banner69

Plaka tahdidi konusunu bir hafta içinde çözün!

banner113

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde, plaka tahdidi konusu görüşüldü. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Büyükşehir'in tahdit konusundaki çekincelerinin ortadan kaldırılması için konunun alt komisyonda görüşülmesini istedi. Alt komisyonun Cuma günü yapılması bekleniyor.

banner114
GÜNDEM 19.08.2015, 17:06 31.08.2015, 15:57 Taşıma Dünyası
Plaka tahdidi konusunu bir hafta içinde çözün!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde, plaka tahdidi konusu görüşüldü. İSAROD, İBB’nin önerdiği lisanslandırma modelini kabul etmezken, plaka tahdidi konusunda ısrarını bir kez daha yineledi. Bunun üzerine, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, belediyenin tahtit konusundaki çekincelerinin ortadan kaldırılması için konunun alt komisyonda görüşülmesini istedi. Alt komisyonun Cuma günü yapılması bekleniyor. 

25 Mayıs’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın servis taşımacılığı sektörüne plaka tahdidi sözü vermesinden bu yana geçen 3 aylık sürede; firma sahipleri, servisçi esnafı ve araç üreticileri, İstanbul Büyükşehir Belediye yetkililerinden yaşanan belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması için adım atmalarını bekledi.

İlk adım atıldı

19 Ağustos Perşembe günü, İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı başkanlığında, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu,Ulaşım Daire Başkanı Adil Karaismailoğlu,Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Musa Yazıcı, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, Yönetim Kurulu Üyesi Günhan Sınar, İTO Temsilcisi Hakan Orduhan, TŞOF Temsilcisi Halit Yılmaz’ın katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi. 

İSAROD’dan yapılan açıklamalara göre; UKOME toplantısından önce istişare toplantısı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, servis taşımacılığı temsilcilerine lisanslandırma modelini önerdi. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, lisanslandırma modelini asla kabul etmeyeceklerini, kendilerine verilen sözün lisanslandırma değil, plaka tahdidi olduğunu ifade etti. İTO temsilcisi Hakan Orduhan da İSAROD ile aynı görüşte olduklarını söyledi. İBB Ulaşım Daire Başkanı Adil Karaismailoğlu, 25 Mayıs’tan sonra yol belgesi vermeyi durdurduklarını ve büyük bir firmanın aldığı araçlara yol belgesi vermedikleri için büyük baskı gördüklerini anlattı. İSAROD Başkanı Öztürk, bir tarafta 55 bin kişilik bir servisci topluluğu olduğunu, diğer tarafta bir firmanın bu kadar kişinin önüne geçmeye çalıştığını vurguladı ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun plaka tahdidi ile ilgili endişelerini dile getirdi. 

Baraçlı: Bir haftada çözün!

Hacımustafaoğlu, iş imkanları kısa zamanda azaltılması düşünülen servis araçları işsiz kaldığında, servisçilerin İBB’den hak talep etmelerinden endişe duyduklarını belirtti ve şu anda minibüs ve taksilerle büyük sıkıntılar yaşadıklarını ekledi. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, bunun söz konusu olamayacağını, sektörün iç dinamikleri ile hareket ettiğini dile getirdi ve servisçinin iş imkanları azalması durumunda İBB’den hiçbir hak talep etmeyeceğini vurguladı.Tahdidin diğer 28 ilde uygulandığı gibi İstanbul’da da aynı şekilde uygulanması gerektiğini anlattı. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ise tahdit vermeye karşı olmadıklarını, İstanbul'un geleceğini düşündüklerini, ancak bazı çekinceleri olduğunu vurguladı. Baraçlı, İBB'nin tahdit konusundaki çekincelerinin ortadan kaldırılması için acilen bir alt komisyon kurulması önerisinde bulunarak, Ulaşım Daire Başkanı Adil Karaismailoğlu’na talimat verdi; sorunun bir haftada çözülmesini istedi. 


Alt komisyonun Cuma günü yapılması bekleniyor. Toplantıda İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’nın plaka tahdidi konusunda iyi niyetli olduğu vurgusu yapılıyor. 


Öne çıkanlar... 
Öne çıkanlar... Öne çıkanlar...

Belediye’nin önerdiği lisanslandırma modeli


Belediye yetkililerinin servisçi esnafına önerdiği lisanslandırma modelinde ise şunlar yer alıyor:  


Bu modele göre İBB servis işletmecilerini kategorilere ayırarak lisanslandıracak. Şöyle ki, 5 yıldan fazla servis taşımacılığı yapan esnaflar 1.000,00 TL , 5 yıl dan az servis işletmeciliği yapan esnaflar 5.000,00 TL, 25 Mayıs 2015’ten sonra sektöre girenler 60-70 bin TL lisans ücreti ödeyerek 10 yıl çalışma hakkı satın alacaklar.10 yıl içinde lisanslar devir edilemeyecek.10 yıl sonra yeniden bir ücret ödenerek bu şekilde çalışılmaya devam edilecek.


Yüzde 10 zam teklifi kabul edilmedi 


Toplantıda, ayrıca okul servis ücretleri de görüşüldü. İSAROD ve İSTAB’ın yüzde 10 zam teklifi kabul görmedi, okul servis ücretlerine yüzde 6 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. İSAROD; bu artışın, en çok kullanılan ilk 4 dilimde yüzde 7-8 oranında yansıyacağını belirtiyor.





Yorumlar (2)
erol bicici 7 yıl önce
Sayin cumhur baskanimizin bir sozu var dunya 5 ten buyuktur evet dogrudur ist de tam tersi 5 kiside istanbuldan buyuguz dediler garibanin hakkini elinden alip sirketlere sundular neden bizlerin ekmegiyle oynadiniz simdi vijdaniniz rahatsa bende 15 yil gece gunduz AK partiye calistim ama bosa calismisim galiba bizler 15temmusta tanklara karsi yuruduk kimimiz sehit kimimiz gazi olduk sizlerde kuytulara gizlendiniz biz servis esnafina mukafat olarakta ucrete tabi tuttunuz yaziklar olsun sizlere ben bu konuyu sayin cumhur baskanimiza sikayette bulunacagim hepinizi isim olarak yazacagim saygilarimla
Aydın uçar 8 yıl önce
Sayın başkanım neden plakaları dondurmuyorsunuz?
banner117
15
açık
banner159