28.05.2018, 11:48

Enerjiniz Yüksek Olsun

Sevinçli haber, hem de komşudan, özledik tabii.
Ermenistan 3 milyon kişi, hatırlarsınız, geçen hafta parlamentoda, iktidar partisinin de desteği ile, yeni başbakanını seçti. Bu kadar mücadeleyi tek kurşun atmadan tamamladılar. Hükümeti de kurduktan sonra genel seçim yapacaklar ve demokrasilerini kuvvetlendirecekler.
Komşunun iyiliği bize de iyilik. 
İtalya seçim yaptı, iktidar partisi kaybetti, bilinmedik bir grup en yüksek oyu aldı. Öyle bir sonuç çıktı ki, devlet başkanı hükümet görevini vereceği bir lidere karar veremiyor. Tekrar seçim bile konuşuluyor...
Macaristan seçim yaptı, otoriter denen V. Orban, yüzde 49 ile dördüncü başarısını elde etti ve hükümetini çabukça kurdu. AB ülkeleri Orban'ı sevmiyor ama Macarlar onu dördüncü kez seçti. Orban sadece Macaristan'ı seviyor.
Biz de seçimlere yaklaşıyoruz. Yukarıdaki 3 ülkenin toplamından fazla seçmenimiz var. Bir de biz, 2 seçim yapacağız. Bizdeki katılım yüzde 85 ortalamada oluyor, onlarınki gibi 45 değil. 
Yakından izliyorlar!
ABD İran ile yapılmış nükleer anlaşmasından çekildi. İran-İsrail atışması hemen başladı, dikkat.
Avrupa ve biz anlaşmaya bağlıyız. Heyecanlı AB- ABD görüşmeleri izleyeceğiz.
Bu olay ile finans robotları tüm fiyatları yerinden oynattı; petrol, dolar, altın, hisse, hammadde... Borsalarda artık finans robotları çalışıyor, insandan bin kere çabuk karar veriyorlar, fiyatlar da hemen oynuyor.
ABD, Kuzey Kore ile barışıyordu, bunca itiş kakıştan sonra. Yakında İran ile de görüşmelere başlayabilir diye düşündük. Suriye'deki işlerini devretmeye çalışıyor. Amerikan Merkez Bankasının faiz arttırmasını yavaşlatacağa benziyor ekonomik veriler. Eski başkanlardan yeni sözler bunlar.
*   *   *
Kadınların işlerine destek olarak kullanılması için AB 300 milyon dolar gönderdi, Türkiye'ye. KGF kanalı ile kullanılacak, çünkü teminat zafiyeti bu yolla aşılıyor, ancak. KGF teminat rekabeti yapıyor, ticari bankaların beğenmediği teminat düzeylerini finansa eriştiriyor.
Konut kredilerinde durum iyi. Batık oranı yüzde 0,8. Türkiye ortalamasından 4 kat küçük. 
Ortalama kredi 80 bin lira. Konut müşterisi güvenilir müşteri, demek ki. Faiz indi. Kamu bankaları rekabete başladı, 1 tane özel banka da var. 
Rekabeti izleyelim.
Bir uygulama açıldı, iş dünyasında. Çalışanlar, işe girişlerini sosyal güvenlik kurumuna kendileri bildirebilecekler, sistem üzerinden. Kayıt dışılık azalacak demektir. Bu uygulama 13 milyon çalışanı ilgilendirir, sigortasız. 
İçişleri Bakanlığının yaptığı yol denetimlerine SGK sigorta yoklaması da ekleniyor. 
Taşıma Dünyası'nda geçen hafta okuduk.
Kaptanlarımıza sahip çıkmak yararlı olacak.
*   *   *
Karşılaştırma:
Yüksek kuru gören tasarruf sahibi vatandaşımız geçen hafta tam 3,5 milyar dolar bozdurdu. Şimdi liraları elinde, doların düşmesini bekliyor, daha fazla dolar alacak. Vatandaşın hesabında özel sektörün toplam borcu kadar dolar duruyor. Yurtdışındaki hesaplar hariç, hem de...
Kim korkar borçtan!
Enerjiniz yüksek olsun... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159