banner69

Her Marka Değerlidir...

banner113

Taşıma Dünyası'nın vefa projesi çok yerli yerinde: Yolu TEMSA'dan Geçenler.

banner114
TEMSA'DAN YOLU GEÇENLER ANLATIYOR 20.12.2019, 16:26 20.12.2019, 16:49 Taşıma Dünyası
Her Marka Değerlidir...

AKİF NURAY


"Yolu TEMSA'dan Geçenler"in arasında değilim, ama ben "Yolundan TEMSA Geçenler" sınıfına koyarım kendimi. TEMSA ile ilk ilişkim ta 1985 yılına gider. TEMSA ağırlığı 3.500 ton olan bir maden ocağı boşaltma makinesini ithal etmiş, bu makineyi kuracak bir montaj ekibi için aramalara başlamış… Benim de askerlik hizmetimin son ayları, Ankara'dayım, iş görüşmesine gittim. TEMSA adı bir kısaltma: TERMOMEKANİK SANAYİ ve Ticaret AŞ. Ben bu şirkete başvurmuştum, taahhüt şirketi, otomotiv değil. 

Ben otomotive yöneldim. Yıllar sonra, TEMSA'yı MARATON otobüslerle gördüm, otomotivde ve yollarda, tekrar. Aradan çok yıl daha geçti ve bu defa ben rakip TEMSA'yı tanımaya başladım.

Otobüsçü TEMSA benim Mercedes-Benz yollarımdan geçiyordu, bir rakip olarak, 2000'li yıllarda. Şehirlerarası otobüsleri Türkiye'de iki kesimde inceleriz: Lüks olanlar ve Ekonomik olanlar. TEMSA, ekonomik kesimde kuvvetli bir rakip. O yıllarda otobüsçüler lüks ürünleri tercih ediyor, TEMSA pazarın küçük kesiminde varlık gösteriyordu. 

TEMSA'nın lüks kesime daha yakın olacak bir ürün üzerine çalıştığı bilgisi erişti bizlere, Mercedes Benz Türk AŞ, Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürlüğü'ne, 2009 sıralarında.

Yenilenmiş SAFİR geldi. Hem ürün çok çağdaş ve çok güncel idi hem de çok stratejik bir etki ile gelmişti: İlk 16 sıralı, 50 koltuklu otobüs. Ekonomiklik yolunda TEMSA göreve devam ediyordu. Teknik kalitesi, pazarlaması, satış şekilleri, ödeme yöntemleri, teslimat takvimleri açılarından bütün olarak baktığımızda, evet, TEMSA-SAFİR ekonomik rakip idi. İhracat başarısı zaten ürünün bu üstünlüğünü yıllar içinde kanıtladı. TEMSA, şehirlerarası otobüs pazarına ekonomik bir çözüm, uygun ürün sunmuştu ve de Japon Mitsubishi ile olan ilişkisini bitirmişti. Artık TEMSA "Yerli Marka" idi. 

Rakip kuvvetleniyordu, pazar ekonomik ürüne kaydı, planlarımızı uyarladık.  

TEMSA bu atağını MARATON otobüsü ile perçinledi. Lüks kesime "ekonomik" ürün sundu ve başarısı devam ediyor.

TEMSA ürün birikimi, pazar bilgisi, teknik altyapısı ve yetişmiş insan varlığı ile ulusal bir değerdir. Ulusal temsilde başarılıdır. Günümüzde dünya ülkeleri ihracatlarını arttırmak için paralarını zayıflatmakta, ulusal üretimlerini arttırmakta, ulusal markalarını içeride ve dışarıda korumaya ve büyütmeye çalışmakta. Amerika ile Çin arasındaki kavganın tek nedeni bu. Tabii, bunu yaparken rakipleri öldürmek de mücadelenin apaçık bir parçası! 

3 yerli otobüs markamız var: BMC, TEMSA, OTOKAR. Üçü de rekabetin taarruzu altında. Taarruz o kadar büyük ki, 50 yıl önce "Yerli Markalı Otomobil" yapmış olan Türkiye, bugün otomobili düşünecek kadroları zor topluyor.

Bu dünya gözü ile baktığımızda; bizim de yerli markalarımızı korumamız ve kollamamız doğru olur. TEMSA'nın başına sarılan mali sıkıntıdan kurtarılacağına eminim. TEMSA şehirlerarası otobüs üreten tek YERLİ markamız. 

TEMSA markamızı da yaşatacağız…

Her Marka Değerlidir!

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159