banner69

GrandBus Market 2023’ü 45 büyük otobüs satışı ile kapattı

banner113

GrandBusMarket Sahibi Erman Geyik, 2023 yılında yaşanan zorluklara rağmen ikinci el otobüs pazarında önemli bir başarı elde ettiklerini ve 45 büyük otobüs satışı gerçekleştirdiklerini belirtti.

banner114
İKİNCİ EL 10.01.2024, 18:38 Taşıma Dünyası
GrandBus Market 2023’ü 45 büyük otobüs satışı ile kapattı

Röp: Erkan YILMAZ

İkinci el otobüs satış alanında 5’inci yılını geride bırakan GrandBus Market şirketinin sahibi Erman Geyik ile 2023 yılını ve 2024 beklentilerini konuştuk. 2022 yılında 32 adet büyük otobüs satışı gerçekleştirdiklerini belirten Erman Geyik, “2023 yılı yaşanan büyük deprem felaketi ve artan maliyetler nedeniyle zorlu bir yıl oldu. Biz bu alanda ise 45 adet büyük otobüs satışı gerçekleştirerek, 2022’nin üzerinde bir seviye elde etmeyi başardık. Bunda da müşterilerimizle kurduğumuz güven duygusu temel nokta oldu” dedi.

Faiz oranlarının seyri pazarı belirleyecek

2024 yılında yine bir seçim sürecinin yaşanacağını ancak pazarı belirleyen en önemli etkenin faiz oranlarının olacağını belirten Erman Geyik, “2023 yılında artan faiz oranları otomotiv pazarında binek tarafını çok yoğun etkilerken ve orada fiyatların bir ölçüde geriye gitmesi mümkün olurken bu otobüs pazarında yaşanmadı. Ancak 2024 yılında pazarın bir dengeye oturması ve yeni yatırımların yapılabilmesini faizin seyri belirleyecek. Faizler bu şekilde kalırsa daha stabil bir Pazar görebiliriz. Üreticilerin ön ödemeli sistemle yaptıkları satışlarla ilgili de araçların teslimatı başladıkça piyasaya ikinci el girişi de çok yoğun olacak. Bu yoğun giriş nedeniyle özellikle modelli ikinci el otobüs fiyatlarının geriye gelmesini sağlayabilir. Şu anda o kadar dengesiz bir piyasa var ki, 2020 model Mercedes marka otobüs 9 milyon, 2021 model otobüs ise 11 milyon. Şu anda üreticilerin yeni alımlarla otobüs teslimatlarını sonraki aylara bırakması otobüs fiyatlarını da bu şekilde tutuyor. İlk 6 ay için şu an bir sıkıntı gözükmese de ikinci 6 ayda sıkıntılar yaşanabilir. Şu an piyasa çeklerle dönüyor. Benim düşüncem 2024 yılında filo büyütmeye yönelik bir yatırım süreci değil de filo yenileme hatta filoların bir ölçüde küçüldüğü bir dönemi yaşayabiliriz. 5 adet 2015 model arabası olan otobüsçü onları vererek, 3 adet 2020 model aracı almaya yönelebilir. İkinci elde ihracat süreci de çok kolay değil. Yurtdışında ikinci el otobüslerin fiyatları daha düşük. Benim stoğumda araç var ama satışı daha kolay olabilecek modellerden oluşuyor. 2024 yılında üreticilerin de stoklarında ikinci el araçların birikeceğini düşünüyorum. Takasa gelecek olan 2020 ve 2021 model araçlara bir ilgi de olabilir” dedi. 

B2 Belgesi aldık 

GrandBus Market olarak sadece otobüs satışı yapmadıklarını ve  şehirlerarası otobüs firmalarında otobüs çalıştırdıklarını belirten Erman Geyik, “Şehirlerarasında da hala çalışan otobüslerimiz var. Uluslarası ve yurtiçi grup taşımacılığı tarafında da faaliyet gösterebilmek adına B2 belgesi aldık. Geçen yıl şehirlerarasında çalışan bir otobüs ayda 100 bin TL kazanıyordu. Şu anda bu rakam 150 bin TL’ye ulaşsa da araç fiyatları çok arttı, beraberinde maliyetler çok daha yukarı çıktı. Bu şekilde elde edilen kazançlarla yeni araba almak çok mümkün olmuyor. Umarız hem ülkemiz hem de sektörümüz açısından 2024 yılı iyi geçer, yolculuk sayıları artar. Tüm sektörümüzün yeni yılını da bu vesileyle kutluyorum. Bol kazançlı, mutlu bir yıl diliyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159