banner69

İzmir merkezli Fulya Turizm Yeni donanımlı Tourismo’yu alan ilk firma oldu

banner113

2021 model 41 yeni donanıma sahip ilk Tourismo 15’i alan firma oldu. Fulya Turizm sahibi Hüseyin Kocaer, “Yeteri kadar karamsarlık yaşadık. Umarız her şey çok daha iyi olacak. Bu yıl için yurtdışına turist gönderiminin (outgoing) çok olacağını düşünmüyorum ancak gelen (incoming) turistin çok olacağını düşündüğüm için yeni yatırımlara yöneldim" dedi.

banner114
İzmir merkezli Fulya Turizm Yeni donanımlı Tourismo’yu alan ilk firma oldu

Haber: Erkan YILMAZ 

Mercedes-Benz Türk, 41 yeniliğin bulunduğu yeni otobüslerin teslimatına başladı. Yeni donanıma sahip ilk Tourismo 15’in teslimatı da İzmir merkezli Fulya Turizm’e yapıldı. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde düzenlenen törenle yeni donanımlı Tourismo 15, Mengerler Ticaret Türk AŞ Otobüs Satış Müdürü Günay Eren ve Mengerler Ticaret İstanbul Otobüs Satış Müdürü Hüseyin Tilki tarafından Fulya Turizm sahibi Hüseyin Kocaer, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Kocaer, Efe Kocaer ve baş şoför Cihan Akın’a yapıldı.

1 Tourismo yatırımı daha 

Teslimat sonrasında Tourismo’nun İzmir yolculuğu başladı. Bu yolculuk esnasında Hüseyin Kocaer ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Yeni donanıma sahip ilk araç olarak Tourismo 15’i alan firma olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Hüseyin Kocaer, “Bir adet daha Tourismo yatırımı için görüşmelerimiz sürüyor. Büyük ihtimalle filomuza yeni donanıma sahip 1 adet Tourismo daha katılacak” dedi. 

Karamsar olmak istemiyoruz 

Pandemi sürecinde yatırım yapmalarını “artık karamsar olmak istemiyoruz” diyerek açıklayan Hüseyin Kocaer, “Yeteri kadar karamsarlık yaşadık. Umarız her şey çok daha iyi olacak. Bu yıl için yurtdışına turist gönderiminin (outgoing) çok olacağını düşünmüyorum ancak gelen (incoming) turistin çok olacağını düşündüğüm için yeni yatırımlara yöneldim. İzmir ve çevresi için acentelerle yaptığımız görüşmelerde bu sinyalleri alıyoruz. Bu yıl 2019 seviyesinde olmaz, ama ona yaklaşan bir hareketlilik olur düşüncemiz var. Özellikle Karadeniz turları ile Güneydoğu turlarına ilgi var. Ama özellikle Güneydoğu’da şu anda salgının neredeyse hiç olmaması, GAP turlarında son iki haftada bir patlama yarattı” dedi. 

Covid-19 ile yaşamak

Öte yandan günlük vaka sayısındaki artışın kendilerini endişelendirdiğini de belirten Kocaer, “Ancak bir yandan da ben bu artışın medya tarafında çok fazla büyütüldüğünü düşünüyorum. Bu vaka sayıları, yasakların kalkması ile olan artış değil. Bu ülkede kongreler de yapıldı, sadece turizmcilere mi var? Bu seyri turizm sektörü mü değiştiriyor? Hayır. Bu artış bence hastalığın mutasyona uğraması ile alakalı. Ölüm seviyeleri vaka sayısına oranla düşük. Tabiî ki, her kaybedilen can çok değerli, keşke hiç kimse hayatını kaybetmese. Ama şu bir gerçek; artık herkes Covid-19 ile yaşamayı öğrenmek zorunda. Tedbirini de alacak, ama günlük yaşam bir ölçüde devam edecek. İnsanlar bir şeyleri ertelemeden bu virüs ile yaşamayı bilecek” dedi. 

Şirketimizi koruduk

Pandemi sürecinde şirketi korumaya başardıklarını da belirten Hüseyin Kocaer, “Turizm işi tamamen durunca biz de kamu personeli taşıma ihalelerine odaklandık. Bu şekilde ciroda kayıp yaşamadık. Biraz da bu süreçte insanları gerekli tedbirleri alarak seyahat etmeye teşvik ettik. Bir işe ucuz, pahalı diye bakmadık. Filomuzun yaş ortalaması üç. Bütün markaların yer aldığı filomuzda 48 araç var. Hafif ticari araç tarafında 5 adet yatırımımız olacak” dedi.

Şoförlerin yükü çok azaldı 

Mercedes yatırımı tercihini de Hüseyin Kocaer şu şekilde açıkladı: “Birincisi, yapılan finansman kampanyası. İkincisi, araç içinde iklimlendirme sisteminde Covid-19 için alınan antiviral önlemler beni çok cezbetti. Müşterilerimizin sağlığını ben de çok önemsiyorum. Bir dakikada otobüsün içindeki havayı temizlemesi ve dışarıdan bakteriyi almaması, Mercedes tercihimin en önemli etkeni oldu. Ayrıca yeni otobüslerde güvenlik çok üst düzeye gelmiş. Test sürüşleri yaptığımızda da gözlemledik bunu. Otomatik şanzıman gerçekten çok güzel olmuş. Şoförler kızacak belki bana, ama bu yeni donanımlar şoförlük mesleğinin yükünü çok çok azaltmış. Bütün güvenlik donanımları mevcut bu otobüslerde. Sağlık açısından, koltukların konforu açısından da çok güzel otobüsler.” 

Pandeminin turizmciye öğretisi 

Bu sürecin herkesi yorduğunu, ancak turizmciler açısından bazı öğretileri olduğunu belirten Hüseyin Kocaer, “Biz kendimizi Kafdağı’nda görür gibi olmuştuk. Bazı işleri beğenmeyip yapmamayı seçenler vardı. Şimdi sektörde iş tercihi yapan kalmadı diye düşünüyorum. İş yapış ve iş temini noktasında firmaların insanlara daha farklı yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. 

Tekerleğin yanında büyüdük

Bu süreçte farklı bir sektöre girmeyi düşündünüz mü sorusunu da cevapladı Hüseyin Kocaer: “Biz dededen toruna, otobüsle doğduk, otobüsün tekerleğinin yanında büyüttü bizi ailelerimiz. Biz iki kardeşiz. Ailemiz 1960 yılından beri sektörde. Gözümüzü otobüsle açtığımız için de farklı bir sektöre sıcak bakamadık. Bir kere bu koltuğa oturduk ve kalkmayı da hiç düşünmedik. Batsak da, düşsek de yükselsek de hepsi bu sektörde olacak. Bu sektörü gelip geçici bir sektör olarak görmüyoruz. Allah’ın izniyle bu sektörde hep var olmayı düşünüyoruz. Biz bu sektörle büyüdük, çocuklarımızı da bu sektörde büyütmeyi istiyoruz. Bizim en büyük şansımız aileden otobüsçü olmak. Biz otobüste muavinlik de yaptık, direksiyon da salladık. Bu işin mutfağında büyüdüğümüz için de hiçbir şey zor gelmiyor” dedi.

Destekler yeterli değildi

Turizmciye sağlanan tüm desteklerden faydalandıklarını da belirten Hüseyin Kocaer, “Yeterli miydi derseniz, bu kadar katma değeri yüksek sektörün yeterli düzeyde desteklendiğini düşünmüyorum. Bu sektör bacasız bir sanayi. Çok ciddi bir döviz girdisi sağlıyor bu sektör, ama maddi ve manevi düzeyde yeterli destek gördüğünü düşünmüyorum. Turizm sektörünün ihracatçılardan geri kalan bir yanı yok. Hepimizin birbirine ihtiyacı var. Pandemi umarım bunu öğretmiştir. Birinde iş varsa diğerlerinde de iş vardır. Zincirleme bir sektör turizm. Otobüs çok maliyetli bir yatırım ama turizm acentelerine verilen 100 bin TL kredi gülünç kalıyor” dedi. 

Yeni donanımlar memnun ediyor 

Mengerler Ticaret Türk AŞ Otobüs Satış Müdürü Günay Eren, Yeni Tourismo 15’in Fulya Turizm’e hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini dileyerek, “41 donanıma sahip ilk Tourismo 15, Fulya Turizm filosunda yerini aldı. Yeni Tourismo ve Travego otobüslerde virüse yönelik donanımlar seyahatlerin sağlıklı şekilde yapılması için çok önemli kazanımlar sağlayacak. Otobüslerde yer alan 41 donanım büyük bir beğeni kazandı. 1 yıllık pandemi sürecinde taşımacılar çok zor günler geçirdi. 2021 yılından herkesin beklentisi kayıpların tamamını olmasa da büyük bir bölümünü geri almak. Biz de taşımacıların yanında olmaya her zaman özen gösterdik, bundan sonra da onların yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159