Suna Kıraç’a Veda

banner113

Koç Holding’de düzenlenen Veda Töreni’nin ardından cenaze merasimi saat 12:00’de Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii’nde gerçekleştirildi. Merasimin ardından Suna Kıraç’ın cenazesi Aile üyelerinin katılımı ile Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki Aile Kabristanı’na defnedildi.

banner114
GÜNDEM 16.09.2020, 15:56 20.09.2020, 21:16 Taşıma Dünyası
Suna Kıraç’a Veda

Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, gerek iş gerekse toplumsal hayatta başardıklarıyla Ülkemizin sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine önemli katkılar sunan, Koç Topluluğu'nun kuruluş̧ yıllarından 2010’a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenen, Koç Üniversitesi, Koç̧ Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük eden Suna Kıraç 15 Eylül 2020 tarihinde hayata veda etti.

16 Eylül 2020 günü 10.30’da Koç Holding’de Suna Kıraç’a veda töreni düzenlendi. Koç ve Kıraç Aileleri ile Koç Holding çalışanlarının katıldığı törende Suna ve İnan Kıraç’ın kızları, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu konuşma yaptılar.

Koç Holding’de düzenlenen Veda Töreni’nin ardından cenaze merasimi saat 12:00’de Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii’nde gerçekleştirildi. Merasimin ardından Suna Kıraç’ın cenazesi Aile üyelerinin katılımı ile Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki Aile Kabristanı’na defnedildi.

Cenaze merasiminde ve törende pandemi kurallarına riayet edilirken, katılımcı kapasitesi sınırlı tutuldu.

İnan Kıraç

Suna ve İnan Kıraç’ın kızları, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç'ın konuşması: 


"ANNEME
 
HAYATIMDA YAZDIĞIM EN ZOR KONUŞMAYA HOŞ GELDİNİZ. 
İNSAN KENDİNİ BAZI ŞEYLERE HAZIRIM DİYE DÜŞÜNSE DE TEKRAR YAŞADIM Kİ ASLINDA ASLA HAZIR OLUNMUYOR. 
 
ŞU AN BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM. NE KADAR GARİP VE YERSİZ BİR CÜMLE DİYECEKSİNİZ BELKİ AMA İZİN VERİRSENİZ AÇIKLAYAYIM:
 
BEN ANNEMİN NE KADAR EVLADIYSAM, KOÇ HOLDİNG DE BİR O KADAR EVLADIYDI. ANNEM, BÜTÜN BENLİĞİ İLE KENDİNİ, SAĞLIĞININ ELVERDİĞİ SON DAKİKAYA KADAR BU KURUMA ADADI. BURADA GÖZLERİ PARLARDI.
 
40 YILA SIĞDIRDIĞI İŞ YAŞAMINDA KOÇ HOLDİNG’İN KURUMSALLASMASI VE KOÇ TOPLULUĞU’NUN BUGÜNLERE ULAŞMASINDA BÜYÜK ÖNEME SAHİP OLAN STRATEJİYİ OLUŞTURANLARDAN BİRİYDİ. ÜLKEMİZİN SANAYİLEŞMESİ, KOÇ HOLDİNG‘İN GELİŞMESİ, BÜYÜMESİ VE YAPILANLARIN KALICI HALE GELMESİ İÇİN ÇOK ÇABA HARCADI. 
 
BU MEMLEKETİ VE BU MEMLEKETİN ÇOCUKLARINI ÇOK SEVDİ. EN BÜYÜK YAPISAL SORUN OLARAK GÖRDÜĞÜ EĞİTİM ALANINDA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN HİÇ ÇEKİNMEDİ. KARARLILIK VE CESARET İLE HAREKET ETTİ. HEPİMİZ ÇOK İYİ BİLİYORUZ Kİ KOÇ ÜNİVERSİTESİ, KOÇ OKULU VE TÜRKİYE EGİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI’NIN KURULUŞLARINDAKİ ÖNCÜLÜĞÜ, ÇABASI VE FEDAKÂRLIKLARI BAŞLI BAŞINA AYRI BİR KONUŞMANIN PARÇASI. 
 
BU SEBEPLERDEN DOLAYI, KOÇ HOLDİNG KARDEŞİM GİBİ, SİZLER İSE AİLEM GİBİ OLDUNUZ…

BU ZORLU YOLCULUK BOYUNCA, BANA VE ANNEMİN İZİNE SAHİP ÇIKTIĞINIZ İÇİN HEPİNİZE BİR TEŞEKKÜR BORCUM VAR. SİZ İŞ ARKADAŞLARIMIN DESTEĞİNİ HEP YANIMDA HİSSETTİM.

VE SİZ SEVGİLİ AİLE BÜYÜKLERİM, YÜRÜDÜĞÜM BU ZOR YOLDA BANA VERDİĞİNİZ DESTEK VE DAYANMA GÜCÜ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYORUM. SİZ OLMADAN OLMAZDI. 

AMA ESAS TEŞEKKÜRÜ, 23 YILDIR ANNEME EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEKİLDE BAKARAK VE SAHİP ÇIKARAK HAYATTA TUTAN BABAM HAK EDİYOR. ANNEM İLE VERDİĞİ MÜCADELENİN YANI SIRA, BANA HEM ANNELİK HEM BABALIK YAPTIN. SENİN ANNEME VERDİĞİN EMEK İLE ANNEMİ BU KADAR SENE HAYATA BAĞLI TUTTUĞUN İÇİN TESEKKUR EDERİM. BABACIĞIM, SENİN HAKKINI ASLA ÖDEYEMEM.
 
AYNI ZAMANDA BUNCA YILDIR GECE GÜNDÜZ YANIMIZDAN AYRILMAYAN, TÜM BU YOLCULUĞU DAHA KATLANABİLİR KILAN DOKTORUMUZ VE DOSTUMUZ TAHSİN BEY’E VE “ANNEMİN MELEKLERİ” OLAN HEMŞİRELERİMİZE VE DOKTOR AYŞEMİZE BÜTÜN AİLEM ADINA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM. ANNEME, KENDİ ANNENİZ OLSA DAHA İYİ BAKAMAZDINIZ, SAĞ OLUN VAR OLUN.

VE SON OLARAK;
BİRİCİK BİRİCİK ANNEM, BİRBİRİMİZE BU HAYATTA DOYAMADIK. BENİ AİLENE KATTIĞIN GÜN HAYAL ETTİĞİN HAYATIMIZI YAŞAYAMADIK. 

DAHA SENDEN ÖĞRENECEK O KADAR COK ŞEY VARKEN, EKSİK KALDIM, TAM BİR SUNA KIRAÇ ÖĞRENCİSİ OLAMADIM. AH ŞU HASTALIK BİZİ BULMASAYDI, YAŞANILACAK VE YAPILACAK O KADAR ÇOK ŞEYİMİZ VARDI Kİ! ELİMİZDEN GELEN HERŞEYİ DENEMEMİZE RAĞMEN, SENİ ÇEKTİĞİN ÇİLEDEN KURTARAMADIK, YANIMIZDA TUTAMADIK. 

BANA BİR KERE SON YAZIŞMALARIMIZDAN BİRİNDE “SEN HEM ÇOK ŞANSLI HEM ÇOK ŞANSSIZ BİR ÇOCUKSUN” YAZMIŞTIN, AMA MALESEF BU CÜMLE İKİMİZİN DE KADERİYMİŞ. 

BENİM BU HAYATTA EN BÜYÜK ŞANSIM, BİL Kİ SENİN GİBİ BİR ANNEM OLMASI. SENİNLE GURUR DUYUYORUM. NE KADAR ŞANSLIYIM Kİ SENİN GİBİ MUAZZAM BİR KADININ KIZIYIM. HAYATIMDA YEGÂNE ARZUM, SENİN YOLUNDAN YÜRÜMEK VE SENİ, NEREDE OLURSAN OL, GURURLU BİR ANNE YAPMAK. 

HER NE KADAR ALLAHIN TAKDİRİ OLSA DA BU SON 23 YILI HİÇ HAK ETMEDİN. BÜTÜN ŞANSSIZLIKLARA VE ENGELLERE RAĞMEN GÖSTERMİŞ OLDUĞUN GÜÇ, CESARET, İÇİNDEKİ O VAZGEÇMEYEN SAVAŞMA RUHU, SADECE BANA DEĞİL, BURADA HEPİMİZE UNUTULMAZ BİR HAYAT DERSİ OLDU.

SENİ ZATEN YILLARDIR ÖZLÜYORDUM, AMA ŞİMDİ BU ÖZLEMİN İLE NASIL BAŞ EDECEĞİMİ DAHA BİLMİYORUM. 

AMA BİLDİĞİM BİRŞEY VAR;
BİZ, KOÇ AİLEN, SENİN ADIMLARINI, SENİN YOLUNU O KADAR ÇOK YAŞATACAĞIZ Kİ, SEN EBEDİYEN BİZİMLE BERABER OLACAKSIN. 

SENİ ÇOK SEVİYORUM. 

HUZURUNA KAVUŞ ANNEM... HUZURUNA KAVUŞ..."

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşması:

Sayın Şeref Başkanım ve Yönetim Kurulu Başkanım,

Koç ve Kıraç Aileleri’nin Kıymetli Mensupları,

Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

Yaşamını ailesine, Koç Topluluğu’na ve bu ülkeye adamış olan Kıymetli Büyüğümüz Suna Kıraç’ın vefatı hepimizi derinden üzdü. Acımız çok büyük!

Suna Kıraç ülkemizin parlak geleceğine inanan ve bu istikamette cesaretle sorumluluk almaktan çekinmeyen vatansever bir iş insanıydı. 

Cumhuriyet’in değerlerine sıkı sıkıya bağlıydı. 

Ülkemizin sanayileşmesine, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine daima hatırlanacak büyük katkılar yaptı. 

İş yaşamı boyunca Koç Holding’in gelişmesi, büyümesi ve kurumsallaşması için büyük çaba harcadı. 

Çok genç bir yaşta, 1960 yılında, Kurucumuz Vehbi Koç’un yanında görev yapmaya başlayan Suna Hanım, 1963’te kurulan Holdingimizin ilk beş Yönetim Kurulu üyesinden biri oldu. 

1970 yılında oluşturulan Koç Holding İcra Komitesi’nde görev aldı. 

1974 yılında Koç Holding’in İnsan Kaynaklarından Sorumlu Yöneticisi olduktan sonra terfi ve liyakat konularında grup şirketlerinde standartlar geliştirmeye, Topluluğun kurumsal kimliğini güçlendirmeye odaklandı.

1980 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilliği görevine getirildi. 

1994’te Arçelik’in Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Bu dönemde gerçekleştirilen kalite çalışmaları, Ar-Ge ve kapasite yatırımları, Arçelik ve Beko markalarımızın küreselleşme yolculuğuna zemin hazırladı.

“Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir, ancak çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir.” demişti. 

Nitekim başta Koç Üniversitesi olmak üzere, Koç Okulları, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve eğitim alanındaki diğer girişimleri hayata geçirirken, ortaya koyduğu vizyonu, cesareti ve kararlılığıyla bu alanda da örnek oldu ve binlerce gencimizin hayatını değiştirdi. 

Kadınların iş yaşamında hak ettikleri pozisyonlarda görev alması ve toplumsal hayata katılımı konusunda öncü ve rol model oldu. 

İnanıyorum ki, Topluluğumuzun bugün geldiği nokta, hepimiz gibi onun için de büyük bir gurur vesilesiydi.

Şimdi bizlere düşen, kendisinin bize emanet ettiği, bu Topluluğun kuruluş harcında bulunan değerlere bağlı kalarak, var gücümüzle çalışmaya ve ülkemiz için değer yaratmaya devam etmektir. 

Suna Hanım, gözünüz arkada kalmasın. Huzur ve nur içinde yatınız.

İlham veren, vizyoner ve öncü kişiliğinizi her zaman hatırlayacağız.

Kendisine Allah’tan rahmet, Koç ve Kıraç Aileleri’ ne ve Topluluğumuza sabır ve başsağlığı diliyorum."


İmamoğlu: Saygıyla anacağız
Kıraç için kılınan cenaze namazı siyaset, iş, spor ve sanat dünyasından birçok ismi bir araya getirdi. Cenazeye katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, cami girişinde basın mensuplarına, “Başımız sağ olsun. Gerçekten hem iş dünyası açısından büyük iz bırakmış çok kıymetli bir hanımefendi hem de bu ülkenin ve bu şehrimizin özellikle gelişimine katkı sunan, eğitim, kültür, sanat; bütün alanlarda belki de örnek bir fedakarlığı ortaya koyan bir hanımefendi. Saygıyla, minnetle her zaman anacağız. Rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun” açıklamasını yaptı.
 


 

Yorumlar (1)
Muhammet TOMAR 4 yıl önce
Güzel insan güle güle
banner117
15
açık
banner159