banner69

Güleryüz Busworld Europe’da otobüslerinin tanıtımında Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Keskin ile söyleşi yaptık

banner113

Güleryüz Karoseri Otomotiv Sanayi AŞ, Busworld Europe Fuarı’nda 2 elektrikli otobüsünü ve ilk olarak Hannover’da tanıtılan ve siparişlerini almaya başladığı çift katlı elektrikli otobüsü EV Panora ile yine elektrikli EV Ecoline otobüsünü sergiledi.

banner114
BUSWORLD 2023 BELCIKA 04.11.2023, 12:30 05.11.2023, 11:28 Taşıma Dünyası
Güleryüz Busworld Europe’da otobüslerinin tanıtımında Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Keskin ile söyleşi yaptık

ERKAN  YILMAZ / BRÜKSEL

Güleryüz Karoseri Otomotiv Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Keskin ile Busworld Europe Fuarı’nda özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Türkiye’deki otobüs pazarının özellikle kredilere erişimin zorluğu nedeniyle sıkıntıda olduğunu belirten Keskin, “Enflasyona yetişmek mümkün olmuyor. Şu an belediyeler daha çok Devlet Malzeme Ofisi üzerinden alıyorlar. Özel halk otobüsçülerinin yeni otobüs alma imkanları hiç kalmadı. Hakedişleri taksitleri karşılamıyor. Faiz oranları çok yüksek” dedi.

Yüzde 80’i ihraç ediliyor

Yurtdışı pazarlarda sürekliliğe artık sahip olduklarını ve üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini, yüzde 20’sini ise iç pazara sattıklarını belirten Savaş Keskin, “Kanada’da Vancouver merkezli VMC (Vicinity Motor Company) adında bir firma var. Biz, onlara 2021 yılından beri fason üretim yapıyoruz. Proje onların. Yılda 8,5 metrelik 200-250 dolayında aracı oraya yolluyoruz. Aracın üstünde VMC yazıyor. Araçlar buradan yarı bitmiş olarak gidiyor ve üretici, yerel bir üretimle araçları tamamlayarak satışını gerçekleştiriyor. Orada devletin elektrikli araca yüzde 60 desteği var. Yüzde 15 oranında da belediye destekliyor. Yüzde 75 destekle elektrikli araç alıyorlar. Otobüsler Newark (EWR) havalimanı ve Hawaii adası gibi yerlere satıldı” dedi.  

Almanya’da Güleryüz GmbH 

Avrupa’da da sipariş almaya devam ettiklerini, ancak elektrikli talebinin konuşulduğu gibi çok yüksek adetlerde satılmadığını belirten Savaş Keskin, “Avrupa’da elektrikli araçlara insanların alışması için teşvikler veriliyor. Yoksa kimse bugünkü maliyetlerle elektrikli otobüs almaz. Bir otobüsün batarya sisteminin nerdeyse dizel otobüs kadar maliyeti var. Teknoloji ilerledikçe maliyetler düşecek ve elektrikli araçlarda teknoloji çok hızlı gelişiyor. Biz de Avrupa’daki hizmetlerimize destek için Almanya’da Güleryüz GmbH şirketini kurduk ve otoban üzerinde büyük bir servis ve yedek parça depomuzla Avrupa’da satış sonrası hizmetlerini yürütüyoruz. Oradan Avrupa’nın her yerine 1 gün içinde parça gönderiyoruz” dedi. 

Keskin, şu anda teslimatların, tüm otobüs pazarında olduğu gibi kendilerinde de 7- 8 ayı bulduğunu açıklayarak, “2023 yılının ilk 9 ayında otobüs satışları gayet iyi gitti. Üreticiler enflasyonun etkili olduğu dönemde Türkiye içinde iyi para kazandılar. Türk otobüs pazarında, 2024 yılına yönelik satışların iyi gittiğini görüyoruz” dedi.

Çift katlı otobüsler 

Çift katlı araç pazarına yönelik bilgiler de aktaran Savaş Keskin şunları söyledi: “Türkiye’de üstü kapalılar var. İstanbul’da ikinci el problemi var. Alan onu kullanmak zorunda. Başka yere satamıyorsunuz. Üstü açık çift katlı araçlar yok satar. Herkesin aradığı araçtır. Dünyada turistler hep çift katlı otobüslerle şehri gezer; indi-bindi yapar. Bizde ise bu, tam anlamıyla dünyadaki gibi yoğun seviyede değil.” ■

Yeni güvenlik düzenlemesi (GSR)

Keskin, 2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni güvenlik düzenlemesi (GSR) için hazırlık yaptıklarını ve daha önce her ülke için farklı güvenlik donanımları kullanırken tek seferde bir standarda ulaşmanın daha pratik olacağını da sözlerine ekledi.


 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159