Dr. Müh. Suat SARI: Trafik Cezalarından Alınan Paralar, Trafik Güvenliğine Harcanmalıdır!
Dr. Müh. Suat SARI, "Son 10 Yıl Trafik Cezalarının Ülkemize Maliyeti 73 Milyar Dolar… Trafikten Alınan Cezalar Trafik Güvenliğine Harcansaydı Her Yıl 2 Bin Kişinin Hayatı Kurtulurdu" diyor. Dr. Müh. Suat SARI'nın makalesini okuyucularımıza sunuyoruz.
Dr. Müh. Suat SARI
Trafik çarpışmaları sebebi ile özellikle yaz aylarında onlarca otobüs, kamyon, treyler, TIR’ ların sebebiyet verdiği ölümlü kazalar meydana geliyor.
Devlet yetkilileri kazanın sorumlularını bulmak yerine taziye mesajları yayınlamak ile günü geçiriyorlar.
Oysaki ana sorun eğitimsiz ve hiç dinlenmeden 12-18 saat araç süren sürücülerden kaynaklanıyor.
Ülkede yoğun bir otoyol ve bölünmüş yol yapım hamlesi var. Ancak ne otoyollarda nede diğer yollarda sürücülerin dinleneceği standartlarda hiçbir dinlenme ünitesi yok.
Buna daha çok mesai ile daha az sürücü ile ücret takviyesi de teşvik edilince yollarda uykusuz sürücülerden kaynaklanan kazaların önüne geçmek mümkün olmuyor.
Bu paradigma yıllarca böyle gelmiş böyle gidiyor.
Son 10 yılda trafik kazalarında 55.5923 kişi öldü, 3 milyon 778 bin kişi yaralandı. Yaralılardan yaklaşık 400 bin adedi engelli olarak hayatını sürdürüyorlar.
İçişleri bakanı, 2019 yılında trafik kazalarının ülkemize ekonomik maliyetini 55 milyar TL olarak açıkladı. Bu ise 7.3 milyar dolar demek, yani son 10 yılda TÜRKİYE’deki trafik kazalarının ekonomik maliyeti 73 milyar dolar.
Türkiye’de kullanılan araçların %60’ı ithal. Dolayısı ile kazalar sonucu hurda olan araçlar yerine ülkenin milyonlarca dövizi yeni araç ithaline gidiyor.
Hükümet ise 2022 bütçesinde oluşacak açıkların vergi ve trafik cezaları ile kapatılmasını amaçlıyor.
Sürücülere 2021 yılında 19 milyon 491 adet ceza kesildi. Her yıl yaklaşık 1 milyar dolar trafik cezası kesiliyor.
Gelişmiş ülkeler trafik cezalarından gelen tutarların büyük bir bölümünü trafik güvenliğine harcıyor. Bununla ilgili başta ana okulları ve ilköğretim okullarına ve yerel yönetimlere trafik eğitim bütçesi gönderiyor. Bununla ilgili öğretmenler yetiştiriyorlar.
Trafik cezalarından toplanan bedeller, trafik güvenliğine harcansaydı bugünkü ölü ve yaralı sayısı en az %50 azalırdı.
Almanya’da Türkiye’den 2 kat fazla araç var, Almanya’da Türkiye’deki trafik kazalarının yarısı kadar ölüm meydana geliyor. Çünkü Almanya trafik kültürünün sosyolojisini 50 yıldır uyguluyor.
Meydana gelen kazaların sorumlusu olan, gerekli tedbirleri almadıkları ve ihmallerinden dolayı içişleri ve ulaştırma bakanları İSTİFA ETMELİDİRLER…
Çözüm; otoyol ve bölünmüş yollara 50 km de bir sürücü dinlenme ünitelerini tesis etmek, dinlenildiğini kameralar ve yüz tanıma sistemi ile denetlemektir.