23.03.2024, 16:15

Ekonomik Şura, Sektör Meclisi ve Toplu Ulaşım Yasası

29 Şubat 2024 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Türkiye Ekonomik Sektörel Şurası gerçekleştirildi. Şurada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet

Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan, ilgili bakanlık temsilcileri ile sektör meclisleri başkanları yer aldı. 
Biz de Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi olarak, sektörümüzün sorunlarını ve çözüm önerilerimizi tekrar gündeme getirdik. Çok verimli bir toplantı oldu. Başta TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Bakanlar Fatih Kacır ve Vedat Işıkhan sektör sorunlarının çözümüne yönelik kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söylediler. Seçim sonrasında onları ziyaret edeceğiz. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da ağırlığını koydu ve kamu tarafına söylenmesi gereken her şeyi söyledi. Sektörümüz adına çok olumlu bir konuşma yaptı. Kendisi de sektörün sorunlarına çözüm arayışında kapısının açık olduğunu ifade etti. 

Bugüne kadar gündeme getirdiğimiz sorunları seçimden sonra masaya yatırıp çözmeye çalışacağız. Yıllardır sorunlarımızın çözümüne yönelik mesafe alamadık. İnşallah bundan sonra alırız. Kamu tarafı bu umudu bize verdi. Biz de elimizden geldiği kadar kapılarını aşındıracağız. 

TOBB Sektör Meclisi seçimleri 

Ardından, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nin toplantısını 5 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirdik. Sektör meclisinde yeniden göreve geldik. Seçimde iki liste vardı. 11 oy karşı liste, 25 oy benim de aday olduğum liste aldı. Seçilene kadar rakiptik, ama artık işimize bakacağız ve sektörün sorunları ile ilgileneceğiz. Yeni dönemin sektör meclisi üyelerine hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Yapacak çok işimizin olduğunu düşünüyorum. 

Toplu Ulaşım Yasası 

Bu arada, TBMM Trabzon Milletvekili ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Toplu Ulaşım Yasası’nın çıkartılmasına yönelik bir açıklama yaptı. Bizim yıllardır beklediğimiz bir konuydu. Şehiriçi ve şehirlerarasını birbirinden kırmızı çizgilerle ayıran herkesin haklarını belirleyen yeni bir Toplu Ulaşım Yasası’nın çıkması lazım. Ücretsiz ve indirimli seyahatlerle ilgili de yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor. İhtiyacı olmayan insanların toplu ulaşımda bedava seyahat etmesini doğru bulmuyoruz. 

Karamsar bir tablo var önümüzde 

Akaryakıt fiyatları artıyor, döviz kurları da yükseliyor. Bu artışlar maliyetleri de ağırlaştırıyor. Yerel seçim sonrasında ağır vergilerle karşılaşacağımızı düşünüyorum. Hayatın daha da pahalılaşacağı karamsar bir tablo var önümüzde. İnşallah öyle olmaz diyoruz, ama görünen köy kılavuz istemez. KDV’de, ÖTV’de, harçlarda ciddi artışlar bekleniyor. Hükümet üyeleri bunları dillendirmeye başladı. Türkiye ekonomisini sıkıntılı günler bekliyor. Maliyetler çok artıyor. İşletme maliyetleri de artacak. İş dünyasının varlığını sürdürmesi giderek zorlaşıyor. İnşallah bu beklentilerimizin tersi olur. Ama seçime kadar frene basılan konularda her şeye zam yapılacağı konuşulmaya başlandı. Başka türlü bu açıkların kapanması mümkün değil. Bu açıklarla beraber Türkiye ekonomisi büyüyor deniliyor, nasıl büyüyor, nerede büyüyor, biz görmüş değiliz. “Firmalar otobüs alıyor ama” denilmesin hemen, sektörde firmalar varlıklarını devam ettirmek için bu alımları yapıyor. Yoksa işlerin iyi olduğu anlamına gelmiyor. İstanbul-Trabzon uçak bileti 1400 lira. Otobüsle 1500 TL. Antalya aynı şekilde. THY bizden alınan vergilerle sübvanse edilerek zararına yolcu taşıyor. 
Firmalar seferlerini iyi planlamalı

Türkiye’yi iyi günler beklemiyor, sektörümüz de bundan nasibini alacak. Firmalar seferlerini iyi planlamalı, kapasitelerini verimli kullanması lazım. Aksi takdirde, boş seferlerle yapılan zararların sadece yaz sezonu ile karşılanması mümkün değil. Önümüzdeki dönem kapasitenin verimli kullanımına yönelik ciddi çalışmaların yapılması ve Bakanlığın da seferlere yönelik gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyor. Kapasite kullanımında hat esası, sınıflandırma veya doluluk oranları esas alınarak yeni bir düzenleme gerekiyor. Avrupa’da bile bu kadar serbest bir yapı yok. Bir taraftan kaptan bulamıyoruz, bir taraftan da kazalar artıyor. Kazaların nedeni büyük oranda ekonomiktir. 69 yaş uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı. Hiçbir firma 69 yaşında bir kaptanı çalıştırmayı düşünmez. Ama şartlar zorunlu kılıyor; kaza sayılarının artmasındaki nedenlerden birisi de bu. Yeterli şoför bulunamıyor, gençler bu mesleği tercih etmiyor. Yaşanan kazaların sokaktan toplanan şoförler nedeniyle yaşandığını görebiliyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159