Fatih Tamay, IPRU’yu geliştireceğiz

banner113

IPRU Başkanı Fatih Tamay, “2 yıllığına bu görevi götüreceğim. 2 yıl içinde IPRU’yu geliştirmeye çalışacağız. Bütçesi olmayan, vizyonu yazılmamış, sadece bir amaç uğruna kurulan IPRU’yu, vizyonu olan, ne tür misyonlar üstleneceği belirlenmiş, bütçesi olan, kamu nezdinde de, sözüne değer verilen bir kuruluş haline getirebilirsek, görevini yapmış insan huzuru içinde benden sonra gelecek arkadaşlara görevimi teslim edeceğim” diye konuştu.

banner114
GÜNDEM 22.02.2016, 11:31 23.02.2016, 16:28 Taşıma Dünyası
Fatih Tamay, IPRU’yu geliştireceğiz
 IPRU Arama Konferansı yapıldı 
Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) Arama Konferansını, 18 Şubat Perşembe günü, TOFED Toplantı Salonu’nda IPRU Başkanı Fatih Tamay, TOFED Başkanı Birol Özcan, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, IPRU Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, Has Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Kara, Has Turizm’den Bertan Söğüt, TOF Yönetim Kurulu Üyeleri Tahsin Yücefer, İbrahim Artırdı, Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül, TOFED Yönetim Kurulu Üyeleri Musa Çaktır, Bülent yıldız, Adnan Değirmenci, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Hakan Mirgün, Mercedes Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Temsa Satış Direktörü Murat Anıl, Brisa Servis Projeleri Yöneticisi Tuğrul Kareniz, ULOD Başkanı Hasan Kurnaz, IPRU Uluslararası İlişkiler Uzmanı Koray Bildik’in katılımıyla gerçekleştirdi. 

IPRU Başkanı Fatih Tamay, IPRU’nun Türkiye’de kurulan uluslararası amaçlı derneklerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin karayolu taşımacılığında çok önemli bir tecrübe birikimi var. İstanbul Ticaret Odası’ndaki toplantıda,Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından gündeme getirildiği gibi; IPRU,bu tecrübe birikiminin özellikle çevremizdeki ilişkilerimizin iyi olduğu ülkelere yaygınlaştırılması ve bu tecrübenin ortak akıl haline getirilmesi amacı ile kuruldu. IPRU, geçtiğimiz yılın ortalarında Hükümet ve Bakanlık tarafından onaylandı” dedi.

Bizi örnek alacak ülkeler 

3 ay önce yaptıkları İcra Kurulu toplantısında IPRU’ya yeni üyeler kazandırmayı amaçladıklarını belirten Tamay, “IPRU’nun asıl amacı, vizyonu, neler yapması gerektiği, nasıl bir misyon üstlenmesi gerektiğini bu Arama Konferansı ile ortaya çıkarmak istedik. IPRU’yu bizi örnek alacak ülkelere doğru yaygınlaştırmak istiyoruz. 13-14 tane üye haline dönüşmek durumundayız. Hedefimizde bizi örnek alacak ülkelerin öncelikli üye kaydedilmesi ve üye yapılması var. Biz çok iyiyiz, bizi örnek alın dersek kimse örnek alamaz. O, çok iyinin ne olduğunu anlatmamız lazım. Bazı konularda çok iyiyiz, bazı konularda zayıflıklarımız var. Güçlü olduğumuz yerleri daha da güçlendirmeli, zayıf yönlerimizi ise kuvvetlendirmeliyiz. Sektörde fikrine değer verilen, tecrübelerini yansıtacak kişilerin önemli bir kısmı burada. Dernekler, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri var. Otobüs üreticileri var. Daha da güçlenmeliyiz. Türkiye, Avrupa’nın bir numaralı otobüs üreticisi. Avrupa’nın en çok otobüsü Türkiye’de üretiliyor. Avrupa’da en kapsamlı, programlı, karayolu yolcu taşımacılığı burada yapılıyor. Bunları bir araya getirip buradan nasıl bir helva çıkarabiliriz diye düşündük. O yüzden ben katılan üreticilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

IPRU’yu geliştirmeye çalışacağız 

Görevde kalacağı 2 yıl boyunca IPRU’yu geliştirmeye çalışacaklarının altını çizen Tamay, “2 yıllığına bu görevi götüreceğim. 2 yıl içinde mümkün olduğunca IPRU’yu geliştirmeye çalışacağız. Bütçesi olmayan, vizyonu yazılmamış, sadece bir amaç uğruna kurulan IPRU’yu, vizyonu olan, ne tür misyonlar üstleneceği belirlenmiş, bütçesi olan, kamu nezdinde de, sözüne değer verilen bir kuruluş haline getirebilirsek, görevini yapmış insan huzuru içinde benden sonra gelecek arkadaşlara görevimi teslim edeceğim” diye konuştu. 

Destek vermeliyiz

IPRU’nun vizyonunun ve misyonunun belirlenmesinde Arama Konferansının önemini vurgulayan Tamay, “Bu bir Arama Konferansı, biz arayacağız. Eminim ki bu masanın etrafında olan bütün arkadaşlarınvizyonu ve misyonu vardır. Ama bizim ortak bir vizyonumuz, misyonumuz olmalı… Ortak amacı birlikte belirleyebilirsek hepimiz sahipleniriz. Buranın anayasası, aklımızın ortaya çıkarmış olduğu ve hepimizin sahipleneceği küçük bir kitapçık haline gelebilir. Katkılarınız bu kuruluş için çok önemli. Bu kuruluş hiçbirimizin değil, ama hepimizin. Türkiye Cumhuriyeti’nin, onayladığı bu kuruluşa destek vermemiz boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı. 

Otobüsçülüğü ihraç misyonu

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye’nin taşımacılık mevzuatı ile birçok ülkeye örnek olduğunu söyledi: “Gelen giden yabancılar, Türkiye’de regülasyonlar turizm ve kısa mesafe taşımacılığında nasıl diyesoruyor. Mesela Meksikalılar geldiğinde şunu söylediler:‘Bizde tek mevzuat var. Karayolu yolcu taşımacılığında küçük taşıt, büyük taşıt ayrımı yok. Senede 3 milyar yolcu taşıyoruz.’ Meksika 120 milyon nüfuslu bir ülke. Kısa mesafe, turizm ve uzun mesafede toplam 3 milyar yolcu taşıyor. Biz de bu rakam 1 milyar 400milyon. İspanya’da da, Doğu ve Orta Almanya’da da çok ciddi bir şekilde karayolu taşımacılığı yapılıyor. Fransa’da zayıf mesela. Aslında karayolu yolcu taşımacılığı, dünyada yeniden kabul görmek zorunda. Bizim IPRU olarak vizyon, misyon çalışmalarında öne alacağımız konulardan bir tanesi, karayolu yolcu taşımacılığıdır. Karayolu yolcu taşımacılığı, diğer taşıma sistemlerinin en önemli tamamlayıcı unsuru ve alternatifidir. Dünyada yeniden bir ihtiyaç haline gelecek ve Türkiye bu konuda, gerek otogaraltyapısı, gerek işletme olarak çok ciddi bir model olabilir. Dün atalarımızın at koşturduğu topraklarda bugün otobüslerimiz cirit atıyor. Türkiye otobüsçülüğü ihraç etmeye başlamıştır. Bunun mutlaka devlet politikaları ile desteklenmesi lazım. IPRU bu misyonu üstlenmelidir diye düşünüyorum” dedi.

IPRU’ya kaynak arayışı 

TOFED Genel Başkanı Birol Özcan ise IPRU’ya üye olan ülke sayılarının artırılarak etkin bir hale gelmesi gerektiğini söyledi: “Devlet kaynaklarından faydalanmamız lazım. İkinci el otobüslerin ihracı ile IPRU’ya gelir akışı sağlanabilir. Yurtdışına yapılan taşımalarda gümrük kapılarından IPRU’ya gelir sağlanırsa IPRU rahatlar. Örneğin Gürcistan’a bugün 700-800 otobüs giriyor. Bu otobüslerden 1 dolar olsa, 800 dolar, önemli bir meblağ.” ■










Toplantıda, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Kemal Karayormuk ile Kaptanlar Kulübü kurucusu Ekrem Özcan tarafından IPRU’nun Swot analizi yapıldı. Birliğin, güçlü yönleri, zayıf yönleri ele alındı. Fırsatlar, tehditler görüşlerle ifade edildi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159