banner69

Kuzey Makedonya'dan ATO üyelerine yatırım daveti

banner113

Kuzey Makedonya Başbakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Muhittin Kahveci, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ticaret hacminin 772 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu rakamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği 1 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

banner114
GÜNDEM 29.07.2022, 18:57 29.07.2022, 19:07 Erkan YILMAZ
Kuzey Makedonya'dan ATO üyelerine yatırım daveti

Kuzey Makedonya Başbakanlık Organizasyon ve Kamu İşlerinden Sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Muhittin Kahveci, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Oktay ile birlikte ATO Başkanı Baran’ı ziyaret etti.ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ile ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş’un da yer aldığı ziyarette konuşan Müsteşar Kahveci, Kuzey Makedonya hakkında bilgi vererek ATO üyelerini yatırıma davet etti.Kahveci, “Ülkemizde Türk yatırımlar var, sayılarını artırmak istiyoruz. Türkiye’den gelen yatırımcılara pozitif ayrımcılık yaparız. NATO üyesi olan ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürüten Kuzey Makedonya, yatırımcılar açısından güvenli bir ülke” dedi.

Kuzey Makedonya’da yedisi faal sekizincisinin de hazırlık çalışmaları devam eden serbest bölgelerin üreticiler için avantajlar sağladığını kaydeden Kahveci, ülkede yatırım yapmak isteyen yabancı şirketlere vergi muafiyeti tanındığını ve istihdam destekleri verildiğini anlattı. Kahveci, “Ülkemize gelen bir yabancı yatırımcı, toplam yatırımının yüzde 50’sini 10 yıl içinde teşvik olarak geri alıyor. İadelerin bir kısmı nakit olarak diğer kısmı da muafiyetlerle gerçekleştiriliyor” dedi.

Kuzey Makedonya’nın bulunduğu coğrafya itibariyle Avrupa’ya köprü görevi gördüğünü kaydeden Müsteşar Kahveci, ülkelerine yatırım yapanların 600 milyon nüfuslu Avrupa Birliği’ne ulaşabildiğini söyledi.Kuzey Makedonya’nın Arnavutluk ve Sırbistan ile”Açık Balkan” adı altında ekonomik bölge oluşturduklarını da anlatanKahveci, “Balkanların kalbi Kuzey Makedonya ile Avrupa’ya yol kısalıyor”diye konuştu.

Enerji, tarım, tekstil sektörlerinde işbirliği 

ATO Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında,Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu kaydetti. Kuzey Makedonya’da Türk asıllı vatandaşların yaşadığını belirten Baran, son yıllarda Türk iş insanlarının da ülkede çeşitli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi. Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ekonomik kültürel ve sosyal bağlara rağmen iki ülke dış ticaret hacminin 772 milyon dolar düzeyinde olduğunu bildiren Baran, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Makedonya ile ülkemizin ticaret hacmi için dile getirdiği 1 milyar dolar düzeyine çıkarmayı biz de hedefliyoruz. Ankara Ticaret Odası olarak en kısa sürede bu hedefe ulaşmak için her türlü gayreti sarfediyoruz” dedi. Baran, ATO üyelerinin Kuzey Makedonya iş insanlarıyla enerji başta olmak üzere tarım, tekstil, yazılım gibi sektörlerde işbirliği yapabileceklerini dile getirdi. Baran, konuşmasında Ankara Ticaret Odası veAnkara ekonomisi hakkında da bilgi verdi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159