Yetki belgesi ücretlerinin artması, inmesi sektöre katkı sağlamıyor

banner113

Yetki belgesi ücretlerinde 11 Mayıs 2021 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile yapılan büyük indirimle ilgili Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Systemtransport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık, Taşıma Dünyası’na değerlendirmelerde bulundu. Taşkın Arık, “Belge fiyatlarında yapılan değişiklerden önce öncelikle taşımacılığın niteliğinin artırılması önemli. Bugün belge fiyatı 60 bin olmuş, yarın yine olur 180 bin TL ama bu niteliğin daha iyi gelmesini sağlamıyor” dedi.

banner114
GÜNDEM 11.05.2021, 15:49 Erkan YILMAZ
Yetki belgesi ücretlerinin artması, inmesi sektöre katkı sağlamıyor

Tarifesiz taşımacıların yurtiçi taşımalar için aldığı yetki belgesi olan D2’nin fiyatı 180 bin TL’den 60 bin 347’ye, uluslararası tarifesiz taşımacıların yetki belgesi B2’nin de 196 bin TL’den 100 bin TL’ye çekilmesinin belge değişim zamanı gelen taşımacılar için bir imkan oluşturduğunu belirten Taşkın Arık, “ fiyatlarda yapılan indirimler, belge değişim süreci gelen taşımacıların ödediği maliyeti bir parça olsun azaltıyor. D2 belgesi için 27 bin TL değişim bedeli ödemek zorunda olan taşımacı 9 bin TL ödeyerek belgesini yenileyebilecek. B2 içinde 29 bin TL ödemesi gerekirken 15 bin TL ödeyerek yenileyebilecek. Bu küçük de olsa belge yenileme zamanı gelenler için bir fırsat olacak. Ancak öte yandan da bu yıl içinde eski fiyatlarla belge alanlar varsa onlar içinde ayrı bir mağduriyet söz konusu” dedi.

Özmal kapasite şartı artmalı, bireysel taşımacılara belge verilmeli

Yüksek veya düşük belge fiyatlarının taşımacılığın niteliğinin artmasına katkı yapmadığına dikkat çeken Taşkın Arık, “Önemli olan taşımacılık sektöründe niteliğin artması. Bu işi mesleki anlamda yapabilecek kriterlerin belge fiyatının ötesinde bir şekilde belirlenmesi. Yönetmelikte yer alan mesleki yeterlilik ve saygınlık kriterleri de bunun için yeterli değil. İlk etapta firma boyutunda bu işi yapmak isteyenler için öncelikle özmal koltuk kapasitesinin daha yüksek seviyeye çekilmesi büyük önem taşıyor. Belge ticaretinin önüne geçecek bireysel esnafa da belge alabilecek bir oluşuma gidilmesi. Aynen yük taşımacılığında olduğu gibi bireysel esnaf da belirli bir ücret ödeyerek belge alabilmesinin yolu açılmalı. Böylece sektörde her zaman şikayet konusu olan belge ticareti de son bulur” dedi.

Yorumlar (2)
Akcan 3 yıl önce
Oldu pasam kamyon isimi bu herkes belge alacak soylediklerin bile celisiyor hem diyorsu faydasi yok fiyatlarin degismesinin hemde onune gelene belge verecen kalitelimi olacak o zzaman piyasa
Onur 3 yıl önce
Çok tutarsız bir yazı kaleme almışsınız öz mal koltuk sayısı yükseltilmeli demişsiniz küçük işletmelere yaşama şansı yok demek a1 yetki belgesi gibi sadece büyük firmaların tekeli altına girmesi demek. Bireysel taşımacılık yapanlara belge verilmeli demişsiniz hangi kriterlere göre verilmeli
banner117
15
açık
banner159