Saatte tek yönde 70 bin yolcu seyahat edebilecek

banner113

“Pendik - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Projesinde İlk Ray Kaynak Töreni” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla bugün gerçekleşti. Proje ile ilgili basına önemli açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu; proje bedelinin 2 milyar 369 milyon lira olduğunu belirterek; hattın tünel inşaatındaki kazıların bugün itibariyle tamamladığını ve bugüne kadar hatta 15 bin 970 metre tünel kazısı yaptıklarını bildirdi. Karaismailoğlu, “7,4 kilometre uzunlukta olan ve 4 İstasyonu bulunan bu hatta saatte tek yönde 70 bin yolcu rahat, hızlı, güvenli ve ekonomik olarak seyahat edecek. Metronun tamamlanmasıyla birlikte, 2021-2045 yılları arasında ekonomik kazanç toplam 81 milyon 297 bin Euro olacak” dedi.

banner114
GÜNDEM 03.04.2021, 13:46 Erkan YILMAZ
Saatte tek yönde 70 bin yolcu seyahat edebilecek

Ulaştırma ve Altyapı projeleriyle Türkiye ekonomisinin büyümesini desteklediklerini ve hemen her sektörün gelişimini sağlayacak bölgesel ve yerel lojistik bir altyapı kurduklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, demiryolları ve raylı sistemlerin hep odaklarında yer aldıklarına vurgu yaptı. Bakanlık olarak bölgesel ve şehirlerarası hedefler kadar, şehir içi raylı sistem ulaşımını da yaygınlaştırma hedeflerini her geçen gün yükselttiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Bakanlıkça yapımı tamamlanarak işletmeye açılan toplam 312 kilometrelik raylı sistem hattında, yılda 2 milyar 393 milyona yakın yolcu taşındığını bildirdi. Karaismailoğlu, ülke genelinde yapımı devam eden toplam 11 raylı sistem hattının toplam uzunluğu da 147 kilometre olduğunu kaydetti.

İstanbul’a; Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi çok önemli eserler kazandırdıklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanıyla şehri dünyanın transit merkezi haline getirdiklerini ve daha nice dev eserlerle İstanbul’a hizmet etmeye devam edeceklerini bildirdi. Karaismailoğlu, “İstanbul’a uzun yıllardır kesintisiz olarak devam eden hizmetlerimizi bugün kilometrelerce uzunlukta raylı sistem projelerimizle de devam ettiriyoruz. İstanbul’a bugüne dek kazandırdığımız 80 kilometrelik kent içi raylı sisteme ek olarak, devam ettiğimiz 5 önemli metro hattının toplam uzunluğu tam 91 kilometredir. Çok yakında yapımına başlayacağımız iki metro hattının uzunlukları da 13,5 kilometredir. Projelerimiz tamamlandığında, İstanbul’un kent içi raylı sistemlerinin yarısını bakanlığımız yapmış olacaktır.”

Bölgenin hava trafiğini omuzlayan Havaalanlarının İstanbul’un her noktasından raylı sistemle ulaşılabilir hale gelmesinin tüm İstanbul trafiğini rahatlatacağını ve İstanbulluların yaşam kalitesini arttıracağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bu nedenle her iki hava alanını da şehir merkezine metro konforuyla bağlayarak hızlı ve ekonomik bir ulaşım alternatifi sunmak için hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Metrolarla sadece havaalanlarını bağlamıyor güzergâh üzerindeki istasyonlarla da mahallelerimizi merkezlere bağlıyoruz” dedi.

İlk ray kaynağı yapılmakta olan Pendik (Tavşantepe)- Sabiha Gökçen havalimanı Metro Hattında çalışmaların süratle devam ettiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:“Bu hattımız, İstanbul’un şehirler ve milletlerarası hava ulaşım terminallerinden birisi olan Sabiha Gökçen Havalimanı ile Kadıköy-Kartal-Pendik Metro Hattı arasında raylı sistem bağlantısını kesintisiz sağlayacaktır. 7,4 kilometre uzunlukta olan ve 4 İstasyonu bulunan bu hatta saatte tek yönde 70 bin yolcu rahat, hızlı, güvenli ve ekonomik olarak seyahat edecektir. Bugün itibariyle; hattımızın tünel inşaatındaki kazıları tamamladık. Bugüne kadar hattımızda, 15 bin 970 metre tünel kazısı yaptık. 90 bin metreküpün üzerinde beton döktük. 14.536 m’lik ray montajı işinin yüzde 73’ü yani 10.674 m’sini tamamlandık.”

“Proje bedeli 2 milyar 369 milyon lira”

İlk ray kaynağını bugün başlatacaklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, proje bedeli 2 milyar 369 milyon lira olan hattın inşaai faaliyetlerde ilerlemesinin yüzde 91; elektromekanik işlerde ilerlemesinin ise yüzde 20 mertebesinde olduğunu bilgisini aktardı. Metronun tamamlanmasıyla birlikte, 2021-2045 yılları arasında, ekonomik kazancın toplam 81 milyon 297 bin Euro olacağını belirten Karaismailoğlu, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

“İstanbul’da yapımı devam eden metro hatlarımızı sıralamak gerekirse şöyle bir tablo ortaya çıkmaktadır: Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattımız ile birlikte, Bakırköy sahil (İDO)-Bahçelievler-Güngören, Bağcılar Kirazlı Metro hattı, Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro hattı, Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz, İstanbul Havalimanı Metro hattı Küçükçekmece, Halkalı-Başakşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı Metro hattında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu hatlara ek olarak; Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem hattı ve Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm projelerine de en kısa sürede başlıyoruz.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159