banner69

Yeni Otogar Gaziosmanpaşa’ya

banner113

Büyükşehir, İstanbul Otogarı’nın yeni yeri olarak Gaziosmanpaşa’yı adres olarak gösteriyor. İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediye yetkilileri 2019 sonrasında yeni otogarın Gaziosmanpaşa’da faaliyete başlamasını ve 6 yeni cep terminali yapımını hedefliyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 25.01.2016, 13:40 25.01.2016, 13:52 Taşıma Dünyası
Yeni Otogar Gaziosmanpaşa’ya
Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi, 20 Ocak Çarşamba günü İstanbul Sanayi Odası’nda Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım’ın başkanlığında toplandı.

İkinci kez toplanan sektör meclisinin ana gündemini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 sonrasına yönelik yeni otogar arayışları oldu. Toplantıda turizm taşımacılarının yaşadıkları sorunlarda gündeme geldi. B2 ve D2 türü yetki belgeli taşımacıların 2016 yılında ödeyecekleri vergi, stopaj ve primlerin 1 yıl ertelenmesi önerildi. Toplantıda Karayolu Zorunlu Trafik Sigortalarına tavan fiyat getirilmesi ile birlikte 2016 yılında poliçe bedellerindeki yüksek fiyatlar, sanal ortamda paylaşım modelli yolcu taşımacılığı platformlarının ülkemizde kanunsuz olarak yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunması, ve yasal yolcu taşımacılığı yapan şirketler karşısında haksız rekabet etmeleri, uluslararası karayolu yolcu taşımacılığında yapılamayan her sefer ile ilgili Bakanlığın uyguladığı cezalar, OGS cezaları, dünya piyasalarında akaryakıt fiyatlarında yaşanan büyük düşüşlerin pompa fiyatlarına yansıtılması konusunda çözüm önerileri konuşuldu. Toplantıda ayrıca Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Mini Tur Turizm Sahibi Mehmet Öksüz’ün meclise alınması talep edildi. 

Turizm taşımacılarına destek 
Toplantı sonrasında Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Yıldırım, “İlk olarak turizm taşımacılarının yaşadığı sıkıntıları görüştük. Turizm taşımacıları özellikle Rusya ve uluslararası pazarın tıkanmasından dolayı çok ciddi bir iç daralma yaşıyor ve iflasa sürüklenen firmalar var.  Yenikapı’daki turizm taşımacılarına yönelik oluşturulan parkta eskiden çok yer varken, şimdi yer kalmadı, yollar bile doldu. Turizmde iş bitti. Onun için arkadaşlarımız kamuya olan borçlarını, bir kısmının ertelemesini talep ediyorlar. Ödemeyelim demiyorlar. Turizm taşımacılarının bu talebinin dikkate alınmasını biz mecliste yer alan TOBB temsilcisine rica ettik. Sektör meclisi toplantımıza Muğla Ticaret Odası’ndan bir yönetici de katıldı. Yaşanan sıkıntılar ışığında taşımacıları yönelik mutlaka borç ertelemesinin yapılması gerektiğini ifade etti. Yoksa çok kısa sürede iflasların yaşanacağını da aktardı. Bizim önerimiz, “ödemelerin yaz ayının ikinci dönemine kaydırılması oldu” dedi. 

İBB’nin İstanbul’da otogar arayışı
Sektör Meclisi’nde ikinci konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 sonrasına yönelik yeni otogar yeri arayışı oldu. Mustafa Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’nin görüşünün İstanbul Otogarı’nı Gaziosmanpaşa’ya taşımak olduğunu belirtti: “Bizim ise görüşümüz Bayrampaşa Otogarı’nın yerinden taşınmaması yönünde oldu. Belediye yetkilileri bu konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüldüğünü ifade ettiler. 2019 yılı olan bizim kira süremizin bitmesini bekleyeceklerini ifade ettiler 220 dönümlük bir alanda bu otogarın kurulmasının planlandığını açıkladılar. Oysa Gaziosmanpaşa denilen yer, barajın ön tarafı TEM koridoru ve gidişi gelişi zor. ‘Biz hep söylüyoruz; İstanbul Batıya doğru büyürken, Avrupa yakasının doğusuna bir otogar yapmak, insanlara eziyet. Bahçeşehir taraflarında da bir otogar yapacağız’ diyorlar.” 

Bayrampaşa Otogarı kalmalı  
Bayrampaşa Otogarı’nın yerinde kalması gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Yıldırım, “Çünkü İstanbul Türkiye otobüsçülüğünün merkezi. Firmaların her birinin bağımsız yerleri var. Yapı itibari ile proje olarak doğru. Ancak alt ve üst katların komple ıslah edilmesi lazım. Büyükşehir Belediyesine bunu teklif ediyoruz. Diyoruz ki; uzatma verin, projeyi birlikte tekrar yapılandıralım. Bir ıslah çalışması yapalım, 10-15 yıl ek süre karşılığında burayı uzatalım, diyoruz. Bir taraftan toplu taşıma sistemi buradan besleniyor, bir taraftan da otogar kendi yolcu hareketlerini toplu taşımaya aktararak iki-üç taraflı fayda sağlanıyor, trafik yoğunluğu azalıyor. Raylı sistemlerin bu kadar yoğun içinden geçtiği bir toplu taşıma sistemleri ile desteklenmiş bir yerin, Gaziosmanpaşa’ya taşınması doğru bir karar olmayacak. Alibeyköy’de zaten bir yer var. Onun için Gaziosmanpaşa’da böyle bir ihtiyaç yok. 10 yıl, 15 yıl bir uzatma karşılığında bize burayı verirlerse biz burayı dört dörtlük hale getiririz. Bayrampaşa Otogarının taşınma gerekçesini de bilmiyorum. Bu otogarın yerine başka bir düşünceleri olabilir. 40 akademisyene sorsunlar, İstanbul Otogarı için bugün bundan daha iyi yer olamaz” dedi.

6 cep terminali doğru adım olmaz 
İstanbul’a yapılması planlanan 6 cep terminalinin de doğru bir adım olmayacağını vurgulayan Mustafa Yıldırım, “Otogar cep terminali kavramları karışıyor. Otogar kalkış-varış yeri olmalı. Diğer yerlerde cep terminali ve transfer merkezi olarak algılanmalı. Bahçeşehir’e otogar değil, bir transfer merkezi yapılır. Bunu önermiştik Sayın Başkan’a. Orası cep terminalidir, otogardan kalkan otobüslerin o bölgedeki yolcularının transfer edildiği bir alandır. Ayrıca İstanbul’a yapılacak 6 tane otogarı otobüs işletmeciliği taşıyamaz. Mersin’de yaşadıklarımızı bir de orada yaşamak istemiyoruz. Onun için sektörün sesini dinlesinler. Mersin’de yaşananlar herkese bir ibret dersidir. Onun için Sayın Başkanın bu konuyu dikkate alması otobüsçülere katılımcı bir anlayış ile yaklaşmalarını talep ediyoruz. Eksiklerimiz varsa onları gidermeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Sayın Başkan ile bu konuları görüşmek isterim. Sektörümüzü toplasın, bütün unsurları ile beraber değerlendirsinler. Yanlış bir adım atmayalım. İstanbul Otogarı, ulusal ulaşım kimliğinin önemli bir halkası, transfer merkezi. Buradan havaalanına tren var, İDO’ya tren var, deniz ile bağlantısı, demiryolu ile bağlantısı var. Marmaray’a entegre bir yer. Dolayısı ile Bayrampaşa otogarını Gaziosmanpaşa’ya taşımanın büyük bir getirisi değil, büyük bir zararı olacağını düşünüyorum. Orası Ayamama deresine bağlı, Ayvalıdere yatağında bir yer. Mevcut yapının içinden tren geçiyor. Bundan daha güzeli olamaz. İstanbul yeni maliyetlere katlanamaz. Sektörümüz de 6 tane otogarın maliyetini taşıyamaz. Anadolu ve Rumeli otogarları doğru bir adım olacaktır. Arada transfer merkezleri veya cep terminalleri olmalı. Bu şekilde İstanbul trafiğini geleceğe taşırız. Bayrampaşa’dan memnunuz. Eksik taraflarını gidermeye hazırız” diye konuştu. ■







Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159