banner69

IVECO Asya Bölgesi Direktörü Koray Kurşunoğlu: FSM Demirbaş Otomotiv ile Crossway araçlarımızı pazara sunduk

banner113

Crossway araçları FSM Demirbaş ile gerçekleşen işbirliği ile Türkiye pazarına sunduklarını belirten Koray Kurşunoğlu, Crossway Avrupa’da sattığımız ve müşteri talebi devamlı olan bir araç. Bir kere Türkiye’deki taşımacılık sektöründe Crossway’in olmaması düşünülemezdi. Şu an için FSM Demirbaş Otomotiv ile bir ortaklık yaptık. Sayın Mustafa Demirbaş, sektördeki duayen isimlerden biri. İyi bir ortaklık olduğunu düşünüyoruz. Çünkü fiyat ve ürün bir şekilde çözülür ama doğru işbirlikleri ile sahada olmak çok önemli” dedi.

banner114
BUSWORLD 2023 BELCIKA 04.11.2023, 14:21 04.11.2023, 18:44 Taşıma Dünyası
IVECO Asya Bölgesi Direktörü Koray Kurşunoğlu: FSM Demirbaş Otomotiv ile Crossway araçlarımızı pazara sunduk

ERKAN YILMAZ / BRÜKSEL

Busworld Europe Fuarı’nda IVECO Asya Bölgesi Direktörü Koray Kurşunoğlu ile alternatif yakıtlı araçlardaki dönüşümü, Avrupa ve Türkiye pazarı ve FSM Demirbaş Otomotiv ile olan işbirliğini konuştuk. 

Son 15 yılı aşkın süredir birçok firmanın önceliğinin çevreci bir yaklaşımla karbondioksit salımını kontrol almak olduğunu belirten Kurşunoğlu, “Bunun öncesinde alternatif olarak daha çok doğalgaz kullanılıyordu. Doğalgazlı araçlarda IVECO markası Avrupa’da öncüydü. Son 5-10 yılda ise alternatif yakıt konseptini çok daha fazla duymaya başladık. Bunun otobüse yansıması da özellikle şehiriçi araçlarda oldu. Burada gelişim, içten yanmalı araçların elektrikliye dönüştürülmesinden daha çok, yeni araçların pazara sunulması olarak karşımıza çıktı. Önümüzdeki süreçte şehiriçi otobüslerin tamamı elektrikli olacak. Hidrojenli araçlarla ilgili ise gidilecek yol var” dedi. 

Bir numara olacağız

Avrupa pazarında satış adetlerinde, IVECO’nun ikinci sırada yer aldığını belirten Kurşunoğlu, “Ama yakın zamanda birinci sırada yerimizi alacağız. Avrupa pazarındaki başarımızı Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikamızda üretilen Crossway aracımız sağlıyor. Ayrıca Otokar ile üretim işbirliğimiz var. Türkiye, otobüs üretiminde Avrupa’daki en önemli ülkelerden biri. Ülkemiz kamyon üretiminde de üst sırada yer alıyor. Türk insanının çevikliği, çalışkanlığı burada öne çıkan özellikler. Bütün bunlarla birlikte meraklı yapıdaki Türk mühendisliği sayesinde de hem ar-ge tarafında hızlı hem de yenilikçi olabiliyoruz. Bunlar çok önemli kriter. Her ne kadar birtakım know-how Avrupa’dan gelse de bizim pratik zekamız, üretim adetlerine yansıyor ve dizayn tarafında da maliyet avantajı sağlıyor. IVECO ar-ge tarafında da Türkiye’de bir konumlandırma yapabilse bu muhteşem olur. Ama IVECO BUS mühendisleri Otokar tarafı ile çok güzel işbirliği içinde çalışıyor” dedi.

Crossway’in Türkiye’de olmaması düşünülemez   

Koray Kurşunoğlu, Crossway araçların FSM Demirbaş ile gerçekleşen işbirliği ile Türkiye pazarına sunduklarını belirterek şunları söyledi: “Avrupa’da, Crossway sırada sattığımız ve müşteri talebi devamlı olan bir araç. Bir kere Türkiye’deki taşımacılık sektöründe Crossway’in olmaması düşünülemezdi. Evet, Türkiye’deki otobüs pazarı rekabetin yoğun olduğu ve rakiplerin de güçlü olduğu bir pazar. Biz bu pazarda bir şekilde müşteri, operatör ve satış sonrası hizmet tarafında da fark yaratarak olmak istedik. Türkiye pazarı için de doğru ürünümüz olan Crossway aracımız ile ilk adımı aslında 2022 yılı Mayıs ayındaki Busworld Türkiye Fuarı’yla, ikinci adımı da FSM Demirbaş Otomotiv’le işbirliği yaparak attık. Sayın Mustafa Demirbaş, sektördeki duayen isimlerden biri. İyi bir ortaklık olduğunu düşünüyoruz. Çünkü fiyat ve ürün bir şekilde çözülür ama doğru işbirlikleri ile sahada olmak çok önemli. Servis ağı oluşumunda da seçici davranıyoruz. Otobüs müşterisini iyi tanıyan servisler ile çalışmak istiyoruz. Bir taraftan kendi içimizde servisler oluşturacağız ama dışarıdan gelen servise yönelik tekliflere de açığız. Türkiye genelinde 70 servis noktasına çıkmak istiyoruz.”

50 Crossway satışı hedefi

FSM Demirbaş Otomotiv ile ilk etapta 50 adetlik Crossway’in satışına yönelik işbirliği yaptıklarını ifade eden Kurşunoğlu, “50 adetin ilk 10 adeti Türkiye’ye geldi. Bu araçların hem kamu tarafında hem de servis taşımacıları tarafında tercih edileceğine inanıyoruz” dedi. 

2024’te 150 Crossway 

Satışı gerçekleşecek ilk Crossway’in Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikada üretildiğini aktaran Koray Kurşunoğlu, “Amacımız; Türkiye’de Otokar ile işbirliği yaparak ürettiğimiz Crossway araçları da pazarda satabilmek. 2024 yılında beklentimiz 150 Crossway satışına ulaşabilmek. İlk etapta Crossway ile pazara giriyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz Streetway aracımız ile ilgili de ihaleleri takip edeceğiz. Elektrikli araçlarımızla da pazarda olmak istiyoruz” dedi. ■

Koray Kurşunoğlu, Domenico Nucera

Otokar ile 1000 adeti aşkın otobüs ürettik

IVECO BUS Otobüs İş Birimi Başkanı Domenico Nucera, fuar standında sorularımızı cevapladı. Enerji geçişleri ile ilgili ulaşılması gereken hedefin her gün değiştiğine dikkat çeken Nucera şunları söyledi: “Avrupa Komisyonu’nun bu konudaki kararlarının sürekli değişmesi ile kendimizi her daim yeni regülasyonlara adapte etmemiz gerekiyor. Farklı alternatif yakıtlı araçlarla IVECO BUS olarak stratejimiz; işin özünde tek bir enerji türünden çok çoğul enerji türlerine yönelmek. Elektrikli teknoloji ve hidrojen var; aynı zamanda içten yanmalı motorları hidrojenle çalışacak şekilde dönüştürmeye devam ediyoruz. Dizel, biodizel ve biometan olarak da çalışacak ürün gamını farklı pazarlardaki müşteri ihtiyaçlarına ve çalışacakları coğrafyaya göre geliştirme stratejisi ile ilerliyoruz. 

Hidrojenle çalışan içten yanmalı motorların geliştirilmesi iki açıdan önemli. Bunlardan biri sürdürülebilirlik. Avrupa Komisyonu bu tür motorları sıfır salımlı olarak kabul ettiği için birinci önemli özellik bu. İkincisi ise istihdam. Elektrikli araçları üretmek için yüzde 30, yüzde 40 daha az iş gücüne ihtiyacımız var. Zira bu tür araçlarda sıfır enerjili motorları kullanmamız işsizliğe neden olacak. Gerek hükümetler, gerek yerel yönetimler açısından istihdamın korunması için çalışmalar yapılması gerekiyor.  
Türkiye pazarı denildiğinde benim için iki boyut var. Biri endüstriyel boyutu, diğeri ticari boyutu. Biliyoruz ki, bütün büyük üreticiler Türkiye’de endüstriyel olarak varlar. IVECO da aynı şekilde... Otokar ile çok verimli bir iş ortaklığımız var. Son 1,5 senede 1000 adetin üzerinde otobüs ürettik. Bu, iki partner için de ciddi şekilde katma değer sağlıyor. Türkiye’ye daha fazla nasıl ürün getirebilir ve işimizi daha fazla nasıl geliştirebiliriz, bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor.  

Rekabeti seviyoruz

Koray Kurşunoğlu: Rekabet fiyatta mı olmalı? Bence, rekabet hizmette olmalı. Toplam sahip olma ve kullanım maliyetlerinde rekabetçi olmamız gerekiyor. Müşterilerimizle iş ortağı yaklaşımımız olduğu için onlara para kazandıramazsak bu, bir dahaki sefere bir eksik satış yapmamız anlamına gelecektir. Yakıt tüketiminde aracı gerçek pazar koşullarında test etmeden yorum yapmayı sevmiyorum. Ama biz bunu yakından takip ediyoruz. Güvendiğimiz bir şey var: Yakıt tüketimi bizim her zaman pozitif tarafımız oldu. Yakıt tüketiminde Crossway eminim, fark yaratacaktır.  

Iveco Türkiye ve FSM Demirbaş Otomotiv, Türkiye’den otobüs işletmecileri ile Belediye Ulaşım Yetkililerini standında ağırladı.

IVECO Asya Bölgesi Direktörü Koray Kurşunoğlu, IVECO Türkiye Pazarlama Müdürü Melis Orhan

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159