banner69

Mehmet Ünal Mytour Antalya Turizm’i kurdu

banner113

31 yıldır turizm sektöründe profesyonel yöneticilik yapan Mehmet Ünal, 2021 Ocak itibariyle Mytour Antalya Turizm şirketini kurarak sektör yolculuğunu yeni bir kulvarda sürdürüyor. Mehmet Ünal, tecrübesini artık kendi şirketiyle sahaya yansıtacak. Ünal, sektörün kalifiyeli personel sıkıntısı yaşadığını belirterek, “Sektörümüz, kısa vadeli çözümler yerine artık daha planlı hareket ederek kalifiyeli personel istihdamına yönelik çareleri bulmalı. Bunun için de gerekirse kamudan destek istemeli” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 25.07.2021, 13:42 25.07.2021, 23:04 Taşıma Dünyası
Mehmet Ünal Mytour Antalya Turizm’i kurdu

Röportaj: Erkan YILMAZ

Mehmet Ünal, hem kendi şirketiyle hedeflerini hem de turizm taşımacılığının mevcut durumu ve geleceğine yönelik düşüncelerini Taşıma Dünyası ile paylaştı. 

Her kriz yeni fırsatlar getirir

Çok uzun yıllara dayanan sektör tecrübesine sahip olduğunu ve bu tecrübeyi artık firma sahibi olarak sahaya yansıtmak istediğini belirten Mehmet Ünal, “Çok zorlu bir süreçte, sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın yaşadığı pandemi krizinde kendi şirketimi kurdum ve yola çıktım. Her kriz ortamında olduğu gibi yaşadığımız pandemi krizi de fırsatlar sunacak. Biz de bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek adına yoğun bir çalışma yapacağız. MytourAntalya Turizm seyahat acenteliği ve turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösterecek” dedi. 

Beklentilerin üzerinde hareketlilik 

Antalya’nın beklediği ve özlediği hareketliliğe kavuştuğunu belirten Mehmet Ünal, “Özellikle Rusya’nın 22 Haziran itibariyle uçuşlara izin vermesiyle birlikte, beklentilerin de üzerinde bir hareketlilik yaşanıyor. Almanya ve Fransa’nın Türkiye’ye olan kısıtlamaları hafifletmesiyle birlikte yoğunluk biraz daha artacak. Özellikle 1 Temmuz-7 Temmuz haftasında dış hat uçak sayısının 1265 adet civarında olması bekleniyor. Bir uçağı ortalama 200 koltuk olarak düşünürsek, haftalık gelen misafir sayısı 253 bin civarında olacak. Antalya Havalimanı’nda bölgelere giden araç sayısı, yapılan km ve yollardaki araç sayısını da gözünüzün önüne getirince Antalya’daki turizm sektörünün ve taşımacıların ne kadar büyük bir yük taşıdığını ve Antalya’nın da bu yükü kaldırabilecek güçte olduğunu görüyoruz” dedi. 

Şoför sıkıntısı büyüyor

Yoğun geçen turizm sezonunda en büyük sıkıntının kalifiyeli personel bulmak olduğunu aktaran Mehmet Ünal, “Bugünlerde her firma iyi şoför ve iyi ofis personeli bulmakta zorluk çekiyor. Ancak önümüzdeki süreçte özellikle de şoför için bu sorun çok daha büyüyebilir. Çünkü artık işini meslek olarak gören şoförler yetişmiyor. Sektörümüz bu eksikliği gördü, ancak kısa vadeli çözümlerle günü kurtarmaya çalıştı. Şu an birçok firma işe aldığı şoförlere kısa bir eğitim vererek sahaya sürüyor. Bu durum yaşanan sıkıntının büyüklüğünü bize gösteriyor. Ayrıca oluşabilecek bir olumsuzluk veya bir kaza sektöre büyük zarar verir. Artık bu eksiklik göz ardı edilemeyecek ve günlük çözümlerle tamamlanamayacak kadar büyük. Bunda en büyük etken pandemi süreciyle birlikte turizm sektörünün tamamen durması ve sektördeki kalifiyeli personelin uluslararası lojistik başta olmak üzere farklı sektörlere yönelmesi oldu. Tüm dünyada aşılanma sürecinin hızla devam ediyor olmasıyla birlikte 2022’ye yönelik beklentiler daha da büyüyor. Turizm sektörünün 2019 rakamlarını, 2022 yılında yakalama olasılığı yüksek görünüyor. Bunun için de özellikle iyi şoförlerin kış sezonunda istihdam edilmesine devam edilmesi, yeni istihdam imkanları oluşturularak şoförlere yönelik kış sürecinde sıkı bir eğitim verilmesi büyük önem taşıyor. Böylece sektör 2022 sezonuna hazır halde girebilir” dedi.

Araç alımından önce…

Pandemi sürecinin turizm sektörüne verdiği zararın büyüklüğünün bu yıl elde edilecek gelirle kapatılmasının söz konusu olmayacağını belirten Mehmet Ünal, “Personel istihdamında uzun vadeli çözümlere yönelinmeli diye, pandemi sürecinin sektöre verdiği zararları bilerek söylüyorum. Bu süreçte yatırımlar durdu, ayakta kalabilmek için birikimler harcandı. İstihdamın artması için kamudan destek istenmesi de gündeme getirilmeli. Öte yandan firmalar 2022 yılına yönelik yüksek beklentiler nedeniyle araç yatırım planını da oluşturmaya başladı. Ancak sürücü koltuğuna oturtacak kişiyi bulamadığınızda araç almanın hiçbir anlamı olmayacaktır. Bu süreçleri sağlıklı bir şekilde yürütebilmek ancak iş gücüne yapılacak yatırımlarla mümkün. Artık günü kurtarmak adına kendi aralarında daha yüksek maaş teklif ederek personel kapma yarışı da son bulmalı. Şu çok iyi bilinmeli, ‘İyi personel sizi vezir de eder, rezil de’” dedi. ■

Yorumlar (1)
Ramazanyazisiz 3 yıl önce
Hayırlı işler
banner117
15
açık
banner159