Irak'a çalışan otobüsçülere vize darbesi

banner113

Otobüsçüler Irak’a yönelik taşımalarda büyük kriz içinde. Best Van Turizm Yönetim kurulu Üyesi İrem Bayram ve Kırmızıgül Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Fasih Kırmızıgül Irak'a vizenin kolaylaştırılması çağrısı yapıyor.

banner114
ULUSLARARASI 23.04.2016, 17:42 25.04.2016, 12:07 Taşıma Dünyası
Irak'a çalışan otobüsçülere vize darbesi

Otobüsçüler Irak’a yönelik taşımalarda büyük kriz içinde

Önceki e-vize uygulaması daha kolaylıkla alınıp çok sayıda Iraklı Türkiye’ye seyahat edebiliyordu.
Şimdi e-vize yerine getirilen normal vizeden çok az sayıdaki Iraklı faydalanabiliyor. 
Bunun bir ülke politikası mı, yoksa konsolosluk kapasitelerinin yetersizliği mi olduğu bilinmiyor.
Vize alabilen az sayıdaki kişinin önemli bir bölümü havayolu veya özel araçla seyahat ediyor. 
Yolcu kaybı nedeniyle seferlerini azaltan, buna rağmen dolulukları düşen otobüsçüler büyük kayıp yaşıyor. 
Bu durum, otobüsçülerin yanı sıra ülke turizmi ve ekonomisi yönünden de önemli zararlara yol açıyor.

Irak’a yönelik yolcu taşımaları, özellikle bu ülkeye yönelik faaliyetleri bulunan otobüsçüler için önemli bir gelir kapısı. Bu firmalar, önceden çok sayıdaki seferlerini yüksek doluluklarla gerçekleştirebiliyorlardı. Türkiye’nin 6 Şubat’tan itibaren ülkeye girişlerde Iraklılardan e-vize yerine normal vize istemesi durumu değiştirdi. Şimdi, daha az sayıdaki kişi bu vizeyi alıp ülkemize gelebiliyor. Bunun konsolosluk vize kapasitesinin az olması şeklinde bir görünümü olsa da girişleri kontrol amacıyla daha az kişiye vize verilmesi ihtimali de bulunuyor. Vize alabilen yolcu azlığı en fazla otobüsçülere zarar veriyor. Bu konuda bazı firmalarla görüştük. 



Best Van Turizm: İrem Bayram
Önceki günlük 18 seferini iyileşen sezon şartlarına rağmen 10’a düşürdü. Üstelik azalan seferler dahi dolu değil. Yolcu kaybı yüzde 70’leri buluyor. Önceki duruma göre yapılan otobüs yatırımlarındaki sıkıntı kısmen iç hatlara yönelmeyle kapatılmaya çalışılıyor. Personel çıkarmak zorunda kalındı. Otobüsçülerin kaybı ülke ekonomisini ve turizmini de olumsuz etkiliyor. Türkiye’ye gelemeyen Iraklılar, İran’a yöneliyor. Bir süre sonra bunları geriye döndürmek zor olabilir. 
Öncelerde günde iki sefer yapıyordu. Şimdi, haftada iki sefere indi. Kışın bile dolu çıkan arabalar şimdi 6 kişiye kadar düştü. Bu taşımalarla firmanın ve seferin maliyetini karşılamak mümkün değil. Zaman tarifesine uymayınca Bakanlık ceza yazıyor. Iraklı turist, Avrupalıya göre daha paralıdır ve daha çok harcama yapar. Bunun olmaması, ülke için büyük kayıp. Zararları telafi için Romanya ve Almanya gibi hatları düşünüyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159