20 AĞUSTOS 2022 TRAFİK BİLANÇOSU 40 ÖLÜ, 169 YARALI!

banner113

Trafik Kazalarını Önleme Derneği 20 Ağustos 2022 Cumartesi günü meydana gelen trafik kazalarında 40 kişinin yaşamını yitirmesi ve 169 kişinin yaralanmasına yönelik bir basın açıklaması yayınladı.

banner114
GÜNDEM 21.08.2022, 13:26 Erkan YILMAZ
20 AĞUSTOS 2022 TRAFİK BİLANÇOSU  40 ÖLÜ, 169 YARALI!

Trafik Kazaları Önleme Derneği yaşanan kazalar sonucunda ölü ve yaralı sayısındaki artışın göz ardı edilen konuların yeniden gündeme taşınması gerekliliğini doğurduğunu belirtti. Yapılan basın açıklaması şu şekilde; 20 Ağustos 2022 Cumartesi günü ülke genelinde meydana gelen trafik çarpışmalarında toplam ölü ve yaralı sayısındaki artış, göz ardı edilen konuların yeniden gündeme taşınması gerekliliğini doğurmuştur. Özellikle de Gaziantep ve Mardin’de ağır taşıtlarında karıştığı çarpışmalar, alınan önlemlerin yetersizliğini, eksikliğini açıkça göstermektedir. Yazılı ve görsel basında konuyla ilgili yapılan haberlerde facianın sorumlusu olarak sadece denetim, sürücü boyutları ele alınmakta, idari ve yasal düzenleme tercihlerine önem verilmemektedir. Can güvenliği açısından bir kişinin bile trafikte mağduriyet yaşamaması için çabalayan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği olarak idari ve yasal düzenlemelere dikkat çekilmekte, uyarılar kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Bu anlamda yayınlanan basın açıklaması başlıkları aşağıdadır.

29 Nisan 2022 “Şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri canımızı korur.”

19 Mayıs 2022 “Otoyollarda hız sınırını noksanları gidermeden yükseltmek ölümleri artırır.”

5 Haziran 2022 “Otoyollarda hız sınırının artırılması ölümlere davettir.”

7 Temmuz 2022 “ Şehirlerarası otobüs kazalarında emniyet kemeri kurtarıyor.”

1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren bazı otoyollardaki hız sınırının artırılmasına yönelik idari karar konusundaki endişelere bu açıklamalarda yer verilmiştir. Bu endişelere bir kez daha değinmek gerekiyor.

Otomobiller şerit disiplinine uymuyor, sürekli 3. Şeridi kullanıyor, sağdan makaslama yapıyor, selektör tacizi yapıyor.

Şehirlerarası otobüslerde farika çıkışı 100 km/h, kamyonlarda 90 km/h ayarlı hız ayarlayıcı düzenekler devre dışı bırakılıyor, teknik muayenelerde hafif kusur olarak görülüyor.

Otobüs, kamyon gibi ağır taşıtlar 120 km/h hızla sürekli sol şeridi kullanıyor.

Takip mesafesi hız kurallarına uyulmuyor.

Otobüslerde emniyet kemeri uygulaması işletme ve zabıta tarafından yeterince denetlenmiyor, yolcular bilgilendirilmiyor.

Bütün bunlara karşın alınması gereken acil önlemler şunlar olmalıdır.

Avrupa Parlamentosu’nun 18 Mayıs 2022 COM/2022/24/final tarihli “hızlar düşürülsün” kararına rağmen 1 Temmuz 2022 tarihinde uygulamaya giren hız sınırlaması kararı yeniden ele alınmalıdır.

Otoyollarda şerit disiplini, takip mesafesi ve hız denetimi yapılmalıdır.

Araç bakım, onarım servislerinde merdiven altı işletmeler önlenmelidir.

UAB araç muayene kusurlar tablosunun eksiklikleri giderilmelidir.

Ağır taşıtlar her yıl üç kez teknik muayene ile denetimde tutulmalıdır.

Hız sınırlayıcılar otobüslerde 100 km/h, kamyonlarda 90 km/h ile sınırlandırılmalıdır.

AdBlue/DPF/EGR, Elektronik Sürüş Destek Sistemi (ESP/AEBS/LDW) iptali önlenmelidir.

Her zaman vurgulandığı üzere gelecek günlerde de benzer olumsuzlukların ve mağduriyetlerin yaşanmaması amacıyla bir sivil toplum kuruluşu sorumluluğu altında bu değerlendirmeler kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159