SİNTAN’dan 8 Milyon Euro’luk yeni ek yatırım

İzmir Serbest Bölge- Menemen’de kurulu Sintan Kimya, kendi konusunda Dünyanın en modern ve teknik tesisini son 3 yıl içerisinde gerçekleştirdiği 8 milyon Euro ek yatırımla güçlendirdi. Firma deri kimyasalları alanında gelecek 2 yıl içinde dünyanın en büyük 5 firması arasında yer almayı hedefliyor. Dünya ve Türkiye piyasalarında riskli bir yıl olan 2022 yılında da satışlarını üçe katlamayı başaran Sintan Kimya, 16 ülkeye de ihracat yapıyor.

banner114
İŞLETME / İK 02.01.2023, 12:39 Erkan YILMAZ
SİNTAN’dan 8 Milyon Euro’luk yeni ek yatırım

Sintan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sintan Kimya CEO’su Kenan Mazıcı, “Henüz kapasitemizin yüzde 25’indeyiz. 2024 yılında tam kapasiteye geçtiğimizde sektörümüzde dünyanın en büyük 5 firmasından biri olacağız” dedi.

16 ülkeye ihracat yapıyor

Şişecam tarafından 2006’da temeli atılan, 2009’da üretime başlayan Sintan Kimya’yı 2012 yılında kendilerinin satın aldığını ifade eden Mazıcı, “Bugün yabancı ortaklı bir şirket olarak yolumuzu emin adımlarla yürüyoruz. 8 milyon Euro’luk ek yatırım ile dünyanın en modern tesisini kurduk, Uzakdoğu’dan Latin Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya 16 ülkeye ihracat yapıyoruz. Orta vadede Pakistan Çin ve Meksika’da da üretim tesisi kurma hedefimiz mevcut” dedi.

“Hibe desteği katalizör oldu”

2017 yılında tamamladığımız bir TÜBİTAK projesinin hayata geçirilmesi için KOSGEB’in açmış olduğu Tekno Yatırım Destek Programı’na başvurduklarını dile getiren Mazıcı, projelerinin KOSGEB tarafından örnek gösterilerek yüksek oranda desteklendiğini belirtti. Deri kimyasallarında daha çevreci insan sağlığı için daha az zararlı yani sürdürebilirliği hedefleyen projesini KOSGEB’den 5 Milyon TL ye yakın hibe desteği alarak hayata geçirdiklerini söyledi. Hibe desteğin yatırımları için katalizör olduğunu belirten Mazıcı, “2018 yılında başladığımız bu yatırımları 2021 Mart ayında tamamladık. Bu sayede Şişecam’dan aldığımız kapasitemizi toz kimyasallarda 4 katına çıkardık, sıvı kimyasallar üretim tesislerini kurduk orada da senelik 15 bin tonluk yeni kapasite oluşturduk. Böylece firma deri sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli kimyasalların tümünü üretebilecek alt yapıya kavuştu” diye konuştu.

“Çevreci kimyasallar üretiyoruz”

Ar-Ge Merkezi ve depo inşatlarının da devam ettiğini vurgulayan Mazıcı, “Sentetik tabaklayıcı üretiminde Türkiye’de tek dünyada en büyük 8 firmadan biriyiz. Üstelik doğaya ve insana sıfır zararlı hammaddeleri kullandığımızı gösteren SDHC Level 3 sertifikası ile bu üretimi yapıyoruz. Sektörümüz deri sanayi aslında atık olan bir ürünü işleyerek ve katma değer katarak değerli kullanılabilir bir ürün haline getiriyor. O sebeple ciddi bir geri dönüşüm hizmeti de sunuyoruz. Türkiye’de deri sektörü hükümetler tarafından tam anlaşılamadı ve doğru yönde destek görmedi. Derinin ayakkabıdan çantaya yine mobilyadan otomotivde döşemeye kadar geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Sanayideki dönüşüm doğru argümanlar ile desteklense Türkiye bir İtalya olabilirdi. Çünkü yetişmiş insan potansiyeli en iyi ülkelerden biriyiz. Ancak dağınık sanayi bölgeleri ve alt yapıya verilen desteklerin amacına tam ulaşamaması sonucu maalesef treni kaçırıyoruz. İtalya otomotiv döşeme, mobilyalık deri imalatında ve yine çanta ve ayakkabılık üretiminde çok ileri ve önemli bir seviyede. Biz İtalya’ya da ihracat yapıyoruz. Avrupa’nın lüks markalarının bir çoğunda AUDİ’den BMW’ye, Louis Vuitton’dan Chanel’e kadar deri ürünlerinde bizim kimyasallarımız kullanılıyor” dedi.

Satışlarını üçe katladı

Dünyada ve Türkiye’de risklerin arttığı 2022 yılında 2021 yılının üç katı seviyesinde bir satış hacmine ulaştıklarına dikkat çeken Mazıcı, şöyle konuştu: “Aslında pandemi sebebiyle hala hedefimizin altındayız. 2022 yılının başından itibaren bu sorunları aştık, seyahatlerimiz başladı, ürün gamımız da genişledi. Bizim firmamızın yatırım yaparken koymuş olduğu hedeflerin hala yüzde 50 altındayız. 40 bin ton kimyasal üretim kapasitesine sahibiz. Bugün 80 personel ile 10 bin ton üretim seviyesindeyiz. 2023 yılında 2022 yılında hedeflediğimiz noktaya geleceğiz, yüzde 50 kapasiteye ulaşacağız. 2024 yılında da yüzde 75 kapasiteye ulaştıktan sonra yeni yatırım hatlarını devreye alarak firmanın üretim kapasitesini 100 bin tona ulaştıracağız. Dünyada ilk 5’e girme hedefimiz var” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159