banner69

Habur çilesi

banner113

Kamyoncunun ve otobüsçünün sıkıntılı bekleyişleri sürüyor. Silopi ve Cizre’deki güvenlik kaygıları nedeniyle Habur sınır kapısında bekletilen 10 bini aşkın tır ve yüzlerce otobüs şoförü 20 gündür sağlık sorunları dahil birçok sıkıntı yaşıyor. Yılda 600 bin yolcu taşıyan otobüs firmaları da 20 gündür sefer yapmamanın ve araçlarını Türkiye’ye getirememenin ekonomik zorluklar içinde.

banner114
GÜNDEM 04.01.2016, 13:21 04.01.2016, 13:40 Taşıma Dünyası
Habur çilesi
Güvenlik sorunu yaşanan alanın Silopi ve Cizre arasında kısıtlı bir bölge olduğunu, bu bölgeleri bypass edecek yol hazırlıklarının devam ettiğini öğrendiklerini belirtti.

10 bin tır şoförü çaresiz
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sürücülerin daha fazla bekleme imkanı kalmadığına dikkat çekti: “Cefakar şoförlerimiz günlerdir sesini çıkarmadan, sabırla kapının açılmasını beklerken aileleri, çocukları perişan. Tüm kesimleri Habur’un Irak tarafında mahsur kalmış bu araçların yurda girip evlerine ulaşabilmelerini sağlamak için güvenlik güçlerine destek olmaya ve işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Bugün başlansa kapının kapasitesi dikkate alındığında tüm araç geçişleri zaten en az 7 gün sürecektir. Bu uygulamaya bir an önce başlanmalıdır.” 

Elimiz kolumuz bağlı
Irak’a yolcu taşıyan Kırmızıgül ve Best Van Turizm’in yanı sıra birçok firma 20 gündür Irak’a taşıma yapamıyor, araçlarını geri getiremiyor.
Kırmızıgül Turizm - Ahmet Kırmızıgül, “Kuzey Irak’a bizimle birlikte yerli ve yabancı olarak 10 firma çalışıyor. 20 gündür işler tamamen durdu. Sınırda arabalarımız bekliyor. Yolcular ve şoförler de çaresizlik içinde.  Borçlarımız var, ödemelerimiz var. Biz her ay vergi ödüyoruz, düzenli SGK yatırıyoruz, ama ödemelerimizi yapamıyoruz. Alternatif de olmadığı için elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz. Büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi. Kırmızıgül, gümrük kapısının şehrin dışına alındığı takdirde taşımacılığın önünde engel kalmayacağını vurguladı.

Yolcu da otobüsçü de mağdur
Best Van Turizm - Murat Dinç, Irak’a 20’nin üstünde araç ile sefer düzenlediklerini, yaşanan mağduriyetten ötürü 14 aracın Irak tarafında kaldığını söyledi. Irak’tan dönemeyen personellerinin olduğunu, bir kısmını uçakla, bir kısmını da İran üzerinden Türkiye’ye getirdiklerini anlatan Dinç, “Hem yolcularımız hem biz mağduruz. 20 gün kimse bekleyemez ki orada. Yolcular her gün arıyor,  ‘açıldı mı gümrük’, akşam bir daha soruyor ‘açıldı mı’ diye. Bir gümrüğün bu kadar kapalı kalması, ne kadar doğru, bilmiyorum” dedi. ■

Otobüsçü de yolcu da Habur mağduru

Cizre ve Silopi’de yaşanan olaylar nedeniyle Habur Sınır Kapısı’nın kapalı olması Irak’a taşımacılık yapan firmaları derinden etkiliyor. Irak’a yolcu taşıyan Kırmızıgül ve Best Van Turizm’in yanı sıra birçok firma 17 gündür Irak’a taşıma yapamıyor. 

Büyük İstanbul Otogarı’nın yanı sıra Aksaray’dan Kuzey Irak’a seferler düzenleyen Kırmızıgül Turizm ve Best Van Tur, çaresizce Habur sınır kapısının açılmasını bekliyor. Irak’a yılda 600 bin yolcunun taşındığı Aksaray’da bugünlerde belirsiz bir sessizlik yaşanıyor. 

KIRMIZIGÜL TURİZM - AHMET KIRMIZIGÜL:




Elimiz kolumuz bağlı 
Kırmızıgül, Habur Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle Kuzey Irak’a 17 gündür sefer düzenleyemediklerini söyledi. Irak dışında çalıştıkları başka bir hat olmadığını, Habur Sınır Kapısı’nın bir an önce açılmasını beklediklerini vurgulayan Kırmızıgül, “Kuzey Irak’a bizimle birlikte yerli ve yabancı olarak 10 firma çalışıyor. En büyük sıkıntıyı Kırmızıgül Turizm olarak biz yaşıyoruz. Bizimle beraber oraya çalışan benzeri taşıma işi yapan diğer çalışanları veya iş sahiplerini de etkiledi. 17 gündür işler tamamen durdu. Sezonda buradan 3 otobüs kaldırıyorduk, sezon dışı sabah akşam günde iki servisimiz vardı. 17 gündür arabalarımız olduğu yerde yatıyor. Borçlarımız var, ödemelerimiz var. Her ay vergi ödüyoruz, düzenli SGK yatırıyoruz. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Yönelebileceğimiz diğer alternatif de olmadığı için elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz. Böyle bir olay olduğu zaman insan ne yapacağını da bilmiyor. Büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu bizim için bir an önce halledilmesi gereken bir sorun. Başvurabileceğimiz, yardım alabileceğimiz bir yer de yok” dedi. 

Gümrük şehir dışına alınmalı
Habur sınır kapısının önemli bir ticaret güzergahı içinde bulunduğunu, belirten Kırmızıgül, gümrük kapısının şehrin dışına alındığı takdirde taşımacılığın önünde engel kalmayacağını vurguladı: “Gümrüğün Cizre’nin, Silopi’nin içinde olması en büyük sorun. Cizre’nin içinden geçiyoruz. Sınır kapısı Silopi’nin tam ortasında. Sınırdan 300 metre sonra yerleşim yerleri başlıyor. Şehrin içinde olan ufak bir şey bile sınırı etkiliyor. Habur, Dünyanın en işlek sınırlarından biri. Yaşanan olaylar sonrası kapının kapanmaması için, şehrin uzağına alınmasını istiyoruz; böylece ileride benzer bir durum yaşandığında geçişler etkilenmeyecektir. Biz o korkuyu, tedirginliği yaşamak istemiyoruz. Ben niye bir alternatife yönelmek zorunda olayım ki, niye başka bir çıkış yolu bulmak zorunda olayım? Habur açılsa bile bir hafta sonra kapanma ihtimali olacak. Yine aynı riski göz önüne almak zorunda olacağız” ifadelerini kullandı.

Kırmızıgül, kapıda yaşanan krizin kendileri dışında Irak’a iş yapan sektörleri de etkilediğini bildirerek, “Irak’a kargo taşımacılığı da yapıyoruz. Genelde çok Türkiye’den oraya kargo gidiyor. İnşaat firması olsun, tekstil veya herhangi bir işi yapan diğer firmalar, Türkiye ile alışveriş yapan diğer firmalar da etkilendi. Türkiye’ye oradan ciddi gelir geliyordu. Türkiye’nin geliri ciddi şekilde etkilendi”  ifadelerini kullandı. 

Etkisi sürecek 
Gümrük açıldığında da şu an yaşanan olumsuz havanın bir süre devam edeceğini vurgulayan Kırmızıgül, “Araçların yarısı Irak tarafında kaldı. Gümrük açılınca sorun pat diye çözülecek bir şey değil. Etkisi sürecek. Haftalarca insanlar tedirginlik yaşayacak. Çekimser kalacak, tekrar eski haline dönmeyecek, güllük gülistanlık olmayacak” dedi. ■

Bakanlık ilgisiz
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın konu ile ilgili yapması gereken çok şey olduğunu vurgulayan Ahmet Kırmızıgül, şunları söyledi: “Ulaştırma Bakanlığı’nın yardımını bekliyoruz. Kuzey Irak’a bir hattımız var. O hat üzerinde günlük sefer beyanı yapıyoruz. O hattı aldıktan sonra düzenli yolcu taşımacılığı yapmak zorundayız. O zorunluluğu yerine getirmediğimiz zaman Bakanlık ceza kesiyor. Sınır kapalı olduğu için düzenli sefer yapamıyoruz. Yapamadığımız seferlerden dolayı bir de ceza kesiliyor üstüne. Bu durum UDH Bakanlığının tutarsızlığını ve ilgisizliğini gösteriyor. Muhtemelen yine ceza gelecektir, biz de dilekçe ile itiraz edeceğiz. Oranın kapalı olduğunu biliyorsunuz, ilgilenmiyorsunuz. Bakanlık sadece ceza kesmeye, vatandaşı yıldırmaya yönelik çalışıyor.”



BEST VAN TURİZM - MURAT DİNÇ:




Her gün yolcular arıyor
Murat Dinç, Irak’a 20’nin üstünde araç ile sefer düzenlediklerini, yaşanan mağduriyetten ötürü 14 aracın Irak tarafında kaldığını söyledi. Irak’tan dönemeyen personellerinin olduğunu, bir kısmını uçakla, bir kısmını da İran üzerinden Türkiye’ye getirdiklerini anlatan Dinç, “İki haftayı geçti mağduriyetimiz. Hem yolcularımız hem kendimiz mağduruz.  20 gün kimse bekleyemez ki orada. Her gün yolcular arıyor, telefon ediyor, ‘açıldı mı gümrük’, akşam bir daha arıyor ‘açıldı mı’ diye. Bir gümrüğün bu kadar kapalı kalması, ne kadar doğru bir şey bilmiyorum. Burası ülke ekonomisine katkı sağlayan bir gümrük. Ticaretimizin en iyi olduğu ülkedir orası. Gümrüğün sürekli kapalı olması, sadece bizi değil, bütün insanları etkiliyor. Bu durumdan esnaf da etkileniyor. Otogarda ikram malzemesi aldığım yere gittim. Adam bizden daha zor durumda. Diyor ki siz gidemeyince biz para kazanamıyoruz. Hepsi birbirine bağlı bunların. Biz çalışacağız ki istihdam sağlayacağız”  dedi.

Kuzey Irak ile Türkiye’nin ilişkisi kesilmiş 
Habur Sınır kapısının ülke ekonomisine katkı sağladığını, tarihi İpek yolu üzerinde bulunan önemli bir hat olduğunu vurgulayan Dinç, “Kuzey Irak ile ilişki kesilmiş, Aksaray’ın halini görüyorsunuz. Bizim buradan 2, Mersin ve Malatya’dan bir otobüsümüz vardı. Van kalkışlı bir otobüsümüz de Gürcistan’dan çıkıp direk Irak’a gidiyordu. Hepsi durdu.15 günü geçti, hiçbir akış yok. Personelimiz mağdur. Personel maaşı var, buranın kirası var.” 

Yılda 600 binden fazla yolcu Irak’a taşınıyor 
Aksaray’dan yılda 600 binden fazla yolcunun Irak’a taşındığını belirten Dinç, “Buradan kalkış yapan 6 firmanın ortalamasına bakarsak günde yılda 600 bin yolcu Irak’a taşınıyor. Irak’a otobüsler her zaman dolu gidiyordu. İç hat gibi değerlendirmemek lazım. Bu çevrede  benzer işi yapan herkes bundan ciddi etkileniyor” dedi. ■



10 bin tır şoförü Habur’da mahsur 

Yurtdışında birçok bölgede saldırılara maruz kalan TIR ve sürücüler, bu sefer Silopi ve Cizre bölgesindeki güvenlik kaygıları sebebiyle Habur sınır kapısında mağdur oldu. Irak’tan Türkiye’ye TIR girişlerinin 14 Aralık 2015 günü, sürücülerin ve araçların güvenliği sebebiyle durdurulmasıyla 10 bini aşkın şoför, 20 gündür güçlük ve sıkıntı içinde bekliyor.

 

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener yaptığı açıklamada,  yaşanan kriz sebebiyle taşımaları aksayan, maddi sıkıntılar yaşayan ve taksitlerini nasıl ödeyeceğini düşünen sektörün Habur kapısında eve dönebilme mücadelesi verdiğini kaydetti: “Cefakar şoförlerimiz günlerdir sesini çıkarmadan, sabırla kapının açılmasını beklerken aileleri, çocukları perişandır. Binlerce kişinin evinden uzakta mağdur olması kimseyi mutlu edecek bir şey değildir. Bu mağduriyete el birliğiyle son verilmelidir.” 

Güvenlik güçleriyle geçiş mümkün
Güvenlik sorunu yaşanan alanın Silopi ve Cizre arasında kısıtlı bir bölge olduğunu, bu bölgeleri bypass edecek yol hazırlıklarının devam ettiğini öğrendiklerini belirten Fatih Şener, ancak bu sürücülerin daha fazla bekleme imkanı kalmadığına dikkat çekerek, “Bölgeye ilişkin konularda inisiyatifi olan, açıklama yapan tüm kesimleri savunmasız durumdaki TIR sürücülerine bölgede yapılan saldırılara karşı ortak tavır almaya” çağırdı. Habur’un Irak tarafında mahsur kalmış olan araçlar için herkesin güvenlik güçlerine destek olmasını ve işbirliği yapmasını istedi. 

Bu işbirliğinin sağlanmasıyla Irak tarafından gümrük sahasına girişleri yapılacak araçların o alanda bekletilerek kontrollü bir şekilde topluca geçebileceğini belirten Şener, sınır kapasının kapasitesi dikkate alındığında geçişlerin en az 7 gün süreceğini söyleyerek, uygulamanın bir an önce başlamasını istedi.  ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159