banner69

Servis taşımacılığında iflaslar yaşanıyor

banner113

İSAROD servis sektöründe yaşanan olumsuzluklara yönelik 14 Kasım 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaparak yetkililere çağrıda bulundu. Yapılan açıklama iflas eden servis şirketlerinin binlerce esnafı mağdur ettiği ifade edildi.

banner114
GÜNDEM 15.11.2016, 11:56 15.11.2016, 12:18 Taşıma Dünyası
Servis taşımacılığında iflaslar yaşanıyor
İstanbul Umum Servis Aracı ve İşletmecileri Esnaf Odası yayınladığı basın açıklaması ile binlerce esnafın mağduriyet yaşadığı vurgulandı. Yapılan basın açıklamasının tam metni şu şekilde; 

25 mayıs 2015 günü Sinan Erdem Kapalı Spor Salonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği plaka sözünden sonra İstanbul servisçi esnafı sancılı bir süreçten geçmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin verilen sözü yerine getirmeyip başka mecralara yönelmeleri servis sektörünü olumsuz etkilemiştir.

Servisçi hem alacağını hem aracını kaybediyor 
Geçtiğimiz günlerde Beytaş ve Keskin turizm firmaları iflas etmiş, sahipleri ortadan kaybolmuş ve yanlarında çalışan binlerce esnaf mağdur edilmiştir. Bu esnaflardan bazıları, firmalardan 3 er 4 er hakkedişlerini alamamıştır.Bunun yanı sıra sadece sektörümüze has olan bir durum olan alacaklı olduğu yere borç senedi veren bir esnaf topluluğuz. Bu da yetmemiş gibi bazı esnaflarımız kredi notlarının düşük olması sebebiyle kredilerini firma üzerinden çekerek araçlarını bu firmaların üzerine yapmışlardır. Bu firmaların iflas etmesiyle alacaklarını tahsil edemedikleri gibi bir taraftan alacakları gitmiş, bir taraftan da içeri verdikleri borç senedi firma lehine alacak olmuş, bu firmaların üzerine yapmış oldukları araçlarla birlikte ekmek tekneleri de ellerinden gitmiştir.

Bütün yetkililere çağrı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıllarda yapmış oldukları servis araçları hizmet yönergelerinde çeşitli maddelerle esnafın yaşadığı sıkıntılara çare olmaya çalışmış, özellikle teminat senedi konusunda etkili olamamıştır. Esnafın hakkını korumak için üzerine düşeni yapmamıştır. Almış oldukları bazı yetersiz kararlara da şu ana kadar ne yazık ki sahip çıkmamıştır. Buradan konuyla ilgili bütün yetkililere çağrı yapmak istiyoruz.

Zorunlu kesintiler yapılıyor
Beytaş, Keskin ve nice birçok firma esnafın hakkını yemiş ve yemeye devam etmektedirler. Zorunlu yakıt uygulaması gömlek kravat, tek taraflı sözleşme, ücretlerin üzerinden ekstra kesintiler devam etmektedir. Bu maddede her Ukome kararında olmasına rağmen şirketlerin dayattığı özel sözleşmelerle de uygulanabilirliği ortadan kalkmıştır. Yine son zamanlarda aracı tur firmaları esnafımız üzerinde adı koltuk sigortası olup da poliçesini hiçbir zaman göremediğimiz yüksek oranda sigorta poliçesi kesintileri ve bunun yanında kimi firmanın adını eğitime katkı, kiminin muhasebe, kiminin de hesap özeti gibi isimler koyarak esnafın alacağından şirketlere artı kazanç sağlamaya çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra akaryakıt fiyatları düştüğü zaman anında esnafın hak edişinden kesip, zam olduğu zaman hiçbir zaman esnafa yansıtmamaktadırlar.
Esnaf açısından olumsuz olan ve esnafın evine ekmek götürmesine izin vermeyen bu uygulamalara derhal son verilmelidir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Bürokratlarına tekrar sesleniyoruz. Esnafın hakkını korumak için alınması gereken tedbirleri biran önce alın.

Sesimize kulak veren 
Sivil toplum örgütlerinin taleplerine kulak verin, aksi takdirde esnaf sokağa çıktığı zaman bu ne gezi olaylarına benzer, nede başka bir şeye . Esnaf yıllardır belediyeden bir farkındalık ve gerçek manada adaletli bir yönerge beklemektedir. En son hazırlanan yönerge ile birlikte 2014 yılındaki yönergedeki kazanımların tamamı ortadan kaldırılmıştır. Hazırlanan yönergede esnaf plaka beklerken elindekileri de kaybetmiştir.

Çözüm bekliyoruz 
Artık dayanacak mecalide kalmayan esnafımız şirketler ve belediye karşısında çıkış yolu aramaktadır. Meseleye hem Belediyenin, hem Ticaret Odasının duyarlı olmasını bekliyoruz ve çözüme kavuşturulacağına da inanmak istiyoruz.

Kurum olarak üstümüze düşen vazifeyi yerine getirerek, hukukçularımızı mağdur olan esnaflarımızın mağduriyetlerini en aza indirmek için görevlendireceğiz.

Esnafa da sesleniyoruz 
Esnafımıza da bu arada seslenmek istiyoruz; Bundan böyle sizlerin hakkını yiyen firmalarla sözleşme yapmayın. Bir kez daha düşünün. Sözleşmesi devam eden esnafımıza da çeşitli isimler altında artı kesintiler yapan firmalara da en kısa sürede kurumunuza bildirin.

Kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.

İSAROD
İstanbul Umum Servis Aracı ve İşletmecileri Esnaf Odası

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159