banner69

Antalya’daki hareketlilik nefes aldırıyor

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Systemtransport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık, “Antalya’da bulunan araçların yüzde 80’i çalışmaya başladı. Şu an tek sıkıntı Rusya’dan uçakların gelmemesi. Rusya ile beraber yüzde 100 kapasite ile çalışılacağını düşünüyorum. Şu an hareketlilik Antalyalı taşımacının beklentilerini karşılıyor mu, bence hayır. Nefes aldırıyor mu, evet” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 21.06.2021, 15:52 21.06.2021, 17:22 Taşıma Dünyası
Antalya’daki hareketlilik nefes aldırıyor

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Systemtransport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık ile ABD ziyareti sırasında, 3 Haziran Perşembe günü telefon üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik. 

ABD’de turizm taşımacısına 30 yıllık kredi

Pandemiden sonra ilk kez yurtdışına çıktığını belirten Taşkın Arık, “ABD’ye girişte aşı veya test ile ilgili herhangi bir soru sorulmadı. PCR testi de sormadılar. Uçak tamamen doluydu. Yüzde 50 kapasite gibi bir durum da yok. Yolculuk 9,5 saat sürdü. 10 gün süre ile ABD’de birtakım görüşmelerde bulunuyorum. ABD’de hayatın yüzde 80 normale döndüğünü de gözlemledim. Burada turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmalar ve seyahat acenteleri ile bir araya geldim. Pandemi sürecinde taşımacılık alanında neler yaşandığını ve ne gibi destekler aldıklarını da öğrenme fırsatı buldum. ABD’de şirketlere cirolarında yüzde 1 gelir kaybı olanlar bile dahil olmak üzere çok önemli miktarlarda hibelerin ve 30 yıla yayılan çok düşük faizli kredilerin verildiğini aktardılar. Burada taşımacıların hayatlarından memnun ve keyifli olduklarını gördüm. Ben de Türkiye’deki taşımacıların durumundan bahsettim, alamadığımız desteklerden, 6 ay sonra ödemeli olarak verilen faizli kredilerin ertelenmemesinden bahsettim. Aradaki uçurumu da görmüş olduk. Bu noktada artık taşımacıların da gözlerini de açmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Antalya’da araçların yüzde 80’i çalışıyor

Rusya’nın, uçaklarla ilgili kararının 21 Haziran olarak açıklamasını da değerlendiren Taşkın Arık, “Antalya’da bulunan araçların yüzde 80’i çalışmaya başladı. Şu an tek sıkıntı Rusya’dan uçakların gelmemesi. Rusya ile beraber yüzde 100 kapasite ile çalışılacağını düşünüyorum. Şu anda Antalyalı taşımacıların kendi araçlarını döndürebildiklerini ve yüzde 15 civarında da başka taşıt kullandıklarını görüyorum. Antalyalı taşımacının beklentilerini karşılıyor mu bu durum, bence hayır. Nefes aldırıyor mu, evet. Fiyatlardaki belirsizlik araçlarımızın durumunu etkileyecek. Benim maliyetlerimi karşılamıyor elde ettiğimiz kazanç. Eğer kış fiyatları ile çalışılmakta ısrar edilirse, araçlarımı çekebilirim. Sabit giderler, yani bakım ve personel, çok ağır maliyet yüklüyor omuzlarımıza. Fiyatların yazlık fiyatlara gelmesi konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Bence Antalyalı firmalar çok araca değil, nitelikle araca yönelmeli. Düzgün para vermeli. 21 Haziran sonrası için, Rusya ile sorunların çözüme kavuşacağına inanmak istiyorum. Ama öte yandan da acilen farklı destinasyonlara yönelmekle ilgili adımlar atılmalı. Bunun için de farklı tanıtımlar ve destekler sağlanmalı. Sadece Rusya’dan gelecek turiste odaklanmak doğru sonuçlar vermeyecek Bu yıl yüzde 100 randımanlı bir seviye olmayacak” dedi. 

Turizm araçlarına tahdit 

KDV indiriminin Temmuz sonuna kadar devam etmesinin memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken Arık, “İstanbul UKOME’de alınan kararla tahdit tartışması son buldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na teşekkür ediyorum. Ben turizm araçlarına da tahdit verilmesi yönündeki talebimi iletmek istiyorum. Bu işi yapan gerçek paydaşları ortaya çıkarmak, korsanı engellemek için de tahdit gelmesini doğru buluyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159