İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), toplu ulaşımda bakım-onarım kapasitesini artırmak ve operasyonları hızlandırmak amacıyla inşa ettiği İETT Başakşehir Kayabaşı Garajı’nı hizmete aldı.

Başakşehir Kayabaşı Garajı’nın açılış törenine İBB Başkanvekili Nuri Aslan, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir, İETT Genel Müdürü İrfan Demet, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Avcılar Belediye Başkanvekili Yüksel Can katıldı. Törende ayrıca İBB üst yönetimi, İBB Meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, ulaşım sektörünün paydaşları ve İETT çalışanları yer aldı.

Temeli Temmuz 2024’te atılan ve 27 ayda tamamlanan tesisin açılışında, İETT’nin hizmet verileri ile araç ve ulaşım yatırımlarına ilişkin hedefler paylaşıldı.

44 bin metrekare alanda 271 otobüs kapasitesi

Yaklaşık 560 milyon liralık yatırımla tamamlanan Başakşehir Kayabaşı Garajı, 44 bin metrekarelik alana kuruldu. Bunun 5 bin metrekaresi kapalı alan olarak düzenlendi. Açılışta paylaşılan bilgilere göre tesis, 271 otobüs kapasitesiyle hizmet verecek.

Sekiz otobüsün aynı anda detaylı bakım ve onarımının yapılabildiği garajda, yakıt ikmal alanları ve yedek parça depolarının yanı sıra çalışanlar için dinlenme alanları ve yemekhane bulunuyor. Çevreci altyapısıyla araç yıkamalarında kullanılan suyun yüzde 85’inin, katı atıkların ise yüzde 95’inin geri dönüşümünün sağlanması hedefleniyor.

İrfan Demet: “Operasyonel hızlanma ve maliyet tasarrufu sağlayacağız”

İETT Genel Müdürü İrfan Demet, 155 yıllık geçmişe sahip kurumun İstanbul’daki toplu ulaşımın yüzde 52’sini gerçekleştirdiğini belirtti. Demet, daha çevreci, hızlı ve konforlu toplu ulaşım için yatırım çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Başakşehir Kayabaşı Garajı’nın temelini Temmuz 2024’te attıklarını hatırlatan Demet, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İETT’nin 21. garajı olacak olan Başakşehir Garajımızı 27 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. 271 otobüs kapasiteli bu garajımız ile operasyonel olarak hızlanma ve maliyet tasarrufu sağlamış olacağız. Sekiz otobüsün aynı anda detaylı bakım-onarım hizmeti alabileceği garajımız ile yedek parça depolama alanımızı da yüzde 20 artırmış olacağız.”

Tesisin çevreci özelliklerine de değinen Demet, “Modern ve çevreci bir mimari ile inşa edilen bu garajımızda araç yıkamalarında kullanılan suyun yüzde 85’ini, katı atıkların ise yüzde 95’inin geri dönüşümünü sağlayacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle tamamladığımız bu tesisimizi yaklaşık 560 milyon liralık yatırımla İstanbul’a kazandırdık” dedi.

Günlük sefer sayısı 65 binin üzerine çıktı

İBB Başkanvekili Nuri Aslan, İETT’nin 2019’da günlük yaklaşık 50 bin sefer gerçekleştirdiğini, 2026’da bu sayının 65 binin üzerine çıktığını açıkladı. Aslan, yedi yılda günlük sefer sayısının yaklaşık 15 bin, yüzde olarak ise yüzde 30 arttığını belirtti.

Konya Büyükşehir Belediyesi 50 otobüs şoförü alacak
Konya Büyükşehir Belediyesi 50 otobüs şoförü alacak
İçeriği Görüntüle

İETT’nin günde yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet verdiğini söyleyen Aslan, araçların günlük toplam 1 milyon 400 bin kilometre yol yaptığını ifade etti. Aslan, 2019–2026 döneminde araç sayısının yaklaşık yüzde 25 artırıldığını da kaydetti.

Garaj sayısının aynı dönemde 14’ten 21’e yükseldiğini belirten Aslan, İstanbul’a yedi yılda yedi yeni garaj kazandırıldığını söyledi.

Hedef 2 bin yeni otobüs, filo yaşını 6’ya düşürmek

İBB ve İETT’nin 2 bin otobüslük alım programını sürdürdüğünü açıklayan Aslan, program tamamlandığında otobüs filosunun yaşını 6’ya düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Aslan, 550 otobüsün ihalesinin yapıldığını ve sözleşmelerinin imzalandığını, 100 otobüsün ihalesinin ise kasım ayında gerçekleştirileceğini söyledi. Yüzde 20 iş artışı kapasitesinin de kullanılmasıyla 2026 yılında toplam 760 otobüslük alımın ihale ve imza süreçlerinin tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.Teslimatlara ilişkin bilgi de veren Aslan, 30 metrobüsün teslim edildiğini, 115 otobüsün daha gelmesiyle toplam 145 aracın hizmete sunulacağını ifade etti.

Türkiye’de üretilen araçları tercih ettiklerini vurgulayan Aslan, otobüslerin yanı sıra tramvay ve metro aracı yatırımlarının da sürdüğünü söyledi.

Daha fazla sefer ve daha hızlı bakım

Başakşehir Kayabaşı Garajı’nın bölgedeki ulaşım hizmetlerine katkısını değerlendiren Aslan, aynı araç ve sürücü kadrosuyla daha fazla hizmet sunmayı amaçladıklarını belirtti. Garaj yatırımlarıyla bakım-onarım kalitesinin yükseltildiğini ifade eden Aslan, araçların katettiği mesafenin azaltılmasıyla yakıt tasarrufu sağlanacağını, bakım hızının ise yüzde 20 artırılacağını söyledi. Böylece araçların daha kısa sürede sefere hazırlanacağını kaydetti. Aslan, garajların afet ve olağanüstü durumlarda lojistik merkezi olarak da kullanılacağını açıkladı.

372 metro aracı için çalışma

Konuşmasında raylı sistem yatırımlarına da değinen Aslan, 288 metro aracı ve tramvay yatırımının yanı sıra 372 yeni metro aracı alımı için çalışıldığını belirtti.

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi çevresinden Esenyurt’a ulaşımı sağlayacak hattın ikinci kısmında çalışmaların başlatılacağını söyleyen Aslan, Sancaktepe’deki Yenidoğan–Emek metro hattına ilişkin çalışmaların da yürütüleceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı gerçekleştirildi. Heyet, garajda incelemelerde bulundu.