Metro Turizm 25 milyon yolcu taşıyacak

banner113

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız, 2014’ü 23 milyon 37 bin bin yolcu ile kapattıklarını, 2015 hedeflerinin 25 milyon olduğunu söyledi. Ayyıldız, Ocak ayı verilerini de açıkladı: “Yılın ilk ayından çok memnunuz. Geçen yıla göre 135 bin daha fazla yolcu taşıdık. Toplamda 1 milyon 680 bin yolcu Metro Turizm’in kaliteli hizmeti ve konforu ile seyahatini gerçekleştirdi.”

banner114
ŞEHİRLERARASI 09.02.2015, 17:57 09.02.2015, 18:15 Taşıma Dünyası
Metro Turizm 25 milyon yolcu taşıyacak
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız, 2014’ü 23 milyon 37 bin bin yolcu ile kapattıklarını, 2015 hedeflerinin 25 milyon olduğunu söyledi. Ayyıldız, Ocak ayı verilerini de açıkladı: “Yılın ilk ayından çok memnunuz. Geçen yıla göre 135 bin daha fazla yolcu taşıdık. Toplamda 1 milyon 680 bin yolcu Metro Turizm’in kaliteli hizmeti ve konforu ile seyahatini gerçekleştirdi.” 

Temsa Safir VIP araçların teslimatında Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız ile bir röportaj gerçekleştirdik. 2014’ü değerlendiren, 2015’e yönelik hedefleri aktaran Şenol Ayyıldız, ilk olarak açıklamalarında otobüsçünün birçok zorlu koşullar altında çalıştığını ancak hizmet sürecini hiç aksatmadığına vurgu yaptı. 

Otobüsçü lodosu yendi 

Ayyıldız, geçtiğimiz hafta sonu olumsuz hava koşulları nedeniyle raylı sistemler, deniz ve havayolunda iptal edilen seferlere rağmen otobüsçünün cesaret gösterip seferlerine devam ettiğini belirterek, “Lodos nedeniyle herkes kabuğuna çekildi. Seferler iptal oldu. Hatta tren seferleri de yarıda kalınca o yolcuları da otobüsler taşıdı. Bu işin her zaman cefasını çeken bizleriz” dedi.  

Ocak ayında 135 bin yolcu artışı 

2014’ü memnun bir şekilde geride bıraktıklarını ve 2015’e yönelik hedefleri de belirlediklerini, bu hedef çizgisinde de yeni otobüs yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Şenol Ayyıldız, “2014’te 23 milyon 37 bin yolcu taşıdık.  Ocak ayında ise geçen yıla göre 135 bin yolcu artışı elde ettik. Toplamda 1 milyon 680 bin yolcu taşıdık. 2015’e yönelik hedefimizi ise 25 milyonu geçmek olarak belirledik” dedi. 

Hani sektör bitecekti!

Sektörün küçüleceğine, birçok firmanın kapanacağına yönelik yorumları da değerlendiren Şenol Ayyıldız, “5 sene önce aynı sözlerle bu sektörün biteceği konuşuluyordu. Biz 5 sene önce 13 milyon yolcu taşırken, bugün 23 milyon yolcu taşıyoruz. Bu sektörün bitmesi söz konusu değil. Firmalar kurumsallaşıp planlı programlı hareket ettiğinde bu iş her zaman devam edecek” dedi.

Yöresel firmalara kapımız açık 

Metro Turizm olarak, şehirlerarası otobüs taşımacılığında Türkiye’nin 78 iline taşımacılık yaptıklarını, Metro Turizm ailesi içinde yer almak isteyen yöresel firmalara kapılarının her zaman açık olduğunu belirten Ayyıldız, “Birtakım görüşmelerimiz var. Nisan ayının sonuna kadar yöresel bir firmanın Metro bünyesine katılması konusunda sürpriz gelişmeler yaşanabilir” dedi. 

Gürcistan kalite ile tanıştı 

Metro Turizm’in yurtdışında da, şehirlerarası yolcu taşımacılığı hizmeti verdiğinin altını çizen Ayyıldız, “ Metro Turizm olarak, Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Yunanistan’da faaliyet gösteriyoruz. Bulgaristan’da gayet iyiyiz. Orada beğenilen, tercih edilen bir kimliğimiz var. O anlamda taşıdığımız yolcu sayılarına baktığımızda gayet memnunuz. Daha üstüne koymak için çalışıyoruz. Gürcistan’da, Batum ile Tiflis arasında şehirlerarası yolcu taşımacılığına başladık. Orada 400 kilometrelik bir yolda yolcu taşımacılığı 17 kişilik minibüslerle yapılıyordu, bizimle beraber, otobüslerle yapılmaya başlandı ve bölge insanları kalite ile tanıştı. Şu anda Batum-Tiflis arası karşılıklı olarak günde 14 servis yapıyoruz. Yaz sezonunda bunu 34 servise çıkarmak istiyoruz. Batum’un yaz döneminde nüfusu 1milyon 200 bin civarına yükseliyor. Buna yönelik hazırlığımızı yaptık” diye konuştu. 

Almanya seferleri Haziran’da 

Almanya’ya 1,5 ay önce şehirlerarası yolcu taşımacılığı ile ilgili bir ziyaret gerçekleştirdiklerini dile getiren Ayyıldız, “Almanya’da Frankfurt-Hamburg ve Hamburg-Berlin arası sefer düzenlemek için çalışmalarımız devam ediyor. Haziran ayının ilk haftasında İstanbul-Almanya hattını açıyoruz. Orada Metro Turizm kimliğimizi gösterdikten sonra, şehirlerarası yolcu taşıma organizasyonunu yapma hazırlığı içindeyiz” ifadelerini kullandı. 

X-ray geçişlerinde sorun yaşıyoruz 

Yurtdışı taşımacılığında Metro Turizm’in yüzde 25 doluluk şartı konusunda bir sıkıntı yaşamadığını, bu doluluk oranının zaten çok üstünde seferler gerçekleştirdiklerini belirten Şenol Ayyıldız, ancak X-ray konusunun ciddi bir sıkıntı olduğunu söyledi. Yurt dışına çalışan firmaların disiplinli ve kurumsal bir yapıda hareket etmesi gerektiğini belirten Ayyıldız, “Uluslararası çalışan firmaların; disiplinli, kurumsal bir yapıda çalışmalarını, firmaların farklı arayış içinde olmamalarını, sadece yolcu taşımacılığını ifade eden bir taşımacılığı yapmalarını, bunun dışına asla çıkmamalarını, hem firmalarımızın ismini lekelememelerini hem de ülkemizin ismini uluslararası platformda zedelememeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum” diye konuştu. 

Temsa ile sektöre örnek olduk 

Temsa ile yaptıkları 100 araçlık anlaşmanın yanı sıra 2015 yılı içinde yeniden Temsa yatırımı düşündüklerinin sinyalini veren Ayyıldız, “Bu 100 aracın bize yetip yetmeyeceği, bir buçuk ay içerisinde belli olacak. Temsa böyle bir talebe cevap verebilir mi, bunu konuşuruz. Temsa ile birlikte sektöre ayrı bir renk kattık. Herkesin kullanabildiği bir otobüs haline geldi Temsa. Bizim Temsa ile yaptığımız işbirliği rakip firmalarımıza da örnek oldu ve onlar da filolarını yeniledi. Türkiye’de böyle gelişen bir sektör olması çok güzel. Kendini yenileyen rakiplerimize de başarılar diliyorum” dedi. 

İstihdamı yurtdışına taşıdık 

Metro Turizm’in 2011 yılında ‘Türkiye’nin en çok istihdam yaratan şirketi’ ödülünü aldığını belirten Ayyıldız, “Örneğin bu 100 araçlık yatırım ile bine yakın insana istihdam sağladık. Biz yılda 25-30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Her yıl üzerine koyarak ilerliyoruz. Türkiye’nin yanı sıra, Gürcistan’da yapmış olduğumuz yatırımlarla, buradaki Türk vatandaşlarımıza yarattığımız istihdamın dışına çıktık. Gürcüler, şu anda Türkiye’yi konuşuyor, Metro’yu konuşuyor” dedi. 

Şehiriçi servis taşımacılığı… 

Ayyıldız, Metro Turizm bünyesinde Metro Travel, Metro Rent-a-Bus gibi grup şirketleri oluşturarak, otobüsle verilen hizmeti geliştirdiklerini ve 2014 yılında Rent-a-Bus’ın beklentilerin üzerinde bir başarı elde ettiğini vurguladı. Rent-a-Bus’ın özel ve grup taşımacılığı gibi birçok organizasyona cevap verebilen bir yapıda olduğunu kaydeden Ayyıldız, servis taşımacılığına yönelik planlamalar içinde olduklarını da söyledi: “Şehir içinde özel, resmi kurumlar veya sivil toplum örgütlerinin taşımacılığını yapabiliriz. Arkadaşlar çalışıyorlar, bu konuya hız vereceğiz.” 

Metro Kargo’nun başarı yılı

Şenol Ayyıldız, 2014 yılının Metro Kargo için yatırım yılı olduğunu, 2015 yılında bu yatırımın karşılığını alacaklarını söyledi: “Metro Kargo’nun daha önce otobüs ile kargo hizmeti veren bir yapısı vardı. 2014 yılı tecrübe yılı oldu. Orada yolcu taşımacılığından daha farklı bir organizasyon gerektiğini gördük. Ekibimiz buna hazır. 2015 yılında kargo alanındaki lider firmalarla yarışır hale geleceğiz. Halen, 52 ilde altyapımız hazır, Türkiye’nin dört bir noktasında olmak istiyoruz. 2015 yılı kargonun başarı yılı olacak.” ■



Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız, Rahmetli Halit Öztürk'ün oğlu Galip Öztürk'le birlikte.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159