banner139
banner69

Tüketici Birliği Federasyonu ilk 6 aylık Market Endeksi Raporunu açıkladı

banner113

2023 yılın ilk altı ayına ilişkin Market Endeksi raporunu açıklayan Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz; “beklenen fırtına, koşar adım yaklaşıyor” dedi.

banner114
YAŞAM 30.07.2023, 20:33 30.07.2023, 20:37 Erkan YILMAZ
Tüketici Birliği Federasyonu ilk 6 aylık Market Endeksi Raporunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 2021 yılının son çeyreğinden bu yana yürütülen Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi çalışması, beş farklı il, dokuz farklı market, 343 farklı ürünün bulunduğu, 47 ürün grubu üzerinde oluşturuluyor. 2023 yılının ilk altı ayında elde edilen veriler aylık olarak kamuoyu ile paylaşılmış, aylık veriler ve altı aylık döneme ilişkin ayrıntıları içeren ilk yarıyıl raporu, “Kusursuz Fırtına” başlığı ile kamuoyuna sunuluyor. Hiçbir dış kaynak almadan, sadece Tüketici Birliği Federasyonu’nun aktivistlerinin özverili emeği ile oluşan bu büyük proje için hep şunu dedik; “yorulduk, ama değdi…”

Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi projesi önümüzdeki aylarda da devam edecek olup elde edilecek sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak. İlk altı ayın görece sakin seyrettiği Market Endeksi ve ülke ekonomisinin geneli için ikinci yarıyıla ilişkin öngörülen “kusursuz fırtına” gerçekleşme sürecine girmiştir. Ülke ekonomisini yönetenlerin bu durumu dikkate alarak, tüketicinin fırtınadan en az hasarla çıkmasını sağlayacak önlemleri alması gerekiyor.

Kusursuz Fırtına raporunun ekonominin tüm paydaşları için yararlı olmasını diliyoruz.

Raporun "Önsöz"ünden...

Market Endeksi Çalışma Grubu oluşturulmadan önce asıl serüven başlamıştı; süregelen dengesizliğin, sosyal ve ekonomik değerlerin yapılanmasına etkilerini ölçebilmek ve gözlemlemek için başlatmayı düşündüğümüz projenin öncelikli olarak anayasasını belirlememiz gerekiyordu.

“Olmazsa olmaz”ı, sürdürülebilir, güvenilir ve objektif niteliklere sahip bir proje için ilke ve kuralları oluşturduk; Her ayın ilk günü, aynı satış yerinden alınacak, kanıtlanabilir verilerle Market Endeksi rakamlarını oluşturacaktık.

Artık her ayın ilk günü, Market Endeksi Çalışma Grubu üyelerinin kutsal günü olmuştu. Ajandamızda o bir gün eksikti; hastalanmak yasak, tatile çıkmak olanaksız, diğer tüm işler o kutsal günün dışında olmalı…

Verilerin toplanacağı satış yerlerinde değişiklik yapmayacaktık; aynı adreste, aynı satış yeri…

Kanıtlanabilirlik için de, teknolojiden yararlandık; ürünün etiketini, konum bilgisini de içerecek şekilde fotoğraflamak…

Ve projenin başladığı bir buçuk yılın sonunda elimizde devasa bir arşiv oluştu. Bu veri bankası, ülke ekonomisine yön verenler, merak edenler için erişime hep açık oldu.

Gün oldu, raflarda ürünleri bulamadık; gün oldu, ürün bulduk, etiketleri bulamadık. Rafların arasında dolaşırken, satış yerinin görevlileri ile yaşadıklarımız da ayrı öyküler.

Veriler, kanıtlar toplanır akşamüstü. Şimdi sıra, yüzlerce rakamdan endeksi çıkarmakta. Fiyatların artmadığını gördüğümüzdeki sevinç, çoğu kez etiketlerin füze olup uçtuğu aylarla yer değiştirdi.

Ve sıra kamuoyunu haberdar etmede… TÜİK saat 10:00’da aylık verileri açıkladığında, biz de aynı anda Tüketici Birliği Market Endeksi rakamlarını açıkladık. Çoğu kez manşet oldu, sosyal medyada etkileşim aldı. Hiçbir dış kaynak almadan, sadece Tüketici Birliği Federasyonu’nun aktivistlerinin özverili emeği ile oluşan bu büyük proje için hep şunu dedik; “yorulduk, ama değdi…”

İŞTE MARKET ENDEKSİ RAPORU 

https://www.tasimadunyasi.com/images/upload/TUKETİCİ-BİRLİĞİ-FEDERASYONU-MARKET-ENDEKSİ-2023-İLK-YARI-YIL-RAPORU_1.pdf

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159