Otobüsçülük 10 yıldır geri viteste, bir türlü ilerlemiyor

banner113

Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Nişikli: Otobüsçünün her zorluk sürecinde bile geleceğe hep olumlu bakmaya çalıştığını belirten Erdinç Nişikli, “Biz bütün zorluklara rağmen olumlu bakmayı seviyoruz. Hep olumlu olalım, ama otobüsçülük bir çıkmazın içerisine girdi. Adeta geri vitese taktı ve son 10 yıldır bir türlü ilerleyemiyor. Şu son süreçte bir tek iyi gelişme var: araçlarımız prim yapıyor. Daha önce alıyor ve 5-6 sene kullanıyorduk, yok pahasına satıyorduk. Şimdi 4-5 yaşındaki bir otobüsü aldığından çok daha yüksek fiyata satabiliyorsun. 10 yılda tek olumlu gelişme bu” dedi.

banner114
ULUSLARARASI 13.07.2020, 10:10 13.07.2020, 10:23 Taşıma Dünyası
Otobüsçülük 10 yıldır geri viteste, bir türlü ilerlemiyor
Röportaj: Erkan YILMAZ 

Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Nişikli ile yurtdışı hatlarındaki gelişmeler ve sürece yönelik bir görüşme yaptık. Erdinç Nişikli, 13- 14 yaşından beri sektöründe içinde olan bir isim. 37 yaşındaki Erdinç Nişikli ile tanışıklığım da çok eski yıllara dayanıyor. Adeta sektörde büyüyen Erdinç Nişikli, genç nesil olarak hizmet süreçlerinin tamamına hâkim durumda. 

18 Mart’tan 16 Mayıs’a 

Koronavirüs ile birlikte en çok sıkıntı yaşayanlar arasında, yurtdışına çalışanlar otobüsçüler de yer alıyor. 1974 yılından beri iç hatlar ve yurtdışı hatlarına yönelik hizmet veren Nişikli Turizm’in Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Nişikli, 18 Mart’ta sınır kapılarının kapanmasının ardından 16 Mayıs’a kadar hiç sefer yapılmadığını açıkladı: “Bu süreçte bütün yazıhane ve ofislerimiz kapalıydı. Çalışanlarımız için kısa çalışma ödeneğine başvurduk. 16 Mayıs’ta tek araba olarak başladık. İlk seferimizde otobüsümüz gümrük kapısında yolcuları indirdi. Yolcular kendi imkanları ile karşı sınıra Bulgaristan’a geçtiler. Bulgar plakalı firmanın arabası sınırı geçen yolcuları aldı ve götürdü” dedi. 

Biz açtık, Bulgaristan açmadı 

Şu an İstanbul’dan her sabah bir otobüs seferi yaptıklarını ve karşılıklı sefer şeklinde devam ettiğini belirten Erdinç Nişikli, “Türkiye sınır kapılarını açtı, ancak Bulgaristan şu an sadece kendi vatandaşı olanlarla oturum hakkı olanların ve transit geçiş isteyenlerin gelmesine izin veriyor. Ayrıca Bulgaristan’a giriş yapan yolcuları da 14 gün karantinaya alıyor. Öte yandan Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapanlara henüz bir kısıtlama yok. Henüz bir resmi açıklama yapılmadı ama söylenenlere göre 15 Temmuz’da Bulgaristan tarafında da seferlerin normale dönmenizi bekliyoruz. Bulgaristan tarafı, vize de vermiyor sadece şoförlere müsaade edildi. Bulgaristan dışında Romanya’ya da sefer gerçekleştiriyorduk. Romanya hattında bir sefer yapıp onu durdurduk. Orada biraz daha sıkı tutuluyor. Talep olmadı. 1 Temmuz gibi Romanya hattını da devreye sokmayı planlıyoruz. Bulgaristan ve Romanya’ya sabah ve akşam olmak üzere toplam 4 sefer karşılıklı yapmak için hazırlık yapıyoruz” dedi. 

Yüzde 50 kapasite bile dolmuyor 

Yüzde 50 doluluk kapasite şartı ile seferleri yaptıklarını, ancak bu kapasiteyi bile yakalayamadıklarını belirten Erdinç Nişikli, “16-17 kişi ile ancak sefer yapabiliyoruz. 10 kişi geri geliyor. Şu an sezonun tam göbeğindeyiz. Geçen yıl, bu dönemde, seferlerimizi yüzde 90’lara varan doluluk oranları ile yapıyorduk. Şimdi yüzde 50 bile dolmuyor. Bulgaristan tarafında yüzde 50 doluluk şartı yok. Yeni çıkan genelgeye kadar yüzde 50 doluluk üstünde ise bizim gümrüğe geldiğinde otobüste yolcular indiriliyordu. 25 Haziran genelgesi ile artık mevcut kapasite neyse o şekilde seyahat tamamlanacak” dedi.


İç hatlarda talep yüksek değil 

İç hatlarda, Trakya’da Pamukkale Turizm’in alt acentesi olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Erdin Nişikli, “Yurtdışı ve iç hatlarda kullandığımız 40’a yakın otobüsümüz var. Kırklareli’nden Tekirdağ’a, Lüleburgaz’a, Çorlu’ya seferlerimiz var. Onlarda herhangi bir sıkıntı yok. Yüzde 50 kapasite şartı var, ama talep yine yüksek değil. Pandemi öncesinde Lüleburgaz bilet fiyatı 13 liraydı. Şu an hala öyle. Tekirdağ 30 lira, Çorlu 25 lira” dedi. 

Yolcuların kontrolleri 

Gümrükte yolculara yüksek ateş kontrolü yapıldığını belirten Nişikli, “Türkiye’den çıkan ve oturum izni olmayan Bulgaristan vatandaşlarına eğer 90 günü geçmişse ceza yazılıyor. Bu cezayı ödemezlerse Türkiye’ye 5 yıl giremiyorlar. Bulgaristan sınırında bir form dolduruyorlar ve sağlık kontrolünden geçiriliyorlar. Verdikleri adreste kalmaları zorunlu. Her gün üç dört kez kontrol ediliyorlar” dedi. 

İBB dezenfekte ediyor 

İstanbul Otogarı’nda, İBB tarafından alınan kararlarla, her sefer öncesinde otobüslerin ilaçlandığını belirten Erdinç Nişikli, “Belediye güzel bir uygulama başlattı. Otobüsler 20 TL karşılığında dezenfekte ediliyor. Dezenfekte edildiğine dair de bir fiş alıyorsunuz. Çıkış noktasına bu fişi sunamazsanız polis otobüse çıkış vermiyor. Bu uygulamadan memnunuz. Yolcuların da kesinlikle maskesiz seyahat etmemesine dikkat ediyoruz. Araçların girişinde el dezenfektanları da var. Biz zaten ikramları kaldırmıştık. Çok mola da verilmiyor. Herkes dikkat ediyor” dedi. 

Özmal 12 yaş olumlu 

B belgelerine kayıtlı özmal otobüslerin yaş sınırının 12’ye çıkarılmasının olumlu olduğunu belirten Nişikli, “Böyle bir ortamda yeni araç yatırımı zor. İki yıl nefes alacak sektör. Hepimiz 10 yaşına gelen otobüsleri nasıl değiştireceğiz diye düşünürken 2 yıl daha kullanma imkanı geldi. Bu iyi oldu. 10 yaşından aşağı araç 1 milyondan pahalı. Oksijen kaynağı oldu bu karar. Borçlar ötelendi, ama zamanı geldiğinde ödeme kolay olmayacak. Aylarca araçlar da çalışmadı. Önümüzdeki dönem otobüsçüler açısından sıkıntılı geçecek” dedi. 

Olumlu bakmayı seviyoruz

Otobüsçünün her zorluk sürecinde bile geleceğe hep olumlu bakmaya çalıştığını belirten Erdinç Nişikli, “Olumlu bakmayı seviyoruz. Hep olumlu olalım ama otobüsçülük bir çıkmazın içerisine girdi. Adeta geri vitese taktı son 10 yıldır, bir türlü ilerleyemiyor. Şu son süreçte bir tek iyi gelişme var: araçlarımız prim yapıyor. Daha önce 5-6 sene kullandıktan sonra yok pahasına satıyorduk. Şimdi 4-5 yaşındaki bir otobüsü aldığından çok daha yüksek fiyata satabiliyorsun. Otobüsçülük açısından 10 yılda tek olumlu gelişme bu” dedi. ■


Biz başka iş yapabiliriz diye düşünemedik

13-14 yaşından beri sektörde olduğunu ifade eden Erdinç Nişikli’ye, “Sen çok genç yaşına rağmen ne krizler gördün Erdinç” dedim, devamını o getirdi: “Hiç gün yüzü görmedik (burada biraz da gülüyor). Hep kırmızı kar, kırmızı kar. İnşallah bundan sonra olumlu olur. Umudumuz hiç bitmedi. Bir umuttur yaşamak. Umut biterse hayat biter. Mücadelemizi en iyisi, en güzeli için yapacağız. Oldurmaya çalışacağız, olduracağız da.”

“‘Neden bu işe girdim’ dediğin oldu mu” diye sordum… “Yok, hiçbir zaman olmadı. Hiçbir eksiğimiz yok. Bir yandan Nişikli Turizm Seyahat acentemiz var. Turizm de yapmaya çalışıyoruz. İyi bir yerlere geldik ama pandemi ile o da büyük zarar gördü. TÜRSAB Trakya BTK yönetiminde, aynı zamanda Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyesiyim. Bir yandan da Anadolu Üniversitesi’nde tarih bölümünü okuyorum. Hep mücadele içindeyiz. Çocuklarımız bizi örnek alsınlar istiyoruz.”

“Peki, çocuklarının otobüsçülük yapmasını ister misin” sorusunu yönelttim… Biri kız diğeri erkek iki çocuğu olduğunu ve bu işe girmelerini istemediğini söyledi: “Benim gibi değiller. Peygamber efendimiz bir hadisinde, ‘Çocuklarınızı kendi yetişmenize göre değil, kendi bulunduğunuz zamana göre yetiştirin’ diyor. Biz bu işin içinde doğduk. Sanki bu işi yapmazsak başka iş yapamayacakmışız gibi angaje ettiler. Ben hiçbir zaman başka bir iş yapacağım düşüncesine girmedim. Ama şimdi öyle düşünmüyorum. Ben çocuğumu elimden geldiği kadar özgür bırakacağım, okusun sonra kendisi seçsin yapacağı işi. Ama bize öyle yapılmadı. Bize bu işten başka iş yok denildiği için seçenek yoktu. 3 yaşındayken, ‘babamın otobüslerini 15’e çıkaracağım’ diyormuşum. Hayallerimiz bile hep otobüs üstüneymiş. Ben mutluyum. Her şeye sahibiz.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159