Turizm Taşımacısının umudu 2022’ye kaldı

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri ve Mini Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüz, “2020, pandemi nedeniyle, kayıp bir yıl olarak geçti. Bir umutla 2021’de işlerin açılmasını bekledik. Ancak pandeminin devam etmesi nedeniyle 2021’i de kaybetmek üzereyiz. Aşılanma sürecinin hızlanmasıyla artık umudumuz 2022 turizm sezonunda” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 21.06.2021, 15:58 21.06.2021, 17:22 Taşıma Dünyası
Turizm Taşımacısının umudu 2022’ye kaldı

2021 yılında kruvaziyer turizmi beklentisi içinde olduklarını belirten Mehmet Öksüz, “Ancak pandemi nedeniyle kruvaziyer turizminde gemi seferlerine peş peşe iptaller geliyor. 2020’de kruvaziyer turizmi zaten olmamıştı, ama 2021’de salgın sürecinin kontrol altına alınacağı düşüncesiyle birçok gemi seferi planlandı. Türkiye’ye 200 dolayında kruvaziyer seferi yapılacağı beklentisi içine girdik, pandeminin devam etmesi ile kruvaziyer turizminde de beklentilerimiz boşa çıkmak üzere, çünkü 200 olan sefer 36’ya düştü. Şimdi Haziran ayında geleceği söylenen iki kruvaziyerin de iptal edildiği belirtiliyor. Yeni iptallerin de olması bekleniyor. Bir gemi en az 100-150 araçlık iş hacmi yaratıyor. Şimdi, iptallerle bu işler de olmayacak ve zaten iyi geçmeyen sezonu daha da kötü geçireceğiz. Gemiyle gelen yolcular 50 yaş üstünde üstelik yüksek gelir grubunda yer alıyor” dedi. 

Tam açılma sonrası belirsizlik

Günlük vaka sayılarının 6 bin civarında seyrettiğini, yeni açılmalarla birlikte vaka sayılarında artış olup olmayacağı yönünde belirsizlik bulunduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Aşılanma hızla devam ediyor ama eğer tam açılma sonrasında bu vaka sayıları bugünkünün üstüne çıkar mı, kimse bunun tahminini yapamıyor. Bu belirsizlik de turistlerin tercihlerini belirleyen en önemli etken. 

2020 yılı kayıp yıl olmuştu. Umut bu yıldaydı. Bu yıl da kayıp yıl olarak tamamlanacak gibi görünüyor. Uzakdoğulu turist açısından turizm sezonu Kasım’da başlar, Mart’a kadar sürer. 

Mart-Haziran ayında Avrupalı turist gelir. 35 derecenin üzerinde olduğu dönemde Avrupalı gelmez. Rus turistler deniz turizmi için bu dönemde gelir, Rusya’nın uçaklara izin vermemesi nedeniyle bu süreci kaybettik. 21 Haziran’dan sonra Rus turistler gelir mi, belli değil. Farklı ülkelere rezervasyonlarını çoktan yapmış durumdalar. 

Ekim ve Kasım aylarında bir hareket olur ama yeterli değil. Bize şu anda Uzakdoğulu turist geliyor ama bu turist grubu da iyi gelir bırakmıyor, ucuza geliyor. Uzakdoğulu çalışan birçok firma sıkıntı yaşıyor. Şu anda az da olsa Avrupalı turist de var İstanbul’da ancak onlar da artık internet üzerinden rezervasyonunu yapıyor ve acenteyi, rehberi, arabayı kullanmadan seyahatini yapıyor. Bu yılı kaybettik görünüyor. Umutlar artık 2022’de” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159