Ağır Vasıta Şoförleri: Denetim olursa, kurallara uyarım

banner113

Erzurum Milletvekili ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Yaptırdığımız bir ankette ağır vasıta şoförlerinin yüzde 90'ından fazlası 'eğer denetlenmediğimi anlarsam kurallara uymam' cevabını verdi. Yani şoför, ‘denetlendiğimi anlarsam kurallara uyarım' diyor. Vatandaşa denetlendiğini hissettirmemiz lazım" dedi.

banner114
GÜNDEM 29.05.2017, 17:44 29.05.2017, 17:49 Taşıma Dünyası
Ağır Vasıta Şoförleri: Denetim olursa, kurallara uyarım
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin organizasyonuyla gerçekleştirilen, "TÜRSAB Denetim Koordinasyon Toplantısı"nda, ulaşım ve trafikteki sorunlar anlatılarak, çözüm yolları arandı. Ilıcalı, ulaşım ve trafik güvenliği konusunda 35 yıldır akademik çalışma yaptığını, aynı zamanda trafik mağduru bir ailenin ferdi olduğunu aktardı. Ilıcalı, yakınlarından 5 kişi trafik kazalarında ölen biri olarak, trafik güvenliği konusunda "ne yaptın?" diye kendisine hep sorduğunu ifade etti.

Yüzde 98’i insan hatası 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istatistik verilerinde trafik kazalarının yüzde 98'inin insan hatalarından kaynaklandığının yer aldığına değinen Ilıcalı, "Yaptırdığımız bir ankette ağır vasıta şoförlerinin yüzde 90'ından fazlası 'eğer denetlenmediğimi anlarsam kurallara uymam' cevabını verdi. Yani şoför, 'eğer denetlendiğimi anlarsam kurallara uyarım' diyor. Vatandaşa denetlendiğini hissettirmemiz lazım." diye konuştu.

Denetimler uyumu sağlıyor 
Ilıcalı, 15 yılda bölünmüş yolların 6 bin km’den 25 bin km’ye, tünellerin 50 km’den 350 km’ye çıktığını, raylı sistemin bin 215 km’ye yükseldiğini, 55 havaalanına ulaşıldığını aktardı: "Moskova'da bir deklarasyona imza attık. 2020 yılında ölümlü kazaları yüzde 50 azaltmak için. Azaltmamız lazım tabii ki, ama hata yapıyor sürücüler. Bizim yollarımızın büyük kısmı düzenli. İnsan hata yapıyorsa bunu düzeltmeliyiz. İnsanlar sürekli denetimden korkarak kurallara uyuyor. Denetimi sağlamamız lazım. Eskiden hatalı sollama sonucu oluşan kazalar vardı. Bölünmüş yolda giderken karşı yönden gelen araca çarpma ihtimali var mı? Yok. Daha önce tek şerit yol olan yerlere bölünmüş yol yapıldıktan sonra bu bölgelerdeki ölümlü kazalarda yüzde 65 azalma olmuş."

İnteraktif Uyarı Sistemi 
Sürücüler için "İnteraktif Uyarı Sistemi Projesi" üzerinde çalıştıklarını anlatan Ilıcalı, "İletişimin bu kadar geliştiği günümüzde uçakta kullandığımız teknolojiyi kara taşıtlarında niye kullanamıyoruz? Onu düşünmemiz lazım. Karayollarının kaza kara noktaları var. Bazı yollara girdiğinizde merkezkaç kuvveti sizi savurmuyor mu? Savuruyor. Bununla ilgili bilgilendirme yapılması lazım. Hangi yollar yağışlı, karlı, kaygan. İnteraktif Uyarı Sistemi Projesi ile bunları hayata geçirmemiz lazım" dedi.

Marmaris kazası 
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, TÜRSAB'a bağlı olmasa da son günlerde bazı tur araçlarının karışmış olduğu elim kazaların üzüntüyle karşılandığını aktardı. Akdeniz, 13 Mayıs'ta  Muğla'da 24 kişinin öldüğü ve bu kazadan 5 gün sonra Denizli-Muğla yolunda 17  Ukrayna vatandaşının yaralandığı kazaların ardından, dünyanın gözlerini  Türkiye'ye çevirdiğini ifade etti.

Ceza yazmak… 
Akdeniz, bu kazaların analizini yaptıklarını anlattı: "Kazalar, sürücü hatasından meydana geldi. Bu kazalar kaderimiz değil. Önlenmesi de bizim elimizde. Bu noktada TÜRSAB bünyesindeki firmaların tercih edilmesinin nedeni de sizin profesyonel olarak yürüttüğünüz faaliyetlere olan güven. Aksi takdirde başka alternatifler ararlar veya kendi araçlarıyla ihtiyaçlarını giderirlerdi. Ancak, acentelere bağlı çalışan bazı sürücülerin de maalesef trafik güvenliğinin sağlanması için gerekli özeni göstermediğini biliyoruz. Trafik kazalarının maalesef yüzde 98'i insan hatasından kaynaklanıyor. Trafik görevlileri olarak, sürücülere ceza yazmaktan mutlu değiliz” dedi.

Muğla'daki kaza üzdü
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Muğla'da 24 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasının kendilerini çok üzdüğünü ve derinden yaraladığını söyledi. Güvenlik güçlerinin gerekli trafik denetimlerini başarıyla gerçekleştirdiğini dile getiren Ulusoy, "Önemli olan eğitim tabii ki. İlkokuldan itibaren trafik eğitimi verilmezse, bu bilinç küçük yaştan itibaren oluşmazsa sorun çözülemez. Sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları ile devletin el ele çalışma zorunluluğu var" dedi.

Ayaktaki yolcuya ceza 
2000 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Samos Adası'na yaptıkları bir seyahatte yaşadığını anlatan Ulusoy, "Kaldığımız otelden çıktık. Heyettekiler 4 otobüse binip gitti. Biz beşinci otobüse bindik. Ama şoför bir türlü hareket etmiyor. Sorduğumuzda bize 'Ayakta olan 1 kişi var, gidemem' dedi. Daha önce bu nedenle 500 avro ceza kesildiğini ve bu paranın maaşından kesildiğini söyledi. Otobüsteki 1 kişi indikten sonra yola çıktı. Bu bilincin bizde de oluşması lazım" dedi. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159