banner69

Otokar, ilk hidrojenli ve yeni elektrikli otobüslerini tanıttı

banner113

Otokar, hidrojen yakıt hücreli 12 metre alçak tabanlı otobüsü KENT Hidrojen'i ve geçen yıl Avrupa’da “Mükemmel Tasarım Ödülü”ne layık görülen TERRITO serisinin 13 metrelik yeni elektrikli modeli e-TERRITO da ilk kez Busworld Europe'ta tanıttı.

banner114
BUSWORLD 2023 BELCIKA 04.11.2023, 13:32 04.11.2023, 18:44 Taşıma Dünyası
Otokar, ilk hidrojenli ve yeni elektrikli otobüslerini tanıttı

ERKAN  YILMAZ / BRÜKSEL

Fuarda elektrikli otobüs ailesinin yeni üyelerini de tanıtan Otokar, biri otonom olmak üzere 7 farklı model otobüsünü sergiledi. Otokar, akıllı otonom otobüsü e-CENTRO ile fuarda ziyaretçileri salonlar arasında taşıyarak toplu ulaşımın geleceğini deneyimleme fırsatı sundu. Otokar standının ziyaretçileri ayrıca, Avrupa'da birçok ülkede en çok satan orta boy otobüs olan NAVIGO'yu yenilenen tasarımıyla yakından görme fırsatı buldu.

Gelirimiz küresel pazarlardan 

Türkiye'nin lider otobüs markalarından Otokar’ın, Avrupa'nın önde gelen otobüs üreticileri arasındaki konumunu artırdığını vurgulayan Otokar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman şöyle konuştu: "Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında operatörlerin ihtiyaçlarını uygun maliyetli, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile karşılıyoruz. Müşteri odaklı yaklaşımımız, faaliyet gösterdiğimiz segmentlerde yüksek müşteri sadakati kazandırdı. Otokar'a olan güven ve araçlarımıza gösterilen ilgi sayesinde gelirinin yüzde 72'sini küresel pazarlardan elde eden bir üretici konumuna ulaştık. Hedefimiz, mevcut ve ürün ailemize eklediğimiz sıfır emisyonlu araçlarımızla Avrupa pazarında güçlü oyunculardan biri olmak.” İtalya’daki şirket alımıyla Avrupa’daki iştirak şirket sayısını 3’e çıkardıklarını hatırlatan Erman, “Avrupa'daki büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Otobüslerimiz 2026’ya kadar elektrikli olacak

Fuarın basın gününde Otokar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. “Bizim birçok farklı model aracımız var ve bizim kadar çok farklı model araca sahip olan başka bir üretici de yok. Neredeyse her tip araç yapıyoruz” diyerek açıklamalarına başlayan Kerem Erman, “Hedefimiz bu araçların her tipinin elektrikli versiyonunun 2026’ya kadar ürün gamımızda olması. Şu an bu çalışmaları da yapmaya başladık zaten, ama dizel ve CNG’li araçların da üretimine de devam edeceğiz. Çünkü bazı ülkelere ihracatımız bunu gerektiriyor” dedi. 

Elektrikli araç talebini yapılan ihalelerle takip edebildiklerini belirten Kerem Erman, “Geçen sene Kafkaslar ve Ortadoğu da dahil olmak üzere önümüze gelen bütün ihalelerde elektrikli otobüs oranı yüzde 10 iken, 2023 yaz sonuna kadar gelen ihalelerde bu oran yüzde 50’ye yükseldi. Bu ciddi bir oran. Bu sadece teşviklerden kaynaklanmıyor. Özellikle otobüslerin şehir içi kullanımlarda satış sonrası masrafları hakikaten ilginç hale gelmeye başladı. Araç pahalı. Siz bunun geri ödemesini sadece dizel ve elektrik karşılaştırması ile almıyorsunuz. Adblue masrafını, içten yanmalı motorun bakım masrafını eklediğiniz zaman uzun dönemde elektrikli araçlar avantajlı hale dönüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT bünyesinde 120 adet 21 metrelik aracımız var. Onların dizel tüketimleri dışında bütün bakımlarından biz sorumluyuz. Adblue giderlerine bakıyorum. Araçlar yılda 200 bin km yol yapıyor. Bu araçlar elektrikli olsa bu aracın bedelini öder. Elektrikli araçlar binek ve kamyonlar için özellikle iki sorun var. Siz yük mü taşıyacaksınız, batarya mı taşıyacaksınız? Binek araçlarla ilgili de menzil stresi var. Şehiriçi elektrikli otobüste böyle bir sorun yok. Menzil belli, rotanız belli. Biz onun similasyonunu bile yapıyoruz. Bu sonuçlar da görüldüğü için sadece teşvikler nedeniyle değil, ekonomik kullanım nedeniyle elektrikli araçlara talepte ciddi artış var” dedi.   

Üretim adetlerinde tarihi rekorlar 

Otokar Arifiye Fabrikası’nda, kapasitelerini arttırarak ve yepyeni bir montaj hattı kurduklarını da sözlerine ekleyen Erman, “Üretim kapasitemizi çok geliştirdik. Şu anda kazandığımız işlerle her ay yaptığımız üretim adetleri ile tarihi rekorlar kırıyoruz. Aldığımız işlerle önümüzdeki birkaç ay içinde en yüksek üretim adetlerine geleceğiz. Büyük ihtimalle aynı çatı altında en yüksek adede ulaşan şirket Otokar olacak” dedi. ■

İzmir Ticaret Odası 44. Komite Yolcu Taşıma Grubu Otokar'ı ziyaret etti

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi, EGETURDER Başkanı ve Özikizler Turizm Başkanı Özer Bür'ün de aralarında bulunduğu kalabalık "Yolcu Taşıma Grubu" Busworld Fuarı ziyaretleri kapsamında Otokar'ı ziyaret etti. Taşımacılar araçları ve gelişen teknolojik yenilikleri topluca gözlemleme fırsatı buldular.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159