Otoyol ve Köprüde Otobüse Ücret Yok

banner113

Almanya’da tüm otobüsler otoyol ve köprü geçişlerinde hiç ücret ödemiyor.

banner114
GÜNDEM 11.02.2019, 10:28 11.02.2019, 10:43 Taşıma Dünyası
Otoyol ve Köprüde Otobüse Ücret Yok
● Almanya'da otoyollarda özel sektörce işletim ve ücret toplama anlaşması geçen yıl sona erdi. Devletçe işletim denemesi başarılı oldu. Bu görevi artık Federal Hükümet sürdürecek.

Türkiye’de otoyol ve köprü ücretleri taşımacıya çok ağır maliyetler yüklüyor. Üstelik araçların zorunlu olarak bu yolu kullanmaya yönlendirilmesi de ayrıca tartışılan konular arasında. Bu tartışmalar sürerken Almanya’dan gelen bir haber çok dikkatimizi çekti. Haberde, “Almanya otoyol ücretlerini kamulaştırdı” deniliyordu. Bu bizim gittiğimiz özelleştirme trendinin çok aksi bir gelişme olduğu için ilgimizi daha da çok çekti. Haberin ilginçliği ise bununla kalmıyordu. Haberde otoyollarda otobüslerden ücret alınmadığı konusu da yer alıyordu. Taşıma Dünyası olarak bu konu üzerine yoğunlaştık ve konunun uzmanı olarak yer alan kurumları bulduk. Uluslararası taşımacılara Avrupa Birliği’nde önemli hizmetler sunan DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer’e sorular yönelttik. Aldığımız cevaplar birçok taşımacıya “neden bizde böyle” dedirtecek kadar ilginç. 


İşte Sorularımız, işte DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer’in cevapları… Aydınlatıcı bilgiler veren Sayın Sezer’e çok teşekkür ediyoruz.

■ Almanya’da tüm otoyollarda ve köprü geçişlerinde otobüslerden ücret alınıyor mu? Alınıyorsa nasıl oluşturuluyor? Köprü geçişleri veya otoyol ayrı ayrı mı ücretlendiriliyor? 
- Hayır, otobüslerden ücret alınmıyor. Ücret, şu an için sadece 7,5 ton üzerindeki kamyon ve tırlardan alınıyor. Bunun hesaplaması ise GPS üzerinden yapılıyor ve müşteriye iletiliyor. Türkiye’deki gibi geçiş noktaları, ödeme noktaları bulunmuyor. Araçların takibi araca monte edilen bir cihazla uydu üzerinden yapılıyor. Yolcu taşıyan otobüsler tamamen otoyol ücretinden muaf. Şehir içlerinde gereken tek şey, Euro sınıfı gösterir etiketin cama takılı olması. Onun da, ‘temiz hava alanı’ olarak belirlenmiş 58 şehirde araçlarda bulunması gerekiyor.

■ Otobüslerden ücret alınmaması, iliçi ve illerarası olarak da mı geçerli? İliçindeki otoyollarda veya illerarasında da otoyollarda ücret alınmıyor mu?
- Otoyol ücreti sadece 7,5 ton üzeri olan araçlara, mal taşımaları durumunda uygulanıyor. Otobüsler, sadece eğlence ve sirk etkinlikleri için kullanılan araçlar, ordu araçları, polis, itfaiye ekipleri ve insani yardım veya acil durumları hafifletme amaçlı araçlar istisna kapsamında olup, otoyol ücreti uygulanmıyor. Sebebi net olmamakla birlikte 2020 yılından itibaren otoyol ücretlerinin 3,5-7,5 ton arasındaki kamyonları kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanmaktadır.

■ Almanya’da otobüslerde, bizim ülkemizdeki gibi, tarifesiz tur otobüsü veya tarifeli şehirlerarası otobüs ayrımı söz konusu mu?
- Hayır.

■ Ücretler araç sınıflarına, büyüklüklerine veya Euro motor cinslerine göre mi oluşturuluyor? Almanya’da otoyol ve köprü ücretlerine yönelik bu yıl için ücret zammı oldu mu? Her yıl bu ücretler güncelleniyor mu? 
- Ücretler Euro sınıfı, aks sayısı ve yapılan km’ye göre belirleniyor. Her sene fiyat artışı oluyor. Bu sene önceki senelere biraz daha fazla oldu. 1/1/2019’dan geçerli olacak şekilde yüzde 60’a varan fiyat artışları olacağı açıklandı.

■ Yıllık, aylık, haftalık geçiş aboneliği var mı? Burada uzun süreli bir abonelik söz konusu olduğunda indirim de söz konusu oluyor mu? Oluyorsa oranları nedir? 
- Abonelik şeklinde çalışmıyor; sisteme kayıt olup üye olmanız gerekiyor. Lojistik şirketleri kendileri sisteme doğrudan kayıt olabilirler. Ancak bu durumda şirketin teminat sunması gerekir. DKV gibi büyük hizmet sağlayıcılar üzerinden sisteme kayıt olmanız durumunda ise şirketlerin teminatları bu hizmet sağlayıcı firma tarafından verilir. Ödemeleri şirket adına bu hizmet sağlayıcı yapar. 

■ Almanya’da köprü ve otoyollarda toplu taşımaya tanınan bir geçiş üstünlüğü bulunuyor mu? Ayrı şerit, beklemelerde öne geçiş vb...
- Hayır, tüm otoyollarda herkes eşit ve aynı kurallara tabidir. Sadece, bazı şehirlerde tırlar ve kamyonlar 22:00-06:00 arasında belirli hız limitlerini aşamıyor ve sağ şeritten gitme zorunlulukları bulunuyor.

■ Kamyonların ücret sistemi nasıl oluşturuluyor? 
- 7,5 ton üzeri olan kamyonlar da aynı tırlarda olduğu gibi sisteme üye oluyorlar. GPS cihazını araçlarına monte ettirdikten sonra kendi araç gruplarına göre ücretlendiriliyorlar.

■ Vignette denilen bir uygulama olduğu söyleniyor. Bu uygulama ile ilgili de bilgiler verir misiniz? 
- Almanya’da ‘vignette’ denilen uygulama bir otoyol ücreti değil, çevre kirlenmesine karşı alınan bir tedbirdir; emisyon etiketi olarak da adlandırılır. Otoyollarda herhangi bir etiketi ihtiyaç duyulmuyor. Bazı şehirlerde (58 şehir) aracın emisyon sınıfını gösterir bir etiketin aracın camına yapıştırılması gerekiyor. Gerekli görülen euro sınıfının altında ise araç, o bölgeye giremiyor; böylece temiz hava alanı oluşturuluyor. ■

Otoyol işletmeleri kamulaştırıldı 

Almanya'da otoyolları Toll Collect ismiyle bilinen Daimler (yüzde 45),Deutsche Telekom (yüzde 45) ve Fransız Vinci'ye ait Cofiroute (yüzde 10) ortak girişimi işletiyordu. Almanya'da bir yılda 4,5 milyar euro geçiş ücreti toplandığı tahmin ediliyor.
• 31/08/2018 itibariyle Almanya otoyollarını işleten firma Toll Collect’in anlaşması sona erdi ve federal hükümet yeni otoyol işletmecisini belirlemek üzere yeni bir ihale açmaya karar verdi. 
• İhale sürecinde ise 1/9/2018’den geçerli olarak işletmeyi kendi üstüne aldı. Ancak yapılan fizibilite çalışmaları sonrasında otoyolların işletmesinin doğrudan federal hükümet tarafından yapılmasının çok daha kazançlı olacağına karar verildi ve ihale iptal edildi. 
• Geçen 6 ay süresince hükümetin geçici olarak işletme yapmasının hizmet kalitesinde bir azaltma yaratmayacağı da böylece görülmüş oldu. Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer yaptığı açıklamada kamulaştırmanın özel işletmeden daha ucuza geldiğini 
söyledi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159