Kısmi kapanmada yolcu taşımacılığı

Şehirlerarası taşımalarda tüm modlarda herhangi bir değişiklik yok. Sadece sokağa çıkma yasağının saat 19.00’da başlaması yolcuların taşıtlara ulaşımını etkileyebilir. Şehiriçi taşımalarda yüzde 50 kapasite kısıtlaması geri geldi. Tarifesiz taşımalar ile ilgili özel bir kısıtlama bulunmuyor.

banner114
GÜNDEM 14.04.2021, 13:57 15.04.2021, 10:54 Taşıma Dünyası
Kısmi kapanmada yolcu taşımacılığı

Pandemi sürecinde artan vaka sayıları yeni kısıtlamaları beraberinde getirdi. İçişleri Bakanlığı bir genelge ile yeni kuralları duyurdu. Başyazarımız Dr. Zeki Dönmez, kısmi kapanmada yolcu taşımacılığına yönelik düzenlemeyi değerlendirdi.

Şehirlerarası taşımalar

Taşımalarla ilgili yapılan düzenleme otobüs, tren, uçak, feribot tüm araçlar için geçerli.

Hafta içi günlerin kısıtlama olmayan saatlerinde herhangi bir kurala tabi olmaksızın toplu taşıma aracı ve özel araçla seyahate bir kısıtlama yok.

İkinci kural olarak, sokağa çıkma kısıtlaması olan gün ve saatlerde (saat 19.00 ve 05.00, hafta sonu tüm gün) sadece toplu taşıma araçları ile herkes seyahat edilebilecek.

Bu saatlerde zorunluluk kapsamında olanlar özel araçlarıyla özel izin alarak seyahat edebilecekler.

Tabii bu saatlerde görevliler örnek; otobüs firması çalışanları görev belgeleri ile sokağa çıkabilecekler. Gece 23.00’de otobüs şoförünün seferi var, evrağını gösterip otogarı gidip, seferini yapabilecek. Yolcular ise, bu saate ilişkin biletlerini veya rezervasyonlarını göstererek sokağa çıkabilecekler.

Şehirlerarası taşımalarda yüzde 50 kısıtlaması yok.

Şu saatte sefer yapılması ile ilgili de herhangi bir kısıtlama yok.

Yolculara bilet satışı ile ilgili herhangi bir kısıtlama da görülmüyor. Sadece şu kişilere, şu saatte bilet satabilirsiniz diye de bir kural yok.

Tarifesiz turizm seferleri ile ilgili özel bir kısıtlama da bulunmuyor.

65 yaş üstü 18 yaş altı ile ilgili özel bir durum yok. Onlarda genel kurallara tabii.

Şehiriçi taşımalar

Şehiriçi taşımalarda birinci kural; tüm taşıtlarda yüzde 50 oturma kapasitesi sınırlaması var.

Burada personel taşımacılığı konusu net değil. Kapasite sınırlaması hepsinde olduğu gibi personel taşımacılığı da bu kapsama girmesi beklenir.

İkinci kural ayakta yolcu konusu; minibüs, midibüs ve koltukları seyreltilemeyen araçlarda ayakta yolcu almak yasak.

Metro, metrobüs ve koltukları seyreltilebilen otobüslerde sınırlı sayıda ayakta yolcu alınabilecek. Bu araçlarda ne kadar ayakta yolcu alınabileceğini il hıfzısaha kurulları belirleyecek. Ayakta yolcu sayısını sınırını gösteren levhalarda taşıtlara asılacak.

Şehiriçi taşımalarda “18 yaştan küçükler ve 65 yaştan büyükler toplu taşımayı kullanamayacakları belirtiliyor” ama taşımacılara bu yolcuları almayacaksınız, yaşlarını da kontrol edeceksiniz gibi konuların nasıl uygulanacağı belirsiz.

Kısmi Kapanma Genelgesi 14 Nisan 2021

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159