Tibet Makina'da üçüncü kuşak iş başında

banner113

Türk savunma ve enerji sektörlerinin en güçlü şirketleri arasında yer alan Tibet Makina'nın kurucusu 84 yaşındaki Temuçin Arbak, hisselerini dört torununa eşit şekilde paylaştırdı. Arbak, "hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum. Sağlığımda 3. kuşağın şirketin yönetiminde olduğunu görmek gurur verici. En büyük hayalim gerçek oldu" dedi. Tibet Makina Genel Müdürü Tibet Arbak, "52 yıllık milli bir şirket olarak kurumsallaşma süreçlerimizi hızlı adımlarla tamamlıyoruz. 3. kuşağın enerjisi ile savunma sanayi ve enerji sektörlerinde Türk sanayisine değer katmaya devam edeceğiz" dedi.

banner114
İŞLETME / İK 21.04.2022, 09:35 Erkan YILMAZ
Tibet Makina'da üçüncü kuşak iş başında

İzmir’in en köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan Tibet Makina’nın kurucusu, duayen sanayici Temuçin Arbak, 1970 yılında kurduğu şirketteki hisselerini dört torununa eşit oranlarda devrederek örnek bir karara imza attı.Savunma sanayisi ve enerji sektöründe yüksek mühendislik ürünü ekipmanların üretiminde uzmanlaşan Tibet Makina, üçüncü kuşağın yönetimde yer almasıyla hızlı büyüme trendini sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.

Hayatımın en mutlu günü

Temuçin Arbak, şirketin yönetimini 2000 yılında oğlu Tibet Arbak ve kızı Şölen Egemen’e devrettikten sonra Yönetim Kurulu Başkanı olarak icracı olmayan bir görev aldığını belirterek; “Türk sanayisine 52 yıldır hizmet eden şirketimizin yönetiminde önemli başarılara imza atan oğlum ve kızımdan sonra, dört torunumun da sağlığımda şirket yönetiminde yer almasından büyük mutluluk ve heyecan duyuyorum. Torunlarım Ayda Arbak, Can Egemen, Deniz Egemen ve Temuçin Kartal Arbak’ın şirketimize değer katacak olması en büyük hayalimdi ve bu hayalim gerçek oldu. Hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum. Ailemizin üçüncü kuşak temsilcilerinin de tıpkı ikinci kuşak gibi şirketimizi çok daha büyük başarılara taşıyacağına eminim.” dedi.

Türk sanayisine değer katmaya devam edeceğiz

Tibet Makina Genel Müdürü Tibet Arbak da, 52 yıllık millî bir şirket olarak Türk ekonomisine yüksek katma değerli ürünler üreterek katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Kurumsallaşma süreçlerini hızlı adımlarla tamamlayarak, Türkiye’deki aile şirketlerinde çok az görülen bir karar aldıklarını kaydeden Arbak, “3’üncü kuşağın enerjisi ile savunma ve enerji sektörlerinde Türk sanayisine değer katmaya devam edeceğiz.” dedi.

Tibet Makina,savunma sanayinde ürettiği taret rulman ve dişlilerinde dünyada kendi lisansı ve patenti olan az sayıdaki firmadan biri olma özelliği taşırken, kısa adı SAHA olan Savunma ve Havacılık Kümesi içerisinde birçok savunma sanayi şirketinin stratejik ortakları arasında yer alıyor. Rüzgârenerji santrallerinin en kritik ekipmanlarından olan döner tabla dişilileri ve rulmanlarını üreten Tibet Makina, bu alanda dünyanın önde gelen santral üreticilerinin tedarikçileri arasında yer alıyor.Üretiminin yaklaşık yarısını 17 ülkeye ihraç eden Tibet Makina, 1998 yılından bugüne faaliyetlerine Menemen-Emiralem’deki tesislerinde devam ediyor.

Mithatpaşa Meslek Lisesi'nin yetiştirdiği duayen sanayici

ARBAK Grubu’nun amiral gemisi olma özelliği taşıyan Tibet Makina A.Ş.’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı Temuçin Arbak, İzmir’in pek çok sanayicisini yetiştiren Mithatpaşa Meslek Lisesi Torna Tesviye Bölümü’nden 1956 yılında mezun oldu. Askerlik görevinin ardından babasının yanında gümrük müşavirliği yaptıktan sonra, bir arkadaşının Almanya’ya gitmekten vazgeçmesi ile üretim serüvenine başladı.

1967 yılında gittiği Almanya’da, ülkenin en önemli savunma sanayi ürünü olan Leopard tanklarının üretim fabrikasında çalışan Temuçin Arbak, 1969 yılında oğlu Tibet Arbak’ın dünyaya gelmesi ile birlikte “artık öğrendiklerimi ülkemde yapma zamanı geldi” diyerek Türkiye’ye döndü. 1970 yılında Eşrefpaşa Yağhaneler’de ilk atölyesini kuran ve şirketine oğlunun adını veren Arbak; 70’li yıllar boyunca otomotiv, toprak ve deri sektörlerine yedek parça üretimi yaptı.

80’li yıllardaTürkiye’de ilk ekskavatör üretiminin başlamasıyla kule dönüş dişlilerini üretmeye başlayan Temuçin Arbak, 1990 yılında üretimini ve yatırımlarını bu yönde hızlandırarark 1996 yılında Menemen tesislerinin temellerini attı.2000 yılında şirket yönetimini oğlu Tibet Arbak ve kızı Şölen Egemen’e devrederek Yönetim Kurulu Başkanlığı’na devam etti.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159