banner69

Yurtiçi ve yurt dışı gezileri için 12 Rota Önerisi

banner113

Yılın en kısa ayı olan şubat ayı, her ne kadar oldukça soğuk havaların hakim olduğu bir ay olsa da gezmek ve yeni yerler keşfetmek için uygun bir zaman da olabilir. Hem bembeyaz manzaralarla kar havası sevenlerin hem de dünyanın farklı yerlerine giderek yeni kültürler keşfetmekten zevk alanların şubat ayında değerlendirebilecekleri pek çok rota bulunuyor.

banner114
TURİZM 10.02.2024, 23:48 11.02.2024, 00:36 Taşıma Dünyası
Yurtiçi ve yurt dışı gezileri için 12 Rota Önerisi

Obilet blog yazarı Dehan Fulya Türelerin kaleminden...

Üstelik artık yıl olan 2024’te şubat ayı 29 gün sürüyor. Böylece seyahatseverlerin fazladan gezmek için ekstra bir günü de oluyor. Eğer şubat ayında yeni yerler keşfetmek, keyifli bir tatil yapmak ya da doğa ile iç içe birkaç gün geçirmek gibi hedefleriniz varsa şubat ayı rota önerilerimize göz atabilir ve size en uygun tatil lokasyonunu seçebilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller!

İşte harika şubat rotası önerileri;

Türkiye’de Değerlendirebileceğiniz Rotalar

Şubat ayı Türkiye’de genel olarak soğuk ve karlı geçiyor. Ülkemizde pek çok bölgenin bembeyaz olduğu ya da bolca yağış aldığı bu ayda kar ve soğuk sevenleri oldukça mutlu edecek masalsı lokasyonlar bulunuyor. Fakat tabii ki Türkiye’de kar ve aşırı soğuk sevmeyenlerin tercih edebilecekleri, kışı daha hafif atlatan lokasyonlar da bulunuyor.

1) Eskişehir

Masal Şatosu, Eskişehir

Masal Şatosu, Eskişehir

Şubat ayı için Türkiye’deki ilk rota önerimiz Eskişehir. Türkiye’nin en çok sevilen kentlerinden biri olan Eskişehir, her ziyaretçisini en derinden etkilemeyi ve onda güzel hatıralar bırakmayı biliyor. Şubat ayında bu güzel kent oldukça soğuk olacağı hatta belki kar yağacağı için özellikle soğuk ile arası iyi olanların tercih etmesi gereken bir rota. Fakat soğukla aram çok yok diyenlerin bile bu ayda Eskişehir’e bir şans vermelerini öneriyoruz. Çünkü özellikle kar yağışına da denk gelirseniz masalsı manzaralar ile karşılaşabilirsiniz.

Ama tabii ki de Eskişehir’in güzelliği sadece havasında değil. Eskişehir’de yapabileceğiniz pek çok etkinlik ve gezilecek pek çok yer bulunuyor. Eskişehir’de gezebileceğiniz çeşitli müzeler var. Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Masal Şatosu, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze, Kalyon Müze Gemisi ve Lületaşı Müzesi gibi müzeler arasından ister hepsine isterseniz dikkatiniz çeken müzeler arasından seçtiklerinize gidebilirsiniz. Müzelerin yanı sıra ise Eskişehir’in etkileyici doğası bir doğası ve vakit geçirebileceğiniz açık alanları da bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni tabi ki de Porsuk Çayı. Eskişehir’e kadar geldiyseniz burayı görmeden kesinlikle dönmeyin. Eskişehir tatiliniz eğer birkaç günlük bir tatilse ve ayrıntılı bir gezi rehberine ihtiyaç duyuyorsanız Eskişehir’de Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 101 Yer adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Eskişehir’de gezilecek yerlere ve havasına değindik. Ama tabi Eskişehir’in yemeklerinden bahsetmemek olmaz. Çi börek, kavurma böreği ve göbete gibi yemekleri ile meşhur bu şehre gelmişken birkaç yöresel lezzeti tatmadan dönmemenizi öneriyoruz.

2) Antalya

Hadrian Kapısı, Antalya

Hadrian Kapısı, Antalya

Biraz da soğuk havalar yerine daha ılıman havaları tercih edenler için rota önerisi yapalım. Şubat ayında güzel bir destinasyon olan Antalya, ziyaretçilerine harika manzaralar, etkileyici bir doğa ve gezilecek tarihi yer seçenekleri sunuyor. Ek olarak ziyaretçiler Antalya’nın geleneksel lezzetlerini tadabilir ve deniz kenarında keyifli bir yemek yemeninin tadını çıkarabilirler.

Eğer şubatta rotanız Antalya ise Hadrian Kapısı, Kesik Minare, Antalya Müzesi, Düden Şelalesi, Perge Antik Kenti ve Termessos Antik Kenti gibi harika yerleri gezebilirsiniz. Antalya her ne kadar yaz tatillerinin en popüler yeri olsa da yazın deniz, kum ve güneş keyfi yapmaktan çoğunlukla tarihi yerleri ve müzeleri gezme fırsatı bulunamıyorbiliyor. Kışın Antalya’ya gelmek Antalya’nın daha önce keşfetmediğiniz bir yönünü keşfetmek için harika bir fırsat olabilir.

Antalya’ya gelmişken Antalya’nın meşhur yöresel lezzetlerini tatmadan ve deniz kenarında güzel bir akşam yemeği yemeden dönmek olmaz. Bu güzel şehirde Enginarlı Girit Kebabı, Yörük Kebabı, Antalya Piyazı ve Toros Salatası gibi lezzetleri kesinlikle tatmanızı öneriyoruz. Şubat ayında tercihiniz Antalya olacaksa ve planlama yapmak için daha detaylı bir gezi rehberine ihtiyaç duyuyorsanız Antalya’da Gezilecek Yerler: Antalya’da Görülmesi Gereken 113 Yer adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

3) Bursa

Tophane Saat Kulesi, Bursa

Tophane Saat Kulesi, Bursa

Şubat ayında karlar ile süslenen bir başka rota ise Bursa. Uludağ kadar popüler bir kış rotası olmasa da Bursa’da ziyaretçilerine harika deneyimler vadediyor. Güzel mimarisi, harika lezzetleri ve çoğunlukla karlı olan havası ile soğuk havaları sevenler için etkileyici destinasyonlardan. İstanbul ve çevresine oldukça yakın bir konumda bulunması ise büyük bir artı.

Şubat’ta planladığınız seyahatiniz Bursa’yı içeriyorsa bu güzel şehirde gezebileceğiniz pek çok yer var. Öncelikle tabii ki de Uludağ’a gidebilir ve keyifli bir kayak tatili yapabilirsiniz. Uludağ’da çeşitli kış sporları yaparak eğlendikten sonra ise Bursa’da keyifli bir kültür gezisi yapabilirsiniz. Fakat eğer kış sporları size hitap etmiyorsa sadece Bursa’nın sokaklarını ve tarihi yerlerini gezdiğiniz bir tatil de planlayabilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin Bursa’da görmeniz gereken pek çok güzel lokasyon bulunuyor. Bu yerler arasında Bursa Kalesi, Tophane Saat Kulesi, Emir Sultan Cami ve Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi gibi müzeler, tarihi camii ve türbeler bulunuyor. Bu yerlerin yanında Bursa gezinizde teleferiğe binebilir ve şehirdeki güzel meydanlarda vakit geçirebilirsiniz. Bursa’da gezilecek yerler ile ilgili daha ayrıntılı bir rehbere ihtiyaç duyarsanız Bursa’da Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 105 Yer adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bu güzel şehirde tarihi yerlerin ve meydanların yanı sıra yemekler de oldukça ön plana çıkıyor. Bursa’ya gelmişken İskender Kebap, İnegöl Köfte, Beğendili Kebap ve Cevizli Lokum gibi lezzetleri denemeden dönmeyin deriz.

4) Sinop

İnceburun Feneri, Sinop

İnceburun Feneri, Sinop

Karadeniz’in en kuzey noktasında yer alan Sinop, yazın ayrı kışın ayrı bir güzel oluyor. Karadeniz’in temiz havasında dinlendirici ama aynı zamanda da gezdiğiniz bir seyahat planlıyorsanız Sinop size uygun bir rota olabilir. Gezilecek tarihi yerleri ve müzelerine eşlik eden lezzetli yemekleri ile bu şehir sizi o kadar etkileyecek ki yaz tatili için de buraya gelmek isteyeceksiniz.

Sinop denizi , doğası ile özellikle kış mevsiminde sakinlik ve temiz hava arayanlara çok iyi gelecek bir rota. Sinop’ta kesinlikle gezmeniz gereken pek çok yer bulunuyor. Bu yerler arasından en çok merak ettiklerinizi seçerek seyahatinizi planlayabilirsiniz.Bizim size önerimiz ise buraya gelmişken Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi’ni, Sinop Arkeoloji Müzesi’ni, Sinop Kalesi’ni, Diyojen Heykeli’ni ve İnceburun Feneri’ni görmeniz. Bu oldukça meşhur yerlerin yanı sıra doğaya yakın vakit geçirmek istiyorsanız İnaltı Mağarası’nı, Akgöl’ü, Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni ve Hamsilos Fiyordu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Sinop’un yemekleri de en az doğası ve tarihi yerleri kadar güzel. Bu etkileyici Karadeniz şehrinde deneyebileceğiniz pek çok yöresel yemek bulunuyor. En çok bilinen Sinop Mantısı’ndan Palamut Pilaki ve Prenses Tatlısı’na kadar çeşit çeşit yemekten istediklerinizi kesinlikle yerinde yemeden dönmeyin.

5) Afyon

Afyon

Afyon

2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamındaki Gastronomi Alanında Lezzet Şehirleri listesine giren Afyon, Şubat ayında ziyaret edebileceğiniz harika şehirlerimizden bir tanesi. Tatil denilince ilk akla gelen yerlerden bir tanesi olmasa dahi aslında Afyon size pek çok farklı deneyim sunuyor. Özellikle gastronomiye önem veriyor ve lezzet peşinde koşuyorsanız Afyon hem sizi hem de midenizi mutlu edecektir. Fakat tabii ki Afyon sadece yemeklerinden ibaret değil. Bu şehirde yapabileceğiniz çeşitli etkinlikler, keşfedebileceğiniz çeşitli lokasyon ve konumlar bulunuyor.

Şubat ayında seyahat rotanızı Afyon’a çevirdiyseniz ziyaret edebileceğiniz farklı konumlar bulunuyor. Afyon’da gezebileceğiniz yerler arasında Karahisar Kalesi, Ulu Cami, Kâbe Mescidi ve Arkeoloji Müzesi gibi yerler bulunuyor. Gezilecek yerlerin yanı sıra Afyon’da harika bir termal otelde kalarak şifalı ve dinlendirici birkaç gün geçirebilirsiniz. Şifalı suları ile meşhur olan Afyon’da pek çok termal otel seçeneği bulunuyor. Bu otelleri araştırarak size ve hayalinizdeki tatile en çok uyan otelde rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Gelelim Afyon’da kesinlikle denemeniz gereken lezzetlere. Afyon gerçekten Lezzet Şehirleri listesine girmeyi hak ediyor. Afyon’un en meşhuru Afyon Sucuğu’nun yanında Sucuk Döner’i, Çullama Köfte’si ve Afyon Kebabı gibi lezzetleri yerinde deneyebilirsiniz.

6) Ağva

Ağva

Ağva

Şubat’ta ufak kaçamaklar yapmak istiyorsanız en uygun seçeneklerden bir tanesi Ağva. özellikle İstanbul’da ikamet edenler için harik abir konumda olan Ağva İstanbul Şile’ye bağlı. Özellikle yazın ziyaretçilerin tercih ettiği bu lokasyon kışın da farklı bir güzel oluyor.

Ağva, şehirden uzaklaşmak ve hem bedenen hem de mental olarak dinlenmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz bir lokasyon. Ağva’da bungalov ya da kahvaltı dahil bir otelde kalmayı tercih edebilir, otelinizin etrafında keyifli yürüyüşlere çıkabailir ve etrafı keşfederken temiz hava ile kendinizi şımartabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ağva’da Şile Kalesi’ni, ve Şile Feneri’ni ziyaret edebilirsiniz.

Ağva’nın yemekleri ise oldukça çeşitli. fakat buraya gelmişken güzel bir mekanda keyifli bir kahvaltı yapmanızı öneriyoruz. Kahvaltıda mıhlama yemeyi ise ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra Ağva’da balık severlerin tercih edebileceği çeşitli balık yemekleri bulunurken sebze ve et severlerin tercih edebilecekleri harika lzeetleri yapan güzel restoranlar da bulunuyor.

Yurt Dışında Değerlendirebileceğiniz Rotalar

Şubat ayında yurt dışı tatili planlıyorsanız tercih edebileceğiniz harika rotalar bulunuyor. İsterseniz sıcak bir konum tercih edin isterseniz daha ılıman bir konuma gidin Şubat’ta çok keyifli bir yurt dışı tatili yapabilir, gittiğiniz ülkelerdeki etkinliklere katılabilir ve yeni kültürler tanıyabilirsiniz.

1) Mısır

Şarm El-Şeyh

Şarm El-Şeyh

Şubat ayı için ilk yurt dışı rota önerimiz Mısır. Özellikle sıcak iklim severlerin dikkatini çekecek bir konum olan Mısır, hem çok eğlendiğiniz hem de yepyeni şeyler deneyimlediğiniz tatil hayalinizi gerçekleştirmek için doğru yer olabilir.

Mısır’da gezmek için tercih edebileceğiniz pek çok şehir bulunuyor. Fakat özellikle ilk kez Mısır’da gidiyorsanız bizim size gezmenizi önereceğimiz şehir Şarm El-Şeyh. Bu şehire yapacağınız seyhatinizde dalış yapabilir, denizin ve kumun tadını çıkararak şubat ayında yaz mevsimini yaşayabilirsiniz. Ek olarak Şarm El-Şeyh’te dalış yapabilir ya da dalış eğitimi alabilirsiniz. Şehirde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz yerler ise King Tut Müzesi,Sahabe Camii, Ras Muhammed Milli Parkı, Jolanda Resifi ve St. Catherine Manastırı. Fakat bu harika yerlerin yanı sıra ziyaret edebileceğiniz daha pek çok müze, tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunuyor. Mısır’a Türkiye’nin neredeyse her bölgesinden direkt olarak uçabilir ve ortalama bir ya da iki buçuk saatte bu etkileyici ülkeye varabilirsiniz.

Mısır’a gitmişken kesinlikle tadına bakmanız gereken çeşitli yemekler bulunuyor. Mısır’da yöresel adı Ful olan Fava Fasulyesi ve Falafel’i, neredeyse dönerle birebir aynı olan Shawarma’yı, Mısır usulü Köfte ve Kebap’ı, oldukça popüler bir balık yemeği olan Sayadeya’yı deneyebilirsiniz.

2) Romanya

Sibiu, Romanya

Sibiu

Romanya, her ne kadar çok popüler bir gezi rotası olmasa da özellikle son zamanlarda gezginler tarafından daha çok tercih edilmeye başlandı. Şubat ayında mimarisi ile gözünüzü, doğası ile ruhunuzu ve yemekleri ile midenizi bayram ettirecek bir yere gitmek istiyorsanız, bu yer Romanya olabilir.

Romanya’da görülmeye değer çeşitli şehirler var. Bu şehir arasında Temeşvar, Craiova ve Sibiu en popüler olanlar. Her bir şehirde gezilecek o kadar çok yer var ki gideceğiniz şehri seçtikten sonra ayrıntılı bir plan yapmanız ve gitmek istediğiniz lokasyonları önceden planlamanız oldukça önemli. Ayrıca doğaya yakın olduğunuz ve çeşitli hayvanları gözlemleyebildiğiniz bir tatil planlamak istiyorsanız yine Romanya’yı tercih edebilirsiniz. Ramnicu Sarat yakınlarında uzanan Karpat Dağları, vahşi doğayı gözlemlemek için oldukça uygun bir yer. Fakat böyle bir tatil planlaması için daha detaylı araştırma yapmanız hatta lokal bir rehberden yardım almanız da gerekebilir.

Romanya’nın yemekleri ise sizi oldukça mutlu edebilir. Çünkü Romanya’da Türkiye’de de severek yediğimiz yemeklere benzer çeşitli yemekler bulunuyor. Sarmale adındaki lahana sarmasına benzeyen ruloları, Ciorba de burta adındaki işkembe çorbası ve Salata de vinete adındaki közlenmiş patlıcan salataları gibi tanıdık gelen yemeklerin yanı sıra Drob de miel adlı kuzu drop ve Tochitura moldoveneasca adlı Moldova güveci gibi yemekleri bulunuyor. İster farklı tatlar denemek isteyin isterseniz de alışkın olduğunuz tatların çok da dışına çıkmamaya çalışın Romanya’da size uyan harika lezzetler bulmanız mümkün.

3) İtalya

Venedik, İtalya

Venedik

Şubat ayında gitmeyi tercih edebileceğiniz bir başka rota ise İtalya. Meşhur lezzetleri, tarihi eserleri, güzel meydanları ve etkileyici manzaraları ile sizi her açıdan memnun edecek olan bu harika ülkede gitmeyi tercih edebileceğiniz pek çok şehir ve bölge bulunuyor.

Şubat ayında İtalya’ya gitmeye karar verdiyseniz bizim size önerdiğimiz şehir Venedik. Özellikle de festivallere katılmayı seviyor, renkli kostümler ve maskeler ile şenlenmiş sokaklara karışmaktan keyif alıyorsanız şubat ayında tercihinizi İtalya’dan yana yaparak Venedik’e gelmenizi kesinlikle öneriyoruz. Çünkü Venedik’te her şubat ayında iki hafta boyunca sokaklarda çeşitli eğlenceler ve festivaller düzenleniyor. Bu festivallere katılmak ve eğlenmek tamamen ücretsiz. Bu sayede hem Venedik’i ziyaret etmiş de İtalya’daki halkla kaynaşarak farklı bir kültürün parçası olabilirsiniz.

İtalya denilince akla gelen yemeklerin hepsini neredeyse herkes seviyor. Pizza, makarna ve dondurma… Bu lezzetleri bir de yerinde yemek size bambaşka lezzetler ile tanışma fırsatı verebilir. Bu harika lezzetlerin yanında Gnocchi, Risotto, Lazanya, Minestrone ve Bruschetta gibi diğer geleneksel lezzetleri de deneyebilirsiniz.

4) Tayland

Wat Pho, Tayland

Wat Pho

Şubat ayında tropik toprakları keşfetmek istiyorsanız sıcaklığı 32-34 dereceleri bulan Tayland’a doğru yola çıkabilirsiniz. Günün 9 saatinde doğrudan güneş ışığı alan ve sıcacık olan bu ülkenin pek çok bölgesinde denize girebilir, güneşin tadını çıkarabilir ve doğayı keşfe çıkabilirsiniz.

Tayland’da sadece kum, deniz ve güneş keyfi yapabilirsiniz. Fakat eğer aynı zamanda bu ülkenin kültürünü yakından tanımak ve önemli yerlerini gezmek istiyorsanız gidebileceğiniz çeşitli yerler bulunuyor. Bu yerler arasında Büyük Saray, Wat Arun (Şafak Tapınağı),Yatan Buda Heykeli (Wat Pho) ve Altın Buda Heykeli (Wat Traimit) bulunuyor.

Tayland’da yiyebileceğiniz farklı yemekler bulunuyor. Baharatların yoğunlukta olduğu yemeklerin arasında Kaeng Khiao Wan Kai (Tavuklu yeşil köri), Yam Nua (Baharatlı et salatası), Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü tavuk çorbası), Phat Thai (Tay usulü erişte) ve Kaeng Phet Pet Yang (Fırında kızartılmış ördek körisi) gibi yemekler bulunuyor.

5) Avustralya

Sidney Opera Binası, Avustralya

Sidney Opera Binası

Avustralya, kış aylarında sıcak olan başka bir ülke. Ocak ayının sonuna kadar tam bir yaz mevsimi yaşayan Avustralya, şubat ayı ile birlikte yağmurlar başlasa da sıcaklıklar hala yüksek oluyor. Bu yüzden hem farklı bir ülke keşfetmek hem de daha ılıman hava durumu olan bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız Avustralya’yı tercih edebilirsiniz.

Avustralya, doğası ile ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatırken aynı zamanda sizi maceralı bir keşfe de sürüklüyor. Avustralya geziniz sırasında doğal bir güzellik için Great Barrier Reef’i ziyaret edebilir, macera dolu bir yolculuk için Kimberley Bölgesi’ne gidebilir ya da Sidney Opera Binası’nı ziyaret ederek opera izleyebilir ve şehirde vakit geçirebilirsiniz.

Avustralya’da deneyebileceğiniz lezzetler ise oldukça çeşitli. Avustralya’da Sidney Kaya İstiridyesi, Çilekli Karpuzlu Kek, Ginger Brulee Tart ve Donug gibi tatları denemenizi öneriyoruz. Fakat bu tatlar size hitap etmiyorsa deneyebileceğimiz çeşitli yemekler bulunuyor.

6) Amerika

Louisiana, Amerika

Louisiana

Şubat ayı için son rota önerimiz ise Amerika. Amerika’da gidebileceğiniz çok çeşitli şehirler ve bölgeler bulunuyor. Oldukça fazla seçeneği bünyesinde barındıran Amerika, ziyaretçilerine macera dolu bir seyahat vadediyor.

Amerika’ya gitmişken eğlenmek istiyorum diyorsanız, şubat yanında gitmenizi önerdiğimiz yer Louisiana. Oldukça güzel bir mimariye sahip olan Louisiana, şubat ayında Mardi Gras adlı bir festival düzenleniyor. Çok eski zamanlara dayanan bu festival, sokaklarda maske ve kostümler ile kutlanıyor. Müzik ve dansın bir araya geldiği bu harika festivale katılma ve yerel halk ile birlikte vakit geçirme fırsatı bulabilir yeni bir kültürü yakından tanıyabilirsiniz.

Louisiana, size eğlencenin yanı sıra lezzetli yemek fırsatları da sunuyor. Louisiana’da Gumbo, Cajun tarzı et, balık ve tavuk, Jambalaya ve Kerevit payı gibi yemekler yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra hamburger ve hot dog gibi klasik sokak lezzetlerini de deneyimleyebilirsiniz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159