Okul gezilerine keyfi engellemeler yapılıyor, turizm taşımacısına bir darbe daha vuruluyor

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Taşkın Arık, okullardan gezilere yönelik talepler geldiğini, bu taleplerle ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını, hatta ödemelerin dahi alındığını belirterek, “ Turizm taşımacısına bir darbe de keyfi kararlar alınarak vuruluyor. Bir ilde yasak olmayan veya engel çıkartılmayan okul gezisi diğer bir ilde yasak diye engelleniyor. İlçe belediyeleri bir engelleme ile karşılaşmadan üniversite öğrencilerine yönelik bir organizasyon gerçekleştirebiliyor ama okulların bu yöndeki taleplerine ‘virüs’ var denilerek engelleme yapılıyor. Virüs iki yıldır hayatımızda. Yurtdışından turist gelsin diye yoğun çaba harcarken yurtiçindeki turlara engelleme yapılıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu tür engellemelerle turizm taşımacısı nasıl ayakta kalacak? Vergisini nasıl ödeyecek, istihdamını nasıl koruyacak” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 14.12.2021, 13:01 14.12.2021, 16:11 Erkan YILMAZ
Okul gezilerine keyfi engellemeler yapılıyor, turizm taşımacısına bir darbe daha vuruluyor

Okulların kış turizmine yönelik faaliyetlerinin keyfi kararlarla engellendiğine dikkat çeken Taşkın Arık, “2 yıldır pandemi nedeniyle iş yapmakta zorlanan, giderek artan ağır maliyetler altında ezilen turizm taşımacıları şimdi de ticaretin önüne konulan keyfi kararlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Kış turizmine yönelik okullardan gelen taleplere cevap verebilmek için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Birçok bağlantılar yapıldı. Ödemeler alındı. Ancak bir anda “virüs var” denilerek seyahatlere kısıtlama getirildi. Virüs şehiriçindeki turlar açısından sıkıntı yaratmazken nasıl bir virüs ise şehirlerarası turlarda tehlikeli olarak görüldü. Yabancı turistlerin ülkemize gelmesinde virüs sıkıntı yaratmazken yurtiçinde bu sorun oldu. Yetkililere bu kararı ‘hangi gerekçeye dayanarak alıyorsunuz’ diye sorduğumuzda ‘genelge var’ deniliyor. Bu genelge nasıl düzenlenmişse ‘ben bunu istediğim zaman uygularım’ anlayışı ile bir anda karşımıza getiriliyor” dedi.

Neden ticaretin önüne engel konuluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e seslenmek istediğini belirten Taşkın Arık, “Güvenli Turizm Sertifikası ile tüm dünyaya güvenli tatili bizde yapın diye gece gündüz çalışıyoruz. Ama bir anda bu çabalar, emekler boşa çıkarılıyor. Sayın Bakanım, virüs 2 yıldır hayatımızın içinde. Artık bununla yaşamayı hem bizler hem müşterilerimiz öğrendi. Bundan sonra da virüs hayatımızın içinde olacak, ama bu işten evine ekmek götürenler yarın hizmet talep edildiğinde bunu sunamayacak. Lütfen bu duruma el atın, turizm taşımacısının yaşadığı sıkıntılar noktasında çözüm üretme çabası içinde olun. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’e de sesleniyorum, ‘güvenli turizm sertifikalı tesisler ve araçlar ile çift aşılı rehber turizm sürücüleri ile eğitim turlarına izin verin. Kar kışın yağıyor. öğrenciler kayak eğitimi almak istiyor, alamıyor. Eğitim köylerine gidemiyor. Yapılmak istenilen nedir, gerçekten bunu anlamakta zorlanıyoruz. Velinin izin verdiği bir etkinliğe bürokratlar tarafından engeller konuluyor. Ticaretin önüne engel konularak amaçlanan ne? Sayın Cumhurbaşkanı sürekli olarak yatırım ve istihdam yapılması noktasında çağrılarda bulunuyor. Biz mevcut istihdamı korumak, yeni istihdamlar oluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz. O zaman bu çağrılar neden yapılıyor?” dedi.

Bu vergileri biz nasıl ödeyeceğiz

Artan maliyetler ezildiklerini ve ayakta kalma mücadelesi verdiklerini belirten Taşkın Arık, “Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 25 zamlandı. Vergiler harçlar hepsi artacak. Ancak biz bunları nasıl ödeyebileceğiz, bunu bilmiyoruz. Herşey ateş pahası araçlarımız yatıyor ay sonu hızlı geliyor. Herşey vergi herşey masraf üzerine birde iş yapma alanımız kısıtlanıyor. İş yapmadan bu vergileri esnaf nasıl ödeyecek? Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’ye de sesleniyorum; üreten kesimin önünü kesen iş yapmasını engelleyenlere ‘dur’ deyin lütfen. Bu noktada sizde çözüm için adımlar atın” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159