TOBB Sektör Meclisi’nin aldığı önemli karar

banner113

TOBB Sektör Meclisi’nde karar alındı: Yolcu Taşımacıları Danışma Kurulu oluşturulacak

banner114
GÜNDEM 29.08.2016, 12:48 29.08.2016, 12:57 Taşıma Dünyası
TOBB Sektör Meclisi’nin aldığı önemli karar
TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi, İstanbul Ticaret Odası’nda 25 Ağustos günü toplandı. Toplantının gündeminde Yavuz Sultan Selim Köprüsüne zorunlu olarak yönlendirilen yolcu otobüsleri geçişi, UKOME’nin düzenlemeleri ile B2 ve D2 belgeleri verilmesinin durdurulması vardı.

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün içinde bulunduğu durum ile birlikte geleceğine yönelik gelişmelerin ele alındığı toplantının gündemi şöyle sıralandı:
- Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünden karayolu yolcu taşıması yapan tüm otobüslerin geçişinin zorunlu olacağı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün tüm otobüsler için geçişe yasaklanması…
- İstanbul UKOME’nin düzenlediği “Minibüs ve Otobüs Cinsi Taşıtlar ile Turizm Taşımacılığı yapılması Esasları”nın turizm sektörüne yansımaları…
- Turizm taşımacılığı yapan şirketlerde yaşanan, Maliye Bakanlığı e-bilet ve e-fatura mevzuatıyla Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğindeki mevzuat uyumsuzlukları…
- B2 ve D2 belge sahiplerinin içinde bulunduğu ekonomik darboğazı aşmak için, ödeyecekleri Kurumlar Vergisi, stopaj ve SGK primlerinin 2 yıl ertelenmesi;
- B2 ve D2 belge verilmesinin durdurulması, iki özmal taşıta bir sözleşmeli araç çalıştırma hakkının verilmesi ve sözleşmeli taşıtların kendi nam ve hesaplarına taşıma yapmaları ile taşıt kartı ticaretinin önüne geçilmesi…
- Ramazan ve Kurban bayramlarında, B2 ve D2 belge sahiplerine verilen tarifeli ve düzenli yolcu taşımacılığı yapabilme imkanının 25 koltuk kapasitesinin üzerindeki araçlara 31.12.2017 tarihine kadar geçici süreli olarak verilmesi…
- B2 ve D2 belgeli taşımacıların, sadece yurtiçi taşımalarında olmak üzere, kendi aralarında sözleşme yaparak ortak taşıma yapabilmeleri…
Toplantıda, Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülen Küresel İlkeler Sözleşmesi çerçevesinde “Kadının Güçlenmesi İlkeleri” sunumu da ilgiyle izlendi. ■

Hem sektörler kazansın hem ülkemiz…

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Sektör Meclisi toplantısını ve alınan kararları Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. 
“Sektör Meclisi, ülkemizde son dönemde yaşanan üzücü terör olayları nedeniyle gündemli olarak toplandı. Gündemimiz çok yoğundu. 3. Boğaz Köprüsü’nün zorunlu olmasını değerlendirdik. Turizm taşımacılarına yönelik araçlarda yaş sınırı da tartışıldı. Mevzuatlar arasındaki çelişkiler, tanımlar ve İstanbul UKOME’nin katılımcı bir anlayışla alınmayan kararları ve doğuracağı sonuçlar tartışıldı. Bu ülkenin kaynaklarını bu kadar israf etmeye değmez. Mutlaka onların da kendilerince haklı bir gerekçeleri vardır, ama bir otobüsün kendini 10 yılda amorti ettiği bir ortamda beş yaş sınırı koymak bazı gerçekleri inkar etmektir. Dünyanın her yerinde 20-30 yaşındaki araçlar bakımlı olmak kaydıyla muayenesi yapılarak hizmetini sürdürüyor. Bu anlayışı artık Türkiye’de kırmamız gerekiyor. Dünyanın gelişmiş, sanayi ülkelerinde bile taşıt yaşlarına yönelik kararlar alınmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 3 yaş üzeri taşıtlara izin vermez, İstanbul UKOME’de alınan kararla turizm taşıtlarına 5 yaş üstüne izin vermezse bu işin altından kalkılamaz. Neye hizmet eder bu karar, henüz anlamış değiliz. 5 yaş üstü araçlar nereye gidecek? 

Bedelini gariban otobüsçü öder 
Ülkenin gerçeklerini göz ardı ederek, katılımcı bir anlayışla süreci yönetmezsiniz, sonra bir kuyuya atılan taşı çıkartmak için hepimiz uğraşırız. Bunun bedelini de gariban otobüsçü öder.  Bu ülkenin yüzde 30’u hayatını ulaşımla ikame ediyor. Bu insanların refah seviyesini düşürmeye, bu insanları otomotiv endüstrisinin ağır işçisi yapmaya kimsenin hakkı yok.  Turizm taşımacılarına yönelik alınan bu karar mutlaka değişecek.  Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise bunun gereklerini yapmak zorunda. Ankara’daki merkezi hükümetin kararını ben tanımam diyen bir Büyükşehir Belediyesi olmamalı. Onun için de mevzuatlar arasındaki çelişkilerin ortadan kalkması lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin yetki sınırlarının yeniden tanımlanması lazım. Buna benzer birçok sorunumuz var. 

Bir süre durdurulsun
Turizm taşımacılarının araçlarının tamamı parkta yatar durumda. Hiçbirisi iş yapmıyor. Turizm taşımacılarının araçlarına, bunları belgeden geçici düşürmek kaydıyla, motorlu taşıtlar vergisinde ve sigortalarında muafiyet getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yoksa önümüzdeki süreçte çok önemli iflaslar yaşanacak. Turizm taşımacıları, 2017 yılına sıkıntılı bir şekilde ilerliyor; yetkililerle, Ulaştırma ve Maliye Bakanımızla mutlaka bir görüşme yapmalıyız. Sektör meclisi olarak bunu deneyeceğiz ve TOBB’un devreye girmesini sağlayacağız. Biz, yaşanan bu sıkıntılar çevresinde, B2 ve D2 belgesinin bir süre durdurulmasını talep ediyoruz. Çünkü turizm tarafında aşırı bir yığılma var. Artık herkes elini taşın altına koymalı. Bu ülkede çalışmadan, kazanmadan vergi verilmesinin durdurulması lazım. Üretmeyenin ödeme yapması da çok kabul edilebilir bir durum değil. 

Temsil eden güçlü bir irade 
Sektör adına alınan kararlar da gösteriyor ki, mutlaka görüşlerimizin alınacağı bir yapıyı oluşturmak ve düzenlemelerin de o çerçevede yapılması gerekiyor. Sektör Danışma Kurulunu oluşturacağız, başka çaresi yok. Bunun kararını aldık. TOBB Sektör Meclisi, aynı zamanda Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğimiz Danışma Kurulunu oluşturacak. Havayolcular, demiryolcular ve denizyolculardan birer aktörün de yer aldığı tüm yolcu taşımacılarını temsil eden yeni ve güçlü bir iradeye ihtiyaç var. İşimizi yönetilen değil, yöneten anlayışla sürdürmemiz hem sektörler hem de bu sektörlerde faaliyet gösteren kurum ve kişiler açısından da önemli. Tabii, bu ülkemizin de kazanması demektir.” ■





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159