Yeni Travego sektörle buluştu

banner113

4,5 yıllık bir çalışma sonucunda tamamen yenilenen Mercedes-Benz Türk’ün otobüs ürün yelpazesinin amiral gemisi Yeni Travego sektörle buluştu.

banner114
ŞEHİRLERARASI 29.02.2016, 20:27 29.02.2016, 21:53 Taşıma Dünyası
Yeni Travego sektörle buluştu

HABER - FOTOĞRAF: ERKAN YILMAZ - CANER ÖZCAN

Türkiye şehirlerarası ve turizm otobüs sektörünün lideri Mercedes-Benz Türk, otobüs ürün yelpazesinin amiral gemisi Travego’yu kullanıcı ve yolcuların beklentilerine en üst düzeyde yanıt verebilmek amacıyla geliştirerek tamamen yeniledi. Yeni Travego, CNR Expo Fuar Merkezi’nde 1300’ü aşkın sektör mensubunun katılımıyla, 24 Şubat Çarşamba gecesi tanıtıldı. Yeni Travego sektör mensuplarına sunumundan önce, ilk kez basın mensuplarıyla buluştu. Tanıtıma; Daimler Otobüs Grubu Başkanı ve EvoBus Başkanı Hartmut Schick, Daimler Otobüs Grubu Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Başkanı Ulrich Bastert, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Mercedes Benz Türk Kamyon ve Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, Otobüs Pazarlama ve Satış Bölüm Müdürü Alper Kurt katıldı. 


Dönüm noktası 
Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Daimler Otobüs Grubu Başkanı ve EvoBus Başkanı Hartmut Schick, “Yeni Travego’nun tanıtımı Mercedes-Benz Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni aracımız, otobüs dünyasındaki konumumuzu ve yetkinliğimizi kanıtlıyor” dedi. Yeni Travego’yu otobüs müşterilerinin ihtiyaçlarına göre dizayn ettiklerini vurgulayan Hartmut Schick, “Avrupalı mühendislerden oluşan bir üretim ekibimiz var. Burada Türk piyasası ne istiyorsa tamamen onu yapmaya çalışıyoruz. Sayın Süer Sülün Bey de onu çok iyi dinliyor. Almanya’da tasarım yapıp, burada ‘her türlü olur’ düşüncesinde değiliz” dedi.


Konumumuzu güçlendirecek 
Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Yeni Travego ile Türkiye pazarındaki lider konumunu güçlendireceklerini belirterek, “Yeni aracımızın kullanıcı ve yolcu konforuna konfor katacağına inanıyoruz. Bu yeni aracın satışlarımıza ivme kazandıracağına ve Türkiye pazarındaki lider konumumuzu daha da güçlendireceğine inanıyoruz” dedi. 

Hoşdere’de yatırım…
Seeger, toplantıda Mercedes Benz’in üretim tesisi Hoşdere’de yatırım yapabilecekleri bilgisini verdi: “Hoşdere’de bir yatırım düşünüyoruz. Bundan sonraki potansiyel yatırım ne olabilir diye araştırıyoruz. Aksaray, Türkiye için çok önemli bir tesis olmaya devam ediyor. Hoşdere’nin de bu anlamda uluslararası üretime katkıda bulunacak bir yer olması gibi bir fikri düşünüyoruz. 2009 yılında dünyadaki krize rağmen Hoşdere fabrikasındaki üretim kapasitesini 3 bin 400’den, 4 bine çıkarmıştık. Şimdi de 4 bin 700’e çıkarıldı. Bu tesis Avrupa için de gerçekten çok önemli.” 


Efsane devam ediyor
Mercedes Benz Türk Kamyon ve Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, 10 yıl aradan sonra Yeni Travego’yu pazara sunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Hoşdere Otobüs Fabrikası’na bugüne kadar 432 milyon Avro’luk yatırım yaptık. 2005 yılından bu yana Hoşdere fabrikamızda ürettiğimiz Travego, otobüs ürün yelpazemizin amiral gemisi. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Türkiye’de ürettiğimiz 6 bin 372 Travego aracımızın yüzde 20’sini ihraç ettik, yüzde 80’ini Türkiye pazarına sunduk. Bu 10 yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık 1 milyar yolcu taşıyan ve 11 milyar km yol yapan Travego’lar, bu özellikleriyle efsane modeller arasına girdi. Bugün yeni bir efsanenin perdesini açıyoruz. Çok güzel ve güçlü bir tasarımı var. Euro 6 motor ile donatılmış, yakıt ekonomisini çok ön plana çıkaran bir ürünümüz. Özellikle altını çizmek istediğim konu: yolcu seyahat konforunun standartları yeniden yazılacak. Ben tekraren; hepimize, bizlere, operatörlere, yolculara teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Otobüsçüye sözünü tutmanın ferahlığı içindeyiz” dedi.

Her şeyin en iyisi bir arada 
Yeni Travego’da her şeyin en iyisinin bir araya geldiğini dile getiren Süer Sülün, “Hem dizayn olsun hem mühendislik olsun, çok zorlu ve uzun bir yoldan geçildi. Bu süreç içinde çok tartışmalar oldu, fakat sonunda bu müthiş otobüs ortaya çıktı. İnanılmaz bir aerodinamik bir dizayn. Şoför koltuğundaki, yolcu kabinindeki yenilikleri, koltuklardaki, özellikle de kokpitteki dizaynı gördünüz. Yeni Travego’daki amacımız en iyileri buluşturarak güçlü, güvenli, konforlu bir ürün sunmaktı pazara. Önümüzdeki 10 yıl bu aracın devam etmesini planlıyoruz. Hem otobüsçü için, hem üreticiler için, bu devir 10 yılda bir olmalı” dedi.

Yüzde 9’luk fark
Yeni Travego’nun eski Travego gibi efsane olacağı vurgusunu yapan Süer Sülün, yüzde 9-10 oranında fiyat artışı olacağını belirtti: “Yeni Travego ile yollara yeni standartlar gelecek. Fiyat konusunda şunu göz önünde bulundurmamız lazım. Euro 6’dan kaynaklanacak fiyat artışının yanı sıra Sanayi Bakanlığı’nın yayınladığı bir güvenlik paketi de devreye girdi. Dolayısı ile iki tane maliyet artışı söz konusu. Liste fiyatı olarak baktığımızda bir önceki Travego’ya göre yüzde 9-10 civarında bir fiyat artışımız oldu” diye konuştu. 

Yolcu taşımacılığının ana gövdesi 2+2 
Türkiye’de üretilen her iki otobüsten birinin Hoşdere fabrikasında üretildiğini vurgulayan Süer Sülün, şehirlerarası yolcu taşımacılığında ana gövdenin 2+2 otobüsler olması gerektiğini vurguladı: “Otobüs sektöründe, şu an 2+1 trend var. Ama biz şuna inanıyoruz. Karayolu yolcu taşımacılığının ana gövdesinin hala 2+2 olması gerektiği düşüncesindeyiz. 2+1 Tourismo aracımızın lansmanını yaptık. Travego için herhangi bir çalışma yapmadık. Bu olamaz demek değil, teknik açıdan her şey mümkün. Şunun altını bir daha çizmek gerek: Karayolunda yolcu taşımacılığının ana gövdesi 2+2 otobüslerdir. 2+1 trendi yüzde 60’lara geldi. Bu şekilde giderse tüm sektör paydaşları için problem olabilir diye düşünüyoruz.” ■




Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt

Yeni Travego’nun teknik özellikleri 

‘Yeni Travego ile gelecek sefere hoş geldiniz’ sözleri ile konuşmasına başlayan Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, Yeni Travego’nun teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi.
Alper Kurt, “Yeni tasarlanan ön ızgara, arka motor kapağı, ön ve arka farlar sayesinde daha güçlü, dinamik ve etkileyici bir görünüme sahip olan yeni Travego, aerodinamik tasarımı ile yakıt tasarrufu ve verimliliğe katkı sağlıyor. Alüminyum alaşımlı jantlar, görsel zenginliği arttırmanın yanı sıra aracın ağırlığını azaltarak yakıt ekonomisine ayrıca katkıda bulunuyor. Yıkama özellikli Bixenon ön farlar, LED gündüz farları ve LED teknolojili arka farlar daha iyi görmeyi ve fark edilmeyi sağlıyor ve enerji verimliliğini artırıyor. Ön ızgaraya, Mercedes-Benz yıldızı damgasını vuruyor. Ebatları bakımından, bugüne kadar bir seyahat otobüsünde kullanılmış, en büyük Mercedes-Benz yıldızı. Ön camımız ebatlarının yanı sıra aracın yakıt tasarımına olumlu etkide bulunan aerodinamik özelliklerle yenilendi. Aracın ön aynaları da, tamamen aerodinamik olarak tasarlandı. Şerit takip asistanı ile şeridin değiştirilmesi durumunda; şoför, koltuğu üzerinden bir sistemle uyarılıyor. Aracın silecekleri yüksek hızlarda ön camın verimliliğini arttıracak şekilde düzenlendi. Çekici aerodinamik tasarımı, yaklaşık 100 kg hafifletilmiş ve 90 km’den yüksek hızlarda otomatik alçalan araç karoseri yakıt ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.” 

Yıldızlı radar sistemi
Aracın ön yüzündeki Mercedes-Benz yıldızının ardında, menzili 200 metre olan radar bulunduğunu dile getiren Alper Kurt, “Radarın beslediği sistemler bu araçta yeni devreye giren ABA3 Acil Durum Fren Asistan Sistemi ve aktif hız kontrolü dediğimiz hız kontrol ünitesini besliyor. Acil durum aktif frenleme sistemi, aracın önündeki hareketli objeleri algılıyor. Aradaki mesafe ve aracın hızı ile yapılan hesap neticesinde çarpışma riski varsa, şoförü öncelikle fasılalı bir ikazla; cevap yoksa süreklilik arz eden bir ikazla; şoför hala tepki vermediyse tam doz frenleme ile çarpışmayı engellemek ya da etkilerini minimuma indirmek üzere tasarlanmış bir sistem” dedi. 

Aracın boyu ve yüksekliği uzatıldı 
Eski Travego’ya göre aracın boyunun 12 santimetre uzadığının bilgisini veren Kurt, şunları söyledi: “Aracın boyu 12,3 metre. Bir önceki aracımıza göre, aracımızın boyu 12 santimetre uzamış durumda. Aracın yüksekliği 3 metre 99 santim. Bir önceki aracımız ile kıyaslandığında, 1 santim daha yüksek. Bir önceki araçta 5 yan cam varken, bu araçta cam sayısını yolcuların görüş alanını derinliğini artıracak şekilde 6’ya çıkardık.” 

480 litrelik yakıt deposu 
Kurt, Yeni Travego’nun yakıt deposunun 480 litre olduğunu dile getirerek, “Bir önceki araçtan farklı olarak bu araçta, bir de, 310 litrelik ek depo alabiliyoruz. Bir önceki araçtan farklı olarak bu bölgede akü ve akıllı akü yönetim sistemi bulunuyor. Akıllı akü yönetim sistemi yakıt tasarrufu da sağlıyor. Bir önceki aracımızda 45 bin km’de bir yapılan periyodik yağ bakımları bu aracımızla 60 bin km’de bir yapılacak. Yeni Travego ile beraber geri görüş kamerası standart donanım içinde yer alıyor. Şoför yatma yerinin genişliği 15 santimetre artırıldı. Bir önceki Travego’da toplam bagaj kompartımanı ya da boş alanlar, 11,9 metreküpken yeni Travego aracımızda 12,2 metreküpe yükseldi” diye konuştu.

Yüzde 7 yakıt tasarrufu 
Yeni Travego’nun 428 beygir gücünde, 2 bin 100 bin km tork üreten bir dizel motor bulunduğunun altını çizen Kurt, “2 akslı, 12 m uzunluğunda Travego 15 SHD, 46 yolcu kapasiteli ve 428 PS (315 kW) gücünde, Euro 6 normuna uygun 6 silindirli dik motora sahip. Euro 5 motorlardan daha yüksek verim ve performansa sahip Euro 6 Bluetec OM470 motor, egzoz emisyonlarını düşürürken daha düşük yakıt tüketimini de beraberinde getiriyor. Toplamda bir öncekine göre yüzde 7 yakıt tasarrufu söz konusu” dedi.

Ferah seyahat ortamı 
Kurt, Yeni Travego’nun 2.100 mm olan olağanüstü iç yüksekliğinin ferah bir seyahat ortamı sunduğunu dile getirerek, “Yeni tasarlanan kokpit, modern gösterge paneli ve renkli ekran sürücüsüne hem modern bir atmosfer hem de rahatlık sunuyor. Otobüs Multimedya Sistemi (CMS), 7” geniş ve parlak ekranıyla tamamen yeni, modern ve ergonomik olarak tasarlandı. Yeni eklenen start-stop butonu da sürüş konforunu artıran özelliklerden biri. Sürüş konforunun yanı sıra genişletilmiş sürücü yatma yeri ve sürücü yatma yeri kliması, sürücüsüne dinlenirken de en üst düzey konforu sağlıyor” dedi.

Güvenlik sistemleri standart 
Yeni Travego’da gelecekte otobüslerde yasal olarak bulunması gerekecek birçok güvenlik sistemini standart olarak sunduklarını vurgulayan Alper Kurt şu bilgileri verdi: “Adaptif Hız Sabitleyici, Şerit Takip Asistanı, Lastik Basınç İzleme Sistemi, Mercedes-Benz mühendisleri tarafından geliştirilen, 2018 yılından itibaren geçerli olacak kanuni gereklilikleri şimdiden yerine getiren, devrilme testlerinde üstün başarı sağlamış, burulma ve darbeleri en iyi şekilde absorbe eden yeni şasi, Ön Çarpışma Koruyucu Sistemi, savrulmayı önleyerek virajlarda ve ani manevralarda güvenliği sağlayan ESP (Elektronik Stabilite Programı),tekerleklerin frenleme anında kilitlenmesini engelleyen ABS, hızlanma anında çekici tekerleklerin kaymasını engelleyerek buzlu yollarda bile güvenli kalkış imkanı veren ASR, her koşulda dengeli frenleme sağlayan elektronik fren sistemi EBS, yüksek yol tutuşu sağlayan Elektronik Seviye Kontrolü, araç içi kablolamayı azaltan ve etkin veri iletişimini sağlayan FPS (esnek programlanabilir kumanda ünitesi), ön ve arka tekerleklerde daha güçlü ve homojen fren etkisi sağlayan disk frenleri Yeni Travego’nun standart donanımını kapsıyor” ■









Yeni Travego, CNR Expo Fuar Merkezi’nde 1300’ü aşkın sektör mensubunun katılımıyla, 24 Şubat Çarşamba gecesi tanıtıldı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159