26.07.2017, 12:42

Akıllanan Araçlar

Akıllı telefon, akıllı tv derken araçlarımız da akıllandı. Epey süredir ‘akıllı araç’ sık kullanılan bir terim haline geldi. Araçlarımızı ya akıllı olarak alabiliyoruz ya da birkaç çözüm paketinden faydalanarak akıllandırabiliyoruz. Şimdi termodinamik yasasına benzer, ‘aslında toplam akıl aynıdır; cihazların akılları artarken kullanıcılar akıllarını daha az kullanmaya başlıyor’ benzetmesi önümüzdeki günlerde dile getirilmeye başlanırsa şaşırmayalım. Araçlar akıllanırken, girişimcilere de gün doğuyor, araçla ilişkili her şeyi nasıl akıllandırabiliriz, aracımızın aklına daha çok akıl katarızın peşindeler. Örneğin İTÜ Çekirdek’in başarılı girişimcilerinden Smart Mimic. Aracınızın anahtarını da akıllandırıyor. Anahtarım nerde diye sık sık soranlardan mısınız? Smart Mimic’in mobil uygulamasından ‘nerdesin?’ diye soruyorsunuz (tuşu tıklıyorsunuz); mimic, ‘buradayım’ diye size sesli ışıklı haber veriyor. Ya da tam tersi. Telefonunuzu mu bulamıyorsunuz? Basıyorsunuz mimic’e, telefon size ‘ben buradayım’ diye haber veriyor.

Entegre mobil uygulama
Aracınızı valeye verdiniz, anahtarınız da aklınız da valede kaldı. Nasıl kullanıyor, hızlı mı sürüyor, sert manevralar mı yapıyor? Anahtarımız akıllı artık, valenin uygunsuz kullanımında valeyi sizin daha önce belirlediğiniz şekilde uyarıyor. Aracınızı teslim alırken de valenin tüm hareketlerini size raporluyor. Böyle kullandı, şöyle kullandı diye. Yol yardım mı gerekti, mimic’in butonuna basılı tutuyoruz, önceden tanımladığımız yol yardıma tek tuşla ulaşıyoruz. Konumumuzu, iletişim bilgilerimizi yol yardımdaki yetkili kişiye iletiyor. Yol yardım ekibi de bizi arayarak, ihtiyacı da tespit ettikten sonra gerekli yardımı gönderiyor. Araç firmalarının da ‘mobil uygulamamızı hazırlattık ama bir türlü araç sahibine kullandıramıyoruz’ problemine de çözüm sunmuş oluyorlar. Yukarıda saydığım tüm özellikleri, araç firmalarının mobil uygulamalarına entegre hale getirerek, mobil uygulamaların indirilmesini ve daha sık kullanılmasını sağlamış oluyorlar. Sonrasında kampanyalarımızı, haberlerimizi, fırsatlarımızı rahatlıkla araç kullanıcısına iletebiliyoruz.

Girişimcilerimiz Olmalı
Hem ekonomiklik hem tedarik süresi hem stok maliyeti ve benzeri kriterler nedeniyle, ithal ettiğimiz malların yerlileştirilmesi, sektörümüzün en önemli konularından. Yerlileştirme çalışmalarını yürütmüş arkadaşlar hatırlayacaktır; yıllar önce etrafta konuya hakim kimse bulamadığımızdan, öncelikle şirketimizden emekli olmuşlara teklifler götürürdük. Eski kalite müdürüne ulaşıp ‘Hasan Bey, şu ithal parçayı yerlileştirmeye ne dersiniz? Başlangıçta mühendislik desteğini size biz veririz’ derdik. Otomotiv de böyle, savunma sanayi de böyle ilerledi ilk başlarda. Çünkü hem gelişmiş tedarikçi sayısı azdı, hem sektör dinamiklerini bilen azdı. Şirketimizden emekli olmuş kişi, en azından sektörün ve firmamızın dinamiklerini biliyordu. Derken derken günümüze geldik. Şimdi sıra, yeni teknolojik gelişmelere adaptasyonda. Mevcut dev firmalarımızda çapraz fonksiyonel takımlar da kursak, ayrı bölümler de oluştursak; kurumsal dev yapının içinde girişimcinin gerekli esnekliğe ve hıza ulaşması çok zor olacaktır. 

Sizin elinizde…
İşte şimdi yine yerlileştirme çalışmalarındaki modelimizi devreye almamız gerektiğini düşünüyorum. Girişimciliğe uyarlarsak; şirket çalışanlarımız, tedarikçilerimizin çalışanları arasında, fikirleriyle girişimci olmak isteyenleri öncelikle tespit edeceğiz. Basit bir çağrıyla ulaşmamız mümkün. Ey çalışanım, fikrinle girişimci olmak istiyorsan, gel başvur programa, değerlendirelim! Çalışanlar başvurdu, ön değerlendirme yaptık. Şirketimizin öncelikli konularına göre seçimlerini yaptık. Şimdi sıra geldi bu girişimcilerin eğitilmesi, geliştirilmesine… İTÜ Çekirdek gibi girişimci geliştirme, kuluçka merkezlerinden, seçtiğiniz girişimcilerin eğitimi ve gelişimi konusunda destek alıp gelişimini sağlayabilirsiniz. Eğitimler, mentorluklar sonrasında tekrar bir değerlendirme ve bunu geçen başarılı girişimcileri ya müşteri olma taahhüdü vererek ya yatırım yaparak onları tedarikçiniz yapabilirsiniz. Böylelikle hem şirket kültürünüze ve sektör dinamiklerine hakim bir yerli tedarikçiniz olmuş hem girişimci olmak isteyen çalışanlarınıza fırsat vermiş olursunuz. Bu yaklaşımı da sırf PR olsun, hazır girişimcilik trendi bir konuyken biz de işin içinde varız demek için değil; sistematik bir şekilde, İTÜ Çekirdek gibi, konusunda deneyimli ve uluslararası başarılı paydaşlarla da işbirliği yaparak hayata geçirmeliyiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159