banner69

Ulusoy-Varan 50 otobüs yatırımı yapacak

banner113

2013 yılına yönelik belirledikleri hedeflerin de üzerine çıktıklarını belirten Genel Müdür İmran Okumuş, 2013’ün şirketleri açısından çok verimli geçtiğini belirterek, “2014’te 50 yeni araç yatırımları ile hedeflerimizi daha da yukarıya çekeceğiz” dedi. Okumuş, “517 olan araç sayımız yeni yatırım ve bireysel katılımlarla 600 araca ulaşacak” diye konuştu.

banner114
ŞEHİRLERARASI 20.01.2014, 12:54 20.01.2014, 13:01 Taşıma Dünyası
Ulusoy-Varan 50 otobüs yatırımı yapacak
2013’ün son çeyreğinde hayata geçirdikleri Batı Karadeniz operasyonunun çok olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çeken Okumuş, “Bolu, Bartın ve Trakya operasyonlarının verimliliği çok yüksek oldu. 2013’te en çok yolcu taşıdığımız yerlerden biri de Körfez olarak adlandırdığımız Ege hattı oldu. Bu hatlara yönelik yeni bir yapılanma süreci başlattık ve kendi operasyonumuzu kurduk. Ayvalık, Edremit, Altınoluk, Sarımsaklı bölgesinde çok güzel işler yaptık. 2013’te ciddi bir istihdam artışı da elde ettik. Personel sayımız 520’den 820’ye çıktı. Bu ay Kütahya hattını açıyoruz. Yine planladığımız, yolcu alabileceğimiz 2-3 şehir var. Yaza doğru netleşecek bu iller” dedi.

Varan filosu 2+1 olacak 

2013’te, Varan’ı çok farklı bir konsepte taşımaya yönelik çalışmalar yaptıklarının bilgisini veren Okumuş, “Varan’da sadece 2+1 otobüslerle çalışma programı yaptık. Koltuk arkası ekranlarda teknoloji değişimine gidilmesiyle verimliliği arttı. 2013’te filomuza kattığımız İrızar otobüsleri yolcularımız tarafından gerçekten kabul gördü ve bu, bizleri çok mutlu etti. Varan ile Türkiye’nin her yerine 2+1 otobüslerle çalışacağız. Filosunun tamamı 2+1 olan tek firma Varan olacak. 2013 yılının son günlerinde filomuza 5 Setra katıldı. Yeni yatırımlarla filomuzdaki yaş ortalaması 2’lere indi” diye konuştu. 

Filoda 600 araç

2014 yılında 50 otobüs yatırımı planladıklarını belirten İmran Okumuş, “Bu araçlar içinde kesinlikle Setra otobüsler bulunacak. Diğer markalara yönelik görüşmelerimiz sürüyor” dedi. 2013 yılında 517 otobüs ile çalıştıklarını, 2014’te yeni yatırımlar ve bireysel katılımlarla birlikte 600 araçlık bir filoya ulaşmayı planladıklarını belirten İmran Okumuş, fiyatlara dayalı bir rekabet anlayışı ile hareket etmediklerini söyledi: “Biz sektörde fiyat istikrarını hayata en iyi şekilde geçiren şirketiz. Biz fiyat ile oynayarak rekabet yapmıyoruz. Meslektaşlarımızın uyguladığı fiyat politikasına da saygı duyuyoruz, o ayrı. Havayolunun, demiryolunun ve meslektaşlarımızın yaptığı kampanyalardan etkilenmeyen tek şirket Varan Turizm. Ankara yolunda 1 0cak 2013’te olduğu gibi 2014 Ocak ayında da 56 TL’ye bilet satıyoruz. Cumhuriyet tarihinde, otobüsçülüğün kurulduğu tarihten bu yıla kadar, ilk defa 150 TL’ye İstanbul-Bodrum yolunda koltuk satan tek şirket Varan Turizm. Bugün Edirne’den Kars’a 90 liraya bilet satılırken biz, İzmir’e Bodrum’a 150 liraya bilet sattık. Zaman zaman denenen promosyonlu bilet satışından da vazgeçilmeli. 2010’da biz de denedik ve zarar ettik. Bir daha da yapmadık” dedi.  

Birinci öncelik bireysel otobüsçü

Bireysel otobüsçülerin sektörün vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını ifade eden İmran Okumuş, “Ulusoy-Varan Genel Müdürü olarak 5 yıllık yöneticiliğimde birinci önceliğim hep bireysel otobüsçüler oldu. Bugüne kadar bizimle çalışan bireysel otobüsçünün bir tanesi mutsuz ayrılmamıştır. Hepsi teşekkür ederek gider, gelenler de mutlu ve huzurlu şekilde çalışmasına devam eder. Bireysel otobüsçüyü kollamak benim asli görevim. Bireysel otobüsçünün en çok memnun olduğu şirket de Ulusoy ve Varan’dır. Bunu çalışanlar bilir. Hak etmediğimiz parayı almayız. Yüzde 30-40 kesinti diye kurallarımız yok; hat bazlı, otobüs bazlı, koltuk bazlı, kademeli komisyon kesintimiz var. Çoktan çok, azdan az alıyoruz. Otobüsçülerin de ödemelerini zamanında yapıyoruz, onları koruyoruz” dedi. 

Güvenirlikte yüzde 88’lik başarı  

Halen 56 ilde faaliyet gösterdiklerini ve yeni hat çalışmalarını da sürdürdüklerini belirten Okumuş, “Şirketimiz için 2009-2014 yıllarını içeren 5 yıllık mastır planı yapmıştık. Daha yıl tamamlanmadan başarmış olduğumuzu söyleyebilirim. Bu yılın ortalarından sonra yeni bir 5 yıllık plan hazırlığını başlatacağız; kadrolarımız ciddi şekilde buna çalışıyor. Müşteri memnuniyetini daha üst seviyeye taşıyabilme çalışmaları yapıyoruz. Yoğun şekilde müşteri anketleri yapıyoruz. Bu anketlerde bizi sevindiren çok önemli bir sonuç çıktı: Güvenirlikte yüzde 88 ile birinci sırada yer alıyoruz” diye konuştu.  

Ortak bilet-ortak servis 

Sektörün maliyetleri azaltacak yöntemleri hayata geçirmesinin önemine dikkat çeken İmran Okumuş, “Ortak satış noktaları ve ortak servisler mutlaka hayata geçmeli. Bunun içinde sektör bir araya gelmeli. Bakın Alibeyköy Terminali’nde 10 Ocak itibari ile hizmet vermeye başladık. İlk giren, ilk sefer yapan biz olduk. Servis araçları için ayrılan 35 araçlık parka biz 27 servis aracıyla girdik. Bu sadece bizim rakamımız, yarın firmalar orada çalışmaya başladığında servis araçlarına yer yetmeyecek. Belediye toplu ulaşımını bu terminalle buluşturacak çalışma yapılmalı. Ardından firmalar ortak servise yönelmeli. Terminal ancak bu şekilde verimli şekilde kullanılabilir. Belediye bu kararı almadığı takdirde, sektör mensupları olarak bu kararı bir an önce biz alalım. Ulusoy-Varan olarak buna açığız. Bizim yıllık servis maliyetimiz 8 milyon TL. Her firma birer yolcu ile Bakırköy’e, Sarıyer’e gidiyor. Yazık değil mi harcanan bu paralara” diye uyardı.

İstanbul-Ankara hızlı tren 

İstanbul-Ankara hızlı tren hattının çok kısa vadede sektörü olumsuz etkileyeceğini belirten İmran Okumuş, “Hızlı trenin şu an için son varış noktasının Pendik olduğu ifade ediliyor. Avrupa yakasından yolcuların Pendik’e hızlı trene gideceğini sanmıyorum. Ayrıca biz günlük planlamalar yapmıyoruz. Bizim sefer planlamalarımız bütün yıla yönelik. Anadolu yakasında hızlı trenin sektörü etkilemesi söz konusu. Biz de Anadolu yakasını ilk kalkış merkezi haline getirebiliriz. Ama öncelikle İstanbul varışlı sefer yapan firmaların Ankara’yı artık bir ara durak gibi kullanılmasının önlenmesi gerekiyor. Bu otobüsler AŞTİ’ye girmemeli ve seferlerini direkt olarak yapmalı” dedi.

Varan e-bilet 

Varan olarak e-bilete geçtiklerini, ancak bunun duyurusunu yapmadıklarını belirten İmran Okumuş, “İnsanımız bunun farkında değil. Önümüzdeki dönemde daha hızlı geri dönüşler alacağımıza inanıyoruz. İnternetten bilet satışımız yüzde 27 seviyesinde. Bunu çok daha yukarıya çekmek için sürpriz bir proje hazırlığı içindeyiz. Türkiye’de gelecekte acentelik kavramı kalmayacak. Tam da bu noktada bir an önce ortak bilet satış noktalarını hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

Yurtdışı hatlar verimli 

Yurtdışı hatlarına yönelik olarak çok verimli bir yılı geride bıraktıklarını belirten İmran Okumuş, “Avusturya hattında yüzde 80, Almanya yüzde 70-80 arası, Gürcistan-Batum-İstanbul hattımızda doluluk oranı ise yüzde 99 seviyesinde. Selanik hattına yeni başladık orada da doluluk oranı yüzde 50 seviyesinde” dedi. ■ 

Alibeyköy önemli fırsat 

Sektörde birlik ve beraberliğin sağlanmasının önemini de vurgulayan İmran Okumuş, “Sektör başkasından bir şeyler beklemek yerine önceliklerini belirleyerek kendi yapabileceklerini yapmalı. Alibeyköy çok önemli bir fırsat. Orada ortak servis konusunu hayata geçirebilirsek başka bölgelerde de bunun yapılabileceği anlaşılacak. Sektör birçok doğruyu burada görme fırsatı elde edecek” dedi.

Bu ülke hepimizin 

Son dönemde yaşananların vatandaş olarak da, sektör açısından da kendisini endişelendirdiği ifade eden İmran Okumuş, “Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. Bu ülke hepimizin. Böyle kısır döngü kavgaların olmaması gerektiğini düşünüyorum. En kısa zamanda düzelmesi ve siyasi ve ekonomik istikranın sağlanması, en öncelikli isteğimiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159