Otomotiv Sanayii Derneği 40’ıncı yılını kutladı

banner113

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 40. yılının kutlandığı görkemli törende otomotiv sanayinin başaktörleri bir araya geldi. Gerçekleştirilen kutlamada OSD başarı ödüllerinin yanı sıra geçmiş OSD başkanlarına şükran plaketleri takdim edildi.

banner114
GÜNDEM 30.03.2015, 17:08 30.03.2015, 17:23 Taşıma Dünyası
Otomotiv Sanayii Derneği 40’ıncı yılını kutladı

Türk Otomotiv Sanayi’nin gelişimini ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamasını desteklemek üzere hizmet veren Otomotiv Sanayii Derneği, 26 Mart 2015’te 40. yılını özel bir törenle kutladı.

Önen: “Son 9 yıllık dönemde Toplam Taşıt Araçları Dış Ticareti 14 milyar USD fazla verdi”

Türk Otomotiv Sanayii’nin geçmişi, bugünü ve geleceğini değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Kurulduğu 1974 yılından bu yana Türk Otomotiv Sanayii’nin gelişimi için çaba gösteren derneğimiz, 40 yıl içerisinde endüstriler ötesi başarılara imza attı, pek çok konuda öncü oldu. 1970’lerde binler mertebesindeki üretimini bugün 1,75 milyon araç kapasitesi ve 1,2 milyon üretime taşıdı.”

Sektörün kendi profesyonellerini yetiştirdiğini ifade eden Önen sözlerine şöyle devam etti:  “Türkiye’ye otomotiv teknolojilerinin kazanılmasını sağlamanın ötesinde uzmanını, mühendisini, teknisyenini kendi yetiştirmiş olan Türk Otomotiv Sanayii, bugün artık ürettiği, tasarladığı ve Ar-Ge’sini yaptığı araçları dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Neredeyse yatay seyreden pazar koşullarında bile kapasite ve yeni ürün yatırımı yaparak ülkesine katma değer yaratmaya, ihracatını arttırmaya devam eden ihracat şampiyonu sektörümüz, ülkemiz ekonomisine ciddi katma değer yaratıyor. Son 9 yıllık dönemde toplam taşıt araçları dış ticareti 14 milyar USD fazla verdi.”


Önen: “Daralan iç pazara rağmen üretim arttı”

Sektörün son yıllardaki gelişimine de değinen Önen, dünya otomotiv sektöründe 2008’de global kriz ile kesintiye uğrayan büyümenin devam ettiğini ve AB’de satışların henüz kriz öncesi seviyelerine dönmediğini ifade etti. Avrupa’da kapasite fazlasının sürdüğünü hatırlatan Önen, Uzak Doğu’nun, özellikle de Çin’in otomotiv üretim ve pazarında gösterdiği muazzam çıkışının devam ettiğine işaret etti. Ayrıca Kuzey Amerika’da sektörün toparlandığını ve neredeyse kriz öncesi rakamları yakaladığını belirten OSD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomotiv Sanayimiz, 2008 krizinin etkilerini görse de pazarımız ve ihracatımız çok hızlı toparlandı. Fakat detayda bakıldığında otomotiv sektörü, iç pazarın da desteği ile krizi çok iyi yönetmesine ve atlatmasına rağmen, pazarın hala 2005 rakamlarına yükselemediği görülüyor. Tam bu noktada 2014’te iç pazarın küçülmesine rağmen üretimin artmış olması dikkat çekici.”

İç pazarda küçülme ve üretimde de neredeyse yatay bir seyir olmasına rağmen ihracattaki artışın devam etmesinin sektör adına umut verici olduğunu söyleyen Önen, “Türk Otomotiv Sanayii olarak kapasite artırmaya devam ediyoruz. Kapasitemizin büyük kısmı ihracat odaklı ve ülkemiz otomotiv sanayi ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. 22,8 milyar USD’lik ihracata, 1.75 milyon adet kapasiteye ulaştık. Özetle teşviklerin çok olumlu etkisini gördüğümüz bir yatırım dönemi yaşadığımızı söyleyebiliriz” dedi.


Önen, Ar-Ge alanında otomotivin tüm sektörlerde öncülüğünü sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi: “57 Ar-Ge merkezi ile de ülkemizin öncüsü olan otomotiv sanayii bugün 1 milyar TL’nin üzerindeki Ar-Ge bütçesi, 4 bine yakın Ar-Ge çalışanı ile dikkat çekiyor. Özellikle Ar-Ge alanındaki bu olumlu gelişmelerde teşvikler çok önemli bir rol oynuyor. Bu alandaki gelişmenin en önemli adımlarından biri olan Test Merkezi ve Test Pisti’nin kurulmasının da hızlandırılmasını bekliyoruz.”


Önen: “Son iki yılın otomotiv gündemi yatırım, kapasite ve yeni modeller oldu”

2014 rakamlarına da değinen Önen, ihracatın artmasıyla üretimin yüzde 4 arttığını ve yeni projelerin bunda önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. İç pazarın alınan önlemlerle yüzde 10 gerilediğini hatırlatan Önen, otomobil üretimindeki yeni projelerin etkisiyle ihracattaki artışın yüzde 7’ye ulaştığını belirtti. “Otomobil pazarının 2014’deki küçülmesine neden olan alınan önlemlerin etkisi net bir şekilde görülebiliyor. 2015 yılında yatay bir seyir izlemesini beklediğimiz iç pazara rağmen sanayimiz, 2014 yılı üretim dengesini korumayı hedefliyor. 2014 ve 2015 yıllarında yatırımlar, kapasite artışı ve yeni modeller en önemli konular oldu. Genel bir değerlendirme yapacak olursak, sanayi üretimini arttırmak için ihracat bazlı büyümeyi sürdürüyor ve ürettiğimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Dış ticaret dengemiz artıda. Ayrıca teşviklerin sağladığı olumlu katkılarla çok büyük projeler başlatıldı. Tüm bunları dikkate alarak 2015’te de otomotiv sanayii kendi rekorlarını kıracak; yine ihracat şampiyonu ve lokomotif sektör olacaktır.”

Geçmiş başkanlara şükran plaketleri verildi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yan sanayi firmalarına kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ile uygun fiyat yönünden gösterdikleri başarı için “OSD Yan Sanayi ve İhracat Başarı Ödülleri” verilirken OSD üyesi firmalara da 2014 yılında ihracatta gösterdikleri başarılar için “İhracat Başarı Ödülü” verildi. 40. yıl töreninde ayrıca OSD’de emeği geçmiş eski başkanlara  OSD Başkanı Kudret Önen tarafından şükran plaketi takdim edildi.

1974’ten günümüze OSD

Türkiye’de Otomotiv Sanayii’nin gelişmesine inanan ve bu amaçla hizmet için ortak çalışma yapmayı hedefleyen otomotiv sanayinin önde gelen 11 işadamı, ilk kez 11 Ocak 1974 yılında bir araya geldi. Dernekler Kanunu'na göre gerekli şartların yerine getirilmesiyle Motorlu Kara Nakil Vasıtaları Kamyon, Kamyonet, Traktör, Otobüs ve Otomobil İmalatçıları Sanayii Derneği adını alan dernek, faaliyetlerine 14 Haziran 1974 tarihinde resmen başlamış oldu. Bugün 14 otomotiv üreticisi tarafından temsil edilen derneğin adı 1979 yılında tüzük değişimi ile Otomotiv Sanayii Derneği olarak kısaltıldı.

OSD 40. YIL ÖDÜLLERİ

1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek Platin Plaket kazananlar: 

Ford Otomotiv Sanayi AŞ
Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ
Hyundaı Assan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AŞ

500 milyon-1 milyar dolar arası ihracat gerçekleştirerek Altın Plaket kazanan: 

Mercedes Benz Türk AŞ


100-500 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirerek Altın Madalya kazananlar: 

Türk Traktör Ve Ziraat Makineleri AŞ
Man Türkiye Anonim Şirketi
Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi AŞ
Temsa Global Sanayi Ve Ticaret AŞ

30-100 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirerek Gümüş Madalya kazananlar: 

Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AŞ
Honda Türkiye AŞ

Yan Sanayi Başarı Ödülü kazananlar: 

Sege Taşıt Koltukları ve Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ
Denso Otomotiv Parçaları AŞ
Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret AŞ
Hema Endüstri AŞ





Geçmiş başkanlara şükran plaketleri verildi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yan sanayi firmalarına kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ile uygun fiyat yönünden gösterdikleri başarı için “OSD Yan Sanayi ve İhracat Başarı Ödülleri” verilirken OSD üyesi firmalara da 2014 yılında ihracatta gösterdikleri başarılar için “İhracat Başarı Ödülü” verildi. 40. yıl töreninde ayrıca OSD’de emeği geçmiş eski başkanlara OSD Başkanı Kudret Önen tarafından şükran plaketi takdim edildi.


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159