İş yapamayan turizmci zorunlu aidat ödüyor!

banner113

İstanbul Turizm Seyahat Acenteleri Derneği (TUSAD) Başkanı ve HSB TUR Başkanı Hasan Bayram: Turizm sektörü nefessiz kalmış durumda. Daha önce aldığı kredileri ödeyemeyen, araçlarını satmak zorunda kalan çok fazla sayıda taşımacı var. Ofisini kapatan seyahat acenteleri var. Buna rağmen turizm acentelerinin çalışamadıkları halde ödedikleri yüksek aidat ücretleri var. Hem TÜRSAB’a hem İTO’ya hem de Turizm Bakanlığı’na aidat ödemek durumundalar.

banner114
TURİZM TAŞIMA 21.06.2021, 16:02 21.06.2021, 16:56 Taşıma Dünyası
İş yapamayan turizmci zorunlu aidat ödüyor!

İstanbul Turizm Seyahat Acenteleri Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram, turizm sezonunun aşılanma sürecinin hızlanmasına bağlı olduğunu belirterek, “Ülkemizde şu anda aşılanma süreçleri hız kazandı. Bu şekilde devam ettiği takdirde, özellikle ülkemiz turistlerin tercihinde daha da ön plana çıkacak. Yoksa bu yazı da iyi geçirmemiz mümkün değil. Turizm sektörüne yönelik bugüne kadar doğrudan bir destek açıklanmadı. Biz doğrudan destekler bekliyorduk. Turizm sektörü nefessiz kalmış durumda. Daha önce aldığı kredileri ödeyemeyen, araçlarını satmak zorunda kalan çok sayıda taşımacı var. Ofisini kapatan seyahat acenteleri var. Başka ek iş yapmak durumunda olanlar oldu. Gıda işine, otopark ve araç yıkama sektörüne girenler oldu. Bütün bu zorluklar içinde turizm acentelerinin çalışamadıkları halde ödedikleri yüksek aidat ücretleri var. Hem TÜRSAB’a hem İTO’ya hem de Turizm Bakanlığı’na aidat ödemek durumundalar. Bir seyahat acentesi iş yapmadığı halde farklı farklı kurumlara yıllık ortalama 6 bin TL civarına aidat ödüyor. Farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hiçbirinin bu tür ağır aidat ödemeleri yok. Şu an bu aidatları ödeme imkanı da yok, ama ödenen aidatların ülke turizminin gelişimine kullanılması gerekiyor. Tabii, bu da kamuoyuna şeffaf bir şekilde anlatılmalı. Şunu özellikle istiyoruz: TÜRSAB’ın yeni bir seyahat acenteleri yasasına ihtiyacı var. Türkiye’nin de yeni bir turizm yasasına ihtiyacı var. Turizm ülkesi olan ülkemizde seyahat acentesi faaliyet belgesinin değerinin yükseltilmesi ve sektöre giriş kriterlerinin, yeni kurallar belirlenerek kalitesinin yükseltilmesi lazım” dedi.

Ortadoğu’dan yüksek talep 

Kovid sürecinde Ortadoğu ülkelerine hizmet veren seyahat acentelerinin, bir bakıma şanslı olduğunu belirten Hasan Bayram, “Bizim çalıştığımız pazardaki misafirlerimiz uçak seferleri açık olduğu her an geliyor ve gelmek de istiyorlar. Bu hastalık tüm dünyada var, sadece Türkiye’de değil. Bunu biliyorlar ve gelmek istiyorlar. Ülkemizi seviyorlar. Tabii, bu süreçte restoranların kapalı olması bu talebi düşürdü ama artık restoranların da belirli kapasite ile hizmet verir hale gelmesi Ortadoğu’dan gelen turist sayısını da artıracaktır. 3 ay süresince hareketlilik artarak devam edecektir. Bu da, gelen turist grubunun yüksek gelir grubuna sahip olması açısından ülkemize önemli seviyede döviz bırakacaktır. Şu anda Ortadoğu ülkelerinden gelecek olan turistler, aşı olmuş veya son 6 ay içerisinde Kovid geçirmiş de bunu belgeleyebiliyorsa PCR testi olmadan ülkemize giriş yapabiliyor. Kuveyt aşı olan vatandaşları için aşı kartı oluşturdu. Aşı olmayan vatandaşların yurtdışına çıkışına izin vermiyor zaten” dedi. 

Araç yaşına yeni düzenleme

Kovid sürecinde turizm ve servis taşımacılarının araçlarının büyük bölümünün çalışamadığına dikkat çeken Hasan Bayram, “Bu araçlardan birçoğu kredi ile alındı. Bu kredilerin ödenmesinde güçlükler yaşanıyor. Birçok ilde, belediyeler turizm taşımacılığı tarafında araç yaşını 10, D2 belgesi ile 12 ile sınırlandırmış durumda. Biz 2020 ve 2021 yılında yaş sınırına gelmiş araçlara iki yıl ek süre verilmesini ve yaş sınırının 14 olmasını talep ediyoruz, 9+1 araçlara izin verilmesi için İBB iyi bir çalışma yürütüyor. Teşekkür ediyoruz. İzinler online şekilde veriliyor. Yol belgesi almayan herkesin bu belgeyi alması gerekiyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159