısını ilgilendirmiyor. Taşıma sektöründe olan tüm camia aynı sonuçla karşı karşıya kalacak ve bir süre sonra kontak maalesef kapatılacak” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159